Verdwenen horeca: Hoog Brabant in het Radboudkwartier

2021-11-22 14:32:07 By : Mr. Bingfu Chen

Hoog Catharijne bracht Utrecht in 1973 allerlei nationale primeurs, ook op culinair gebied. Het huidige concept van de 'foodplaza' - meerdere foodformules onder één dak - verscheen daar in een rudimentaire vorm. Hoog Brabant, de 'culinaire ontmoetingsplaats van Hoog Catharijne', bood iedereen een eigen restaurant aan. Ook was het een populaire vergaderlocatie, gunstig gelegen nabij de parkeerplaats en het station.

Begin 1973 ontvingen de gasten van het aloude hotel-restaurant Noord-Brabant aan Vredenