Het Plein geldt tijdens de vakbeurs als inspiratieplein, waar de bezoeker de aspecten die bij de inrichting van de openbare ruimte komen kijken in samenhang ziet met het totale beeld. Marseille beschouwt de opdracht om dit voor 2022 te ontwerpen als een ereklus. "De hele vakwereld komt naar deze beurs en Het Plein wordt als het hoogtepunt van de vakbeurs gezien. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat wij dit mogen doen."
Marseille hield rekening met bekende vakthema’s als afwatering, circulariteit, hergebruik en hoe om te gaan met de hitte en verstening. Ook de omgeving, met het plafond van de Jaarbeurs en het pad met tapijttegels eromheen als gegeven, werd meegenomen.Â
"We hebben daarom een driedimensionale oplossing bedacht zodat de bezoeker toch meer de ervaring beleeft echt op een plein te staan. Het Plein is 6,5 x 22 meter met daaromheen een pad. Aan dat pad staan de stands van de deelnemers aan Het Plein. Er is ook een verhoging bedacht en wanneer je daarop staat, kijk je over de stands heen. Daarnaast is water een onderdeel van Het Plein, daar kun je in de perceptie spannende dingen mee doen", legt Marseille uit.
"Bij een willekeurig plein denkt men vaak aan de basic 30x30 tegel, het oermateriaal voor pleinen. Ik dacht: wat gebeurt er nou als we gebruikte tegels als het ware opduwen vanuit de zijkanten? Er ontstaan een soort randen waarop je kunt zitten, de tegels zelf geven hergebruik weer, door de bolling heb je een uitzicht over de beursvloer én deze kan gebruikt worden om water vanaf te laten stromen."
"Zo vraag je iets van de bezoeker; klim er maar op, ontdek het maar. En er ontstaat een andere perceptie van de ruimte. Dat is wat wij als ontwerpers ook doen: met plannen probeer je vaak de perceptie van mensen te beïnvloeden door de ingreep die je doet. Door het gebruik van de anonieme, hergebruikte 30x30 tegel drukt niemand z’n stempel op dit plein. Het is een plein van en voor iedereen."
Als je van de voorkant naar de achterkant van het inspiratieplein loopt, dan verplaats je je van de oude naar de nieuwe wereld, met minder steen en meer groen. In het ontwerp van Marseille lijken de tegels aan de achterkant te ontsnappen en ruimte te bieden aan beplanting. “Dat is een gek beeld, een beeld waar je een foto van maakt en dat tegelijkertijd de synergie tussen de verharding en de beplanting weergeeft. Je kunt erin zien dat de beplanting de verharding wegdrukt en de ruimte overneemt,“ licht Marseille toe. “En het schept een beeld dat alle thema’s van Het Plein in zich heeft: leefbaarheid, duurzaamheid, circulariteit en innovatie."
Het Plein is een initiatief van meerdere bedrijven, in aanbod complementair, die zich bezighouden met de inrichting van openbare ruimten, zoals pleinen. Het Plein is ontstaan in 2017. Deelnemers van Het Plein zijn: DDC Heinenoord, De Enk Groen en Golf, SmitsRinsma (oprichter), Van de Moortel, METTEN Stein+Design, Rots Maatwerk (oprichter), Aquaco, TreeBuilders, Furns en ecoDynamic.