Activision Blizzard lijkt voorbij de discriminatierechtszaak te willen gaan zonder grote veranderingen

2021-11-22 14:37:40 By : Ms. Termein tdp

Ongeveer een week geleden werd Activision Blizzard geslagen met een rechtszaak van het California Department of Fair Employment and Housing. De rechtszaak, die volgde op meer dan twee jaar onderzoek naar het bedrijf, beweert een 'frat boy'-cultuur die vrouwen discrimineert. Gerechtelijke documenten onthulden aantijgingen van alles, van ongelijke beloning en kansen tot schaamteloze seksuele intimidatie en aanranding, waarbij één geval zelfs leidde tot de zelfmoord van een werknemer tijdens een zakenreis. Ondanks dat Activision Blizzard geen grote stappen heeft ondernomen om aan de eisen van zijn werknemers te voldoen, lijkt het klaar om in de schijnwerpers te worden gezet, aangezien het na een week van relatieve stilte van zijn diverse merken en games begint terug te keren naar "business as usual".

Kort nadat de rechtszaak op woensdag 21 juli openbaar was gemaakt, legden leidinggevenden bij Activision Blizzard nogal afwijzende verklaringen af ​​waarin ze de beschuldigingen ontkenden en verdedigden wat volgens hen het vermogen van het bedrijf was om een ​​ruimte en processen te bieden om dit soort problemen intern aan te pakken. Medewerkers van het bedrijf waren overweldigend ontevreden over de eerste reactie van het bedrijf, wat ertoe leidde dat duizenden huidige en voormalige Activision Blizzard-medewerkers een brief ondertekenden waarin ze de manier waarop leidinggevenden op de rechtszaak hadden gereageerd, aan de kaak stelden.

Gedurende deze tijd werden alle sociale accounts van Activision Blizzard, inclusief ontwikkelaars en games onder de enorme paraplu van de uitgever, volledig stil. Accounts zoals Call of Duty-ontwikkelaar Treyarch of de Overwatch Twitter die normaal gesproken dagelijks afspeellijstwijzigingen en andere game-updates zouden hypen, hadden sinds de 21e geen woord meer gezegd. De games zelf bleven normaal functioneren, maar de sociale aanwezigheid van Activision Blizzard viel in het duister na de rechtszaak en de gruwelijke beschuldigingen die erin stonden.

Werknemers van Activision Blizzard planden vervolgens een staking voor woensdag 28 juli. Ze schreven een intentieverklaring met vier belangrijke eisen, waaronder het beëindigen van gedwongen arbitrage en het vragen om een ​​plaats aan de tafel als het ging om beslissingen die werden genomen om een ​​veiligere en meer gelijkwaardige cultuur te creëren. De avond voor de Activision Blizzard Walkout stuurde CEO Bobby Kotick een e-mail naar het personeel van het bedrijf waarin hij de eerder afwijzende opmerkingen van het management 'toondoof' noemde en enkele beloften voor verandering leek te doen. Hoewel de medewerkers blij waren met de verandering van toon, merkten ze op dat aan geen van hun specifieke eisen was voldaan of zelfs maar iets was gedaan.

Een van de verzoeken was dat een werknemer een derde partij selecteerde die de wervingspraktijken en ander beleid van het bedrijf zou controleren. Kotick haalt daarvoor het advocatenkantoor WilmerHale binnen, maar het lijkt erop dat het kantoor door Kotick zelf is geselecteerd. WilmerHale graaft een beetje dieper en is berucht als het vakbondsafbrekende bedrijf dat Amazon heeft gebruikt om de inspanningen van zijn eigen werknemers om zich te organiseren teniet te doen. In feite adverteert het zijn eigen arbeids- en arbeidsbemiddelingsdiensten om het bedrijf te helpen, wat enkele vragen lijkt op te roepen over voor wie WilmerHale werkt en hoe gunstig het bedrijf daadwerkelijk zal zijn voor de meest kwetsbare en getroffen werknemers.

