Fair Play-gokkers spreiden hun kansen, maar verliezen veel

2021-11-17 09:09:56 By : Mr. Kun Li

In Kerkrade, de plek van waaruit het imperium van Fair Play-casino's van voormalig Quote 500-leden John Janshen en Chris Hahnraths wordt geleid, was het alle hens aan dek vanwege corona.

Met de deuren vier en een halve maand gesloten, was er vorig jaar weinig te winnen voor partners John Janshen (72) en Chris Hahnraths (70). De gokmiljonairs die jarenlang de Quote 500 bevolkten moesten vanuit de raad van commissarissen van hun Janshen-Hahnraths Group toekijken hoe de directie 34 Fair Play gokhallen door de coronastorm probeerde te loodsen.

Het jaarverslag, vers aangeleverd bij het handelsregister, leest als een interessante les in crisisbeheersing. de raad van commissarissen, het bestuur; beiden rapporteren uitgebreid over hun handelen. En dat terwijl de gemiddelde gokker de kaarten liever dicht bij de borst houdt. Een jaarverslag waar veel ondernemers veel kunnen leren qua openheid en detaillering.

Al snel wordt duidelijk dat het geld een stuk minder hard over het rode hoogpolige tapijt rolde. Minder bezoekers, minder tijd voor de slots om te knipperen. De omzet daalde met bijna 40% tot € 53,5 miljoen. Dus het mes moest erin. Personeel eruit, externe ingehuurde krachten konden thuisblijven, investeringen afremmen, twee bedrijfsonderdelen (horeca en groothandel) kwamen om het leven en natuurlijk ging de telefoon bij de huisbank. ING verlengde de kredietfaciliteit van € 12,5 miljoen, maar bouwde ondertussen extra zekerheid in: een vaststaande hypotheek voor precies dit bedrag op acht bedrijfspanden.

Niet dat het geld op is: het eigen vermogen van het bedrijf bedraagt ​​nog bijna 50 miljoen euro. In tegenstelling tot de gewoonte van de twee senior gokbazen zien we wel een langlopende schuld op de balans verschijnen van maar liefst €11,5 miljoen. Het heeft alles te maken met uitgestelde belastingen. De komende jaren mogen zij nog € 6,9 miljoen kansspelbelasting en € 4,6 miljoen loonbelasting en premies inhouden.

Waar in 2019 nog winst werd gemaakt, nemen Janshen en Hahnraths nu een fors verlies van bijna €9 miljoen. Een bedrag dat dieper in het rood had kunnen staan, ware het niet dat de overheid in drie rondes in totaal 6,8 miljoen euro aan NOW-steun heeft overgemaakt. Een mooie jackpot, kortom.

Ook wordt duidelijk dat Fair Play achter de schermen druk bezig is om de kansen te spreiden, aangezien online gokken vanaf 1 oktober in Nederland is toegestaan. De vergunning van de Kansspelautoriteit is volgens het jaarverslag echter nog niet rond. Uiteraard worden, zoals het een goed ondernemer betaamt, al veel klachten schriftelijk ingediend vanwege mogelijke overregulering en daarmee samenhangende hogere kosten.