Vaderdag: Hartverwarmend en onvermoeibaar - kijkt anders

2022-06-18 20:58:51 By : Ms. Merliah zhai

GORREDIJK Vaderliefde, recht uit het hart. “Ik ben daar superdankbaar voor”, zegt Krista Zijp over haar vader Klaas. “Mijn generatie zegt niet zo makkelijk: ik hou van jou. Maar je kunt nooit genoeg bedanken.” Daarom mag haar vader absoluut in de schijnwerper staan.

Klaas Zijp ondersteunt Krista en haar familie op allerlei vlak. “Hij is gewoon een supervader!” Een tijd lang woonden ze op afstand, zij in Den Haag, hij in Gorredijk. Drie jaar geleden verhuisde Krista naar Gorredijk met het idee om haar ouders te ondersteunen. “Maar het is eigenlijk andersom. Dagelijks vraagt mijn vader wel: kan ik iets voor je doen, iets voor je halen?” 

Klaas is ook een superopa. Gaat met zijn kleinkinderen mee naar de speeltuin of het hertenkamp, als een vergadering van Krista uitloopt. “En laatst was ik de datum vergeten van de uitreiking van het judo-diploma. Dan springt hij last minute op de fiets om mee te gaan. Hij is de beste opa van de wereld! Ik hoop dat ik dat ooit mag evenaren, hij heeft gewoon een heel, heel groot hart.”

Zelf vindt Klaas het allemaal maar heel gewoon, weet Krista. Hij zet zich niet alleen belangeloos in voor haar en haar kinderen maar ook voor hulpbehoevende buren. En ook klanten bij de supermarkt helpt hij graag. “Mijn vader brengt mij naar de tandarts, het gemeentehuis of het station wanneer het nodig is. Ik heb geen auto en het scheelt ontzettend veel tijd in vergelijking met het openbaar vervoer.” 

Samen gaan ze naar elke James Bond-film, een traditie. Vorig jaar herfst, toen de bioscoop na twee jaar weer open ging, zaten ze als eersten voor het witte doek. “Hij hangt zonnescreens op, schuurt de trap als er nieuw tapijt komt, repareert deurbeslag, lampen en grasmaaier. En hij vraagt energiesubsidie voor mij aan of zoekt uit welke laptop ik het beste kan kopen. Hij ligt op zijn knieën onkruid te plukken of brengt de boodschappen die ik app. 

Mijn vader mag dan 80 jaar zijn, hij is hartverwarmend en onvermoeibaar betrokken bij mij en mijn drie kinderen. Een mooi portret in de Sa! verdient hij zeker.”

Kerst vorig jaar was bijzonder. Er was niet veel mogelijk maar Klaas Zijp bedacht iets zodat ze ondanks corona toch samen konden zijn. Hij regelde kerstkoffie in de achtertuin. “Daar stond hij op de trap, zo’n beetje de hele kerstversiering van binnen had hij naar buiten gehaald. Compleet met verlicht renpaard en de kinderen in reflectorvestjes, helemaal leuk. Mijn moeder had appelflappen gebakken. Het zijn van die hartverwarmende momenten.”

Krista vertelt dat ze in liefde is opgegroeid. “Had iedereen maar zo’n vader en moeder. Vader zegt nooit ‘dat doe ik morgen wel.’ Ik trakteer weleens op chocolade, dat vindt hij lekker. En dan zegt hij: dat was toch niet nodig. Die bescheidenheid, die vaderliefde recht uit het hart. Zo’n warm nest is bijzonder.”

Deze speciale Sa!-Vaderdagactie is mede mogelijk gemaakt door boekhandel Planteyn boeken uit Gorredijk.

GORREDIJK Hij voelt zich wel kapitein op het schip, maar zeker niet ‘mijnheer de directeur’. Wim Brander werkt bij Houttec het liefst mee in de werkplaats.

GORREDIJK Björn Bakker was in 2019 de laatste winnaar van de Wielerronde van Gorredijk. De in Wijnjewoude geboren wielrenner is zondag weer van de partij.

“Dit nummer even bellen, dat heb ik beloofd. Ze liggen met een bootje hierachter.” Buurman Harm zag een stel op alle ramen van onze B&B tikken, hij ging er maar opaf.

GORREDIJK Vaderliefde, recht uit het hart. “Ik ben daar superdankbaar voor”, zegt Krista Zijp over haar vader Klaas. “Mijn generatie zegt niet zo makkelijk: ik hou van jou.

LIPPENHUIZEN De in Lippenhuizen woonachtige Danny van der Weijde-Hoogstad is de nieuwe lijsttrekker voor D66 Fryslân bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

WIJNJEWOUDE Hij heeft een drukke boerderij met alles wat daarbij komt kijken. Maar Wietse Cor Faber staat daarnaast altijd klaar voor de sportcarrière van dochter Femke.

BEETSTERZWAAG De binnen de P10 samenwerkende plattelandsgemeenten maken zich grote zorgen over de leefbaarheid op het platteland als gevolg van de door het Rijk aangekondigde..

GORREDIJK Is het de laatste keer voor het Concours Hippique van Gorredijk? Zeer waarschijnlijk geldt dat wel voor het concoursterrein op de huidige locatie: aan It Goarrefean op..