Expositie 'Het Berberhuis' - Interieurjournaal.com

2021-11-22 14:33:37 By : Mr. Donghai Mei

Voor dit project werkten Marokkaanse vrouwelijke ambachtslieden en Nederlandse ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen in duo's aan tapijtontwerpen van elk een vierkante meter. De ontwerpen zijn, samen met de meubelontwerpen van Mina Abouzahra, te zien en te koop tijdens de tentoonstelling. Ook wordt filmmateriaal getoond over het maakproces van de Berber tapijten. Met deze tentoonstelling biedt Abouzahra een platform aan Marokkaanse ambachtslieden en hun erfgoed, en overbrugt het de kloof tussen Nederlands design en de Marokkaanse cultuur. De tentoonstelling loopt tot 26 september.

De vier Nederlandse ontwerpers reisden voor One Square Meter Berber af naar Marokko. Hier, in vaak afgelegen gebieden, werkten ze nauw samen met vrouwelijke wevers die hun knoop- en verftechnieken en het dagelijkse leven met hen deelden. De interactie zorgde ervoor dat de wevers inzicht kregen in de wereld van design - voorbij de hen bekende technieken en patronen. De ontwerpers maakten op hun beurt kennis met de Marokkaanse cultuur. Het resultaat van deze samenwerkingen is te zien in Het Berberhuis. Ook de meubels van Abouzahra worden met de hand gemaakt in samenwerking met Marokkaanse ambachtslieden. Op 16 september verschijnt de One Square Meter Berberkrant: een krant van precies één vierkante meter over de geschiedenis en tradities van de Marokkaanse cultuur. De krant is te koop in Het Berberhuis en via de website.

Het maken van Berber-tapijten is een ambacht dat voornamelijk wordt uitgevoerd door vrouwen van de inheemse Berberse bevolking, ook wel Amazigh genoemd. Het Berber tapijtknoop ambacht heeft een rijke cultuur vol oude tradities. 'Elke regio heeft zijn eigen tapijt, met zijn eigen motieven. De tapijten vertellen verhalen over de stam, de familie of de levensfase van de vrouw die het tapijt weeft. Het is een manier van zelfexpressie voor vrouwen die vaak niet kunnen lezen of schrijven', zegt Mina Abouzahra. Het Berbertapijt is een van Marokko's meest lucratieve exportproducten. Toch behoren de vrouwelijke wevers tot de laagstbetaalden in de toeleveringsketen. Hierdoor dreigt dit vaartuig te verdwijnen. Het One Square Meter Berber-project heeft tot doel de Marokkaanse tapijtindustrie inclusiever en eerlijker te maken.

Ontwerper en meubelmaker Mina Abouzahra, geboren en getogen in Nederland en dochter van Marokkaanse immigranten, groeide op met twee verschillende culturen. De wens om deze met elkaar te verbinden is een rode draad in haar werk. Mina studeerde aan het Hout & Meubelcollege in Amsterdam. In haar laatste studiejaar vertrok ze naar Marokko en kwam in aanraking met de ambachten en tradities van het land. Dit inspireerde haar tot de ontwerpen waarmee ze nu naam maakt. Haar bank Goity (betekent: 'zusje') komt voort uit de manier waarop traditionele families op het Marokkaanse platteland in één kamer slapen. De matrassen voor het hele gezin worden elke ochtend op elkaar gestapeld tot een 'bank'. Mina's versie viert Marokkaanse gastvrijheid, sterke familiebanden en onderlinge solidariteit. Voor haar Abouzahra-Rietveld stoelen bekleedde ze het iconische ontwerp van Wim Rietveld uit 1959 met uitbundig handgeknoopt Berbertextiel. Het Centraal Museum in Utrecht heeft onlangs een stuk aangekocht.

www.onesquaremeterberber.com www.minaabouzahra.com www.glue.amsterdam

Nieuws, interieur, berber, expositie, kleding, handleiding, samenwerking, uniek, wol. marokkaans, #abouzahra, #hmc, #marokko, #lijm, #onesquaremeterberber

Ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws in je mailbox!

Vul je e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van jouw voorkeuren.