Deze acteur uit Utrecht krijgt voor de tweede keer een Gouden Tegel: 'Ik voel me hier heel erg thuis' - indebuurt Utrecht

2022-09-24 14:47:45 By : Mr. Hui Jue

Een rode loper, een presentatie van filmjournalist René Mioch en een decor dat door de regenbui instortte. Zo verliep de onthulling van de twee nieuwe Gouden Tegels op De Filmboulevard in Utrecht op maandag 19 september. Dit jaar is één van de gelukkigen acteur én Utrechter Fedja van Huêt: “Ik vind het bijzonder eervol dat ik dit krijg.”

Elk jaar worden tijdens het Nederlands Film Festival nieuwe Gouden Tegels onthuld op de Utrechtse Walk of Fame in de Vinkenburgstraat. Dat is de straat tussen de Oudegracht en de Neude. Daar lagen 49 tegels en sinds vandaag zijn daar twee tegels bijgekomen.

Het artikel gaat verder onder de foto >

Fedja heeft de tegel gekregen voor Beste Hoofdrol in de speelfilm De Veroordeling die in 2021 in de bioscopen draaide. De film is gebaseerd op een boek van journalist Bas Haan en gaat over de omstreden Deventer moordzaak en de behandeling hiervan in de Nederlandse media. Fedja: “Dat je in zo’n belangrijke film zo’n mooie rol mag spelen vind ik al heel erg mooi. En dat je er dan ook nog een prijs voor krijgt, wat wil je nog meer?”

De andere Gouden Tegel is voor regisseur Will Koopman, zij wint dit jaar een Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Benieuwd hoe de onthulling van de Gouden Tegels eraan toe ging? Check hier de livebeelden:

Het artikel gaat verder onder de video >

Voor Fedja is dit zijn tweede Gouden Tegel die nu in Utrecht ligt. In 2001 (alweer eenentwintig jaar geleden) kreeg hij een tegel voor Beste Acteur in de film AmnesiA. “Dat was één van de eerste films van Martin Koolhoven. Daar speelde ik een tweelingbroer, maar die speelde ik allebei. Dat waren twee totaal verschillende figuren die er hetzelfde uitzagen, dus dat was een heel mooi en bijzonder project.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s >

In die eenentwintig jaar heeft Fedja een hoop geleerd. “In het begin heb je een enorme geldingsdrang van ‘hier ben ik, ik wil dat iedereen mij ziet’. Dat moet je ook hebben als acteur, zeker als je net van school afkomt. Naarmate je ouder wordt, heb je meer levenservaring en ik denk dat je daar een betere acteur van wordt. Je groeit natuurlijk ook met je rollen mee.”

Sinds 2014 woont Fedja in de stad Utrecht. “Ik vind het vooral een hele mooie stad en ik voel me er heel erg thuis.” Zelf komt hij oorspronkelijk uit Den Haag. “Maar mijn vrouw Karina is wel écht een Utrechter. Zij kent de stad op haar duimpje, maar ik moet af en toe echt op Google Maps kijken waar ik naartoe moet.” Als bekende Nederlander in Utrecht wonen, is volgens Fedja niet zo lastig. “Je bent nooit helemaal anoniem, maar ik kom ook niet dagelijks op tv. Het komt voor dat mensen me groeten en dan zie je ze denken: ‘ik ken die man ergens van, maar waarvan? Of ik krijg hele enthousiaste reacties van rollen die ze dan gezien hebben.”

Omdat Fedja in Utrecht woont, kreeg hij de eer om een leuke winactie aan te kondigen. Het Utrechts Film Festival heeft in samenwerking met Centrum Management Utrecht een actie bedacht waarbij je gratis tickets kunt winnen. Omdat Utrecht dit jaar 900 jaar bestaat, zijn er 900 vrijtickets voor het filmfestival gegeven aan Utrechtse ondernemers. Centrummanager Jeroen licht toe: “De acties verschillen per ondernemer. Bij de ene heb je een grabbelton en bij de andere hoef je alleen je kassabon in te dienen.” Er zijn een stuk of twintig ondernemers die meedoen met de actie. Check op de website welke ondernemers meedoen.

Nog één week en dan gaat het Nederlands Film Festival van start. Van woensdag 21 september tot en met vrijdag…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.

Bierwinkelier maakt biertjes toegankelijk voor iedereen

Appels plukken en aardappels rooien: het Oogstfeest is in volle gang

Aangeboden door Stichting Utrecht Natuurlijk

Aangeboden door Beurs Eigen Huis

Aangeboden door SBK Amsterdam KNSM

Aangeboden door Beurs Eigen Huis

Bespaartips én meer: je vindt ze hier bij indebuurt Utrecht

Blijf op de hoogte van alles uit Utrecht

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden