Gebedstapijt in stilteruimte Utrechtse stadhuis wordt niet gepruimd: ’Mini-moskee’ | Binnenland | Telegraaf.nl

2022-07-23 01:19:48 By : Ms. Freda Lee

Mahmut Sungur, fractievoorzitter van Denk Utrecht.

Utrecht - Het ’inpikken’ van de stilteruimte in het Utrechtse stadhuis door de mannenbroeders van de Denk-fractie valt niet in goede aarde bij andere raadsfracties. ’Aso’ en ’mini-moskee’, wordt er geoordeeld in het hoogste bestuursorgaan van de stad.

Mahmut Sungur, fractievoorzitter van Denk Utrecht.

Omdat het volgens griffier Merel van Hall ’wat veel functies in één waren’, werden kolvende vrouwen al verzocht te verkassen. De voormalige werkplek van de Rekenkamer is vrijwel kamerbreed ingenomen door gebedstapijt.

„Een jaar na mijn verzoek hebben we eindelijk een eigen bezinningsruimte waar het gebed verricht kan worden. Vloerkleed was mijn keuze, mooi toch?” twitterde fractievoorzitter Mahmut Sungur. Door de knuppel in het hoenderhok te gooien, woedt de discussie niet meer louter in het dagelijks bestuur van het presidium.

„De stilteruimte moet een stilteruimte zijn. Daar zijn standaarden voor”, stelt VVD-fractievoorziter Marijn de Pagter. Het inpikken door Denk van neutrale ruimte zint hem niet. Bidden kan wat betreft de VVD’er, maar niet exclusief voor één geloof. D66-fractievoorzitter Maarten Koning sluit zich daarbij aan, maar wil er verder weinig over kwijt.

De gemeente Utrecht trok de portemonnee voor het tapijt. „Alle vloerbedekking wordt door de gemeente bekostigd want het is een ruimte voor algemeen gebruik”, aldus de woordvoerder van wethouder Rachel Streefland (Personeel en Organisatie). Volgens de woordvoerder past bij de bezinningsruimte een inrichting die aansluit bij de behoefte van de mensen die er gebruik van maken. „Daarin zie je de afspiegeling van de stad terugkomen.”

Een poging van de PVV om een Mariabeeld en een schaal voor wijwater te introduceren, zou geen succes zijn. „De laatste keer dat ik keek stond Maria met haar hoofd naar de muur gericht en lagen die gebedstapijtjes pontificaal in het midden van de ruimte”, stelt Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang.

Sungur (Denk) is zich van geen kwaad bewust. „Wij hebben in het verleden het verzoek gedaan ergens te kunnen bidden en moesten dat in de kolfruimte doen. Soms botste dat qua tijdstip. Ook de vrouwen wilden dat niet.” Het Mariabeeld is volgens hem geplaatst uit aversie tegen de islam, niet uit geloofsovertuiging, en dat betreurt hij.

Na de herverdeling van de vertrekken kwam de kamer vrij. Sungur: „De ruimte is wat ons betreft multifunctioneel. Er is ook ruimte voor andere geloven.” Was een los tapijt geen optie? „Ja, je kunt ook thuis bidden. Maar dit was de behoefte.”

Verontwaardigd is vooral de PVV, die de ’mini-moskee’ moet dulden pal naast haar fractiekamer, en niet lang hoeft te zoeken naar de term ’islamisering’. Fractievoorzitter David Bosch placht graag uit te rusten in de speciale FC Utrecht-dug out-stoel van oud-burgemeester Jan van Zanen, maar die is nu weg. „Moet ik dan mijn schoenen en sokken uitdoen en op de grond gaan liggen?”

Uitgerekend de ChristenUnie-voorman toont zich de verdraagzaamheid zelve. „Behoeften zijn verschillend”, zegt fractievoorzitter Rik de Graaf. De gesprekken met Sungur en Bosch in het dagelijks bestuur van het presidium, ook over dit onderwerp, ervaart hij als ’constructief’.

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Als een ijsbeer in nood verkeert, klopt hij aan bij mensen om hem te helpen.

In deze entertainmentupdate bespreekt presentator Wilson Boldewijn met Jordi Versteegden het nieuws dat de organisatie van de Gouden Televizier-Ring de spelregels gaat evalueren na de ophef die is ontstaan over welke programma’s er wel en niet genomineerd mochten worden.

In deze entertainmentupdate bespreken Wilson Boldewijn en verslaggever Jordi Versteegden de gezondheid van Mart Hoogkamer. Verder gaat het over een emotionele video van Katja Schuurman, die voor gemengde reacties zorgt. En wat gebeurt er met het slecht scorende programma Het Beste Antwoord van Winst...

In een wijk in Napels zoenen twee vrouwen elkaar voor een fotoshoot. Een non ziet het gebeuren en is er niet van gediend.

Disney Cruise Line heeft een nieuw cruiseschip: de Disney Wish. Een varend sprookjespaleis vol glimmende kroonluchters, designtapijten, luxe wenteltrappen, het ’Frozen’-kasteel, de haren van Rapunzel gedrapeerd over de boeg én de allereerste waterattractie op zee. Zelfs lange pubers blijken aan boor...

Bent u huiseigenaar en hebt u buren die aan landjepik doen? Let dan op. Onlangs las ik een aardige uitspraak van de rechtbank in Maastricht over hoe eigendom van grond over kan gaan door verjaring.

Jarenlang stonden koks in de rij om te mogen werken in de keuken van een sterrenrestaurant. Nu kunnen die geen hond meer krijgen. René Brienen in Well bijvoorbeeld staat als enige kok in de keuken en zoekt het in noodoplossingen.

De eerste zakken pepernoten liggen weer in de winkels. Het record van 2018 is niet verbroken, toen werd de eerste zak al op 5 juli verkocht. Maar afgelopen zaterdag ging dit jaar – met een temperatuur rond de 25 graden – de eerste zak pepernoten over de toonbank. Vind jij het normaal dat de pepernot...

Midlifecrisis. Coronacrisis. Klimaatcrisis. Afgelopen weekend kwam alles samen. Met als finale een zoektocht door de buitenwijken van Keulen, op zoek naar een laadpaal. Elektrisch rijden is mooi op papier, maar in de praktijk ben ik even genezen.

Hester Zitvast schrijft over dat wat er opvalt in het nieuws en het dagelijks leven. Dit keer over elektrische fietsen en hun bestuurders. ’Zou het geen idee zijn die snelheidsmaniakken te verplichten een helm te dragen?’