Mechelse Céline (27) is voor het eerst curator tijdens achtste editie ‘Nightwatch’ in het FOMU: “Verbinding zoeken tussen kunstwerken en de juiste impact geven” (Antwerpen) | Gazet van Antwerpen

2022-07-02 01:20:56 By : Mr. Jeff Meng

Curator Céline Lafrikh.  — © Walter Saenen

Een keer per jaar zet het Antwerpse Fotomuseum (FOMU) tot een kot in de nacht de deuren wagenwijd open. Vanavond neemt voor de achtste keer op rij een extern jongerenteam het museum over, waarna hun tentoonstelling er nog twee weken lang te bewonderen valt. Dit jaar is de Mechelse Céline Lafrikh (27) curator van Nightwatch , iets wat ze nog nooit eerder deed. Ze stimuleerde vijftien kunstenaars om met het thema CHILD-ISH aan de slag te gaan. “Het wordt een mix van performance, poëzie, video en installatie. Er zijn eigenlijk maar twee artiesten die een klassieke foto aan de muur hangen.”

In het FOMU zijn ze nog druk in de weer. Spots worden juist afgesteld, fotoprints opgehangen en details worden afgewerkt. Curator Céline Lafrikh blijft er rustig onder, ondanks dat het de eerste keer is dat ze dit doet. “De afgelopen dagen vond ik heel spannend, maar nu alles zijn plek krijgt in de ruimte, is het als een puzzel die in elkaar valt.” Samen met vier andere Young Entrepreneurs brengt ze de tentoonstelling met het werk van vijftien jonge artiesten tot een goed einde.

Zelf is Céline autodidact kunstenaar. “Naast fotograferen, teken ik en zet ik tattoos. Het kunstenaarschap is een van de mooiste beroepen dat er bestaat. Het onderzoeken van het leven en de realiteit en dat omzetten in kunst vind ik een mooi gegeven”, meent de Mechelse. Voor Nightwatch droeg ze nooit eerder de titel van curator. “Je stelt jezelf heel interessante vragen over kunstwerken. Hoe staan ze met elkaar in verhouding? Je onderzoekt de communicatie tussen werken, ook al hebben die vaak in de letterlijke zin niets met elkaar gemeen.”

Het thema voor de achtste editie is CHILD-ISH. “Het koppelteken hebben we toegevoegd omdat we het kinderlijke niet te letterlijk willen nemen, maar vooral willen teruggaan naar het onschuldige en vrije dat een kind in zich heeft. Dat inner child is iets wat leeft in de zeitgeist van vandaag.” De vijftien jonge artiesten kregen twee maanden de tijd om met het thema aan de slag te gaan. “Sommige werken zijn heel intiem en een beetje donker uitgedraaid, andere zijn dan weer vederlicht. Het is fijn om te zien op hoeveel verschillende manieren je eenzelfde thema kan benaderen en het toch samenhangt.”

Afgezien van het administratieve gedeelte dat haar net iets minder aanspreekt, ligt het cureren Céline volledig. “Het is boeiend om na te denken over hoe de kunstwerken het meest tot zijn recht komen in de ruimte. We moeten ervoor zorgen dat het de zo juiste impact krijgt”, meent ze. Het samenbrengen van vijftien verschillende artistieke universums is meteen een hele boterham.

Young Entrepreneurs Sarah, Malvin, Leonie Céline & Bogenna.  — © Tina Herbots

Zowel voor de Young Artists als de jonge ondernemers was het een intens traject. “Midden december hebben we alles op gang getrokken. Voor de Young Entrepreneurs loopt het project twee jaar, zodat we de volgende editie al wat we nu geleerd hebben van begin af aan kunnen toepassen. We kregen elk een buddy vanuit het museum dat dezelfde functie uitoefent. In mijn geval is dat curator Anne Ruygt.” Céline is vooral onder de indruk van de werkwijze binnen het FOMU. “Het is leerrijk hoe zo’n groot museum alles aanpakt. Zeker hier, waar ze bij elke tentoonstelling de moeite doen om nieuwe muren en podia te plaatsen en het werk op die manier de juiste sfeer te geven.” Ik denk daarbij aan de tentoonstelling van fotograaf Mous Lamrabat vorig jaar, waar de muren roze werden geschilderd en zelfs het tapijt bedrukt was met zijn werk.

Céline geeft me als een ware curator een rondleiding tussen de werken terwijl de jonge kunstenaars de laatste hand leggen aan hun installatie. We stuiten op de metershoge papierknipsels van Lisa Ottenburgh. Je kent het nog wel, zo’n papier dat je meerdere keren opvouwt en naar hartenlust in knipt, waarna je het opnieuw ontplooit en het opeens een mooi gespiegeld patroon vormt. Onze weg gaat verder langs een grote stapel knuffelberen, waar modestudente Charlotte Maria Hannes nog de finishing touches aanbrengt. “Binnen het thema CHILD-ISH hebben we ervoor gekozen om de disciplines open te houden. Nightwatch wordt een mix van performance, poëzie, video en installatie. Er zijn eigenlijk maar twee artiesten die een klassieke foto aan de muur hangen”, vertelt Céline.

Céline voor de illustratie op valmat van kunstenares Manon De Bruyn.  — © Walter Saenen

Ook de gebruikelijke materialen werden aan de kant geschoven. Kunstenares Manon De Bruyn,

die vooral tekent en etst, maakte voor de gelegenheid illustraties op de hoes van een uit de turnzaal gegrepen valmat. “Uit een open call van honderdvijftig inschrijvingen selecteerden we vijftien kunstenaars waarvan het gros uit Antwerpen komt. Maar ook Brugge, Brussel en Gent worden hier vertegenwoordigd. We willen een platform bieden aan artiesten die op zoek waren naar een mooie kans, maar hun eigen medium en beeldtaal al voldoende kennen”, zegt Céline.

Vanavond tonen de Young Artists en Entrepreneurs hun harde werk aan het grote publiek. Een springkasteel en een levensgrote twister voor de deur van het museum beloven de bezoekers alvast in de juiste sfeer brengen.

Nightwatch , vrijdag 29/04 20-01u. Afterparty tot 03u. De tentoonstelling loopt nog twee weken in het FOMU, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen.

Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.

Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.

In Zeeland is genoeg te doen, te zien en te beleven. Van mooie steden en dorpen, attractieparken …

Veertig procent van de provincie Zeeland is water. Heel veel inwoners omarmen dat gegeven en …

Veel Antwerpenaars zakken voor een vakantie of in het weekend af naar het vlakke Zeeland met zijn …

In Kontich krijgt het personeelsfeest van de gemeente, net als in Schoten twee weken geleden, een …

Waarschijnlijk een opluchting voor veel Zoerselaars: de bekende feestzaal Smoutmolen in de …

In Kontich is er een corona-uitbraak onder het gemeentepersoneel. Meer dan 30 personeelsleden, …

Wie regelmatig de Waterbus neemt, zal binnenkort meer moeten betalen voor een ticket. De prijs …