Verder spreekt de e-mail van Kotick over "luistersessies" die moeten worden gemodereerd door nog niet-geïdentificeerde "derde partijen", maar werknemers blijven sceptisch over het vermogen van de leiding van Activision Blizzard om veilige ruimtes te creëren zonder dreiging van vergelding wanneer ze al het gevoel hebben dat de bedrijf heeft hen in het verleden in de steek gelaten. Bewijs verzameld door Kotaku toont ook aan dat leden van HR bij Activision Blizzard niet alleen op de hoogte waren van, maar ook een deel van de 'frat boy'-cultuur die in de rechtszaak wordt beweerd, hebben mogelijk gemaakt.

Een rapport van UppercutCrit geeft aan dat Activision Blizzard niet van plan is om alle-handenvergaderingen te houden om de problemen aan te pakken die door de rechtszaak en veel werknemers bij het bedrijf naar voren zijn gebracht. In plaats daarvan zal het leiderschap "actieve discussiesessies voor maximaal 30 personen" organiseren. Om aan deze besprekingen deel te nemen, moeten medewerkers zich registreren. De e-mails gaan verder met het verzoek aan werknemers om hun zorgen kenbaar te maken aan de leiding van Activision Blizzard, en dat "alle rapporten zullen worden onderzocht en dat we actie zullen ondernemen als er misstanden worden gevonden." Nogmaals, sommigen wijzen erop dat het doorverwijzen van werknemers naar een bestaande structuur die hen al heeft gefaald, niets doet om tegemoet te komen aan de zorgen die worden geuit.

In het UppercutCrit-rapport wordt opgemerkt dat Activision Blizzard nog niet direct heeft gereageerd op de staking van gisteren of de eisen die volgens werknemers nog moeten worden erkend of vervuld.

En nu begint Activision Blizzard terug te gaan naar de normale gang van zaken. Na een week stilte beginnen sommige sociale accounts weer te posten. Treyarch en Raven begonnen opnieuw op Twitter te posten over een dubbel XP-weekend, updates van de afspeellijst en het plagen van Black Ops Cold War en het komende vijfde seizoen van Warzone. Sommige accounts hadden de brief van Kotick geretweet of gepost, terwijl andere zoals Raven dat niet deden. Met name de Blizzard-kant van het bedrijf, waar een groot deel van de rechtszaak specifiek op is gericht, lijkt nog steeds vrij rustig te blijven. Het World of Warcraft Twitter-account heeft gepost over het verwijderen van items en personages in het spel vernoemd naar Alex Afrasiabi, een bekende misbruiker genoemd in de rechtszaak die vorig jaar stilletjes Blizzard verliet, maar verder is stil gebleven. Het Overwatch-account heeft sinds 21 juli niets meer gepost, ondanks dat het seizoensevenement Summer Games nu loopt. Evenzo heeft het hoofd Call of Duty-account nog steeds niets anders gepost dan de brief van Kotick.

Het begin van de plaag voor Black Ops Cold War en Warzone seizoen vijf laat echter zien dat het bedrijf niet van plan is de rechtszaak de huidige tijdlijnen en marketingplannen voor aankomende releases te laten ontsporen. De lancering wordt verwacht in de week van 10 augustus, en waarschijnlijk zullen we zien dat Treyarch en Raven in de loop van de volgende week, voorafgaand aan de release, langzaam nieuws en aankondigingen over het volgende seizoen lanceren. Evenzo lijkt er geen enkele aanwijzing te zijn dat de geruchten over Warzone-onthulling van Sledgehammer's Call of Duty 2021 volgende maand is verplaatst als gevolg van de nieuwscyclus van de afgelopen week.

Na te hebben gezien hoe Ubisoft nog steeds kritiek heeft op de behandeling van beschuldigingen van seksueel wangedrag vanaf 2020, is er nog steeds veel scepsis over de acties die Activision Blizzard onderneemt om de zorgen van werknemers aan te pakken, vooral nu de nieuwscyclus de aandacht terug begint te verleggen naar de individuele studio's en games onder het bedrijf. Activision Blizzard moet echter nog steeds te maken krijgen met de DFEH-rechtszaak zelf, die het bedrijf toch weer in de schijnwerpers zou kunnen zetten en aanvullende wijzigingen en acties zou kunnen forceren, afhankelijk van hoe alles verloopt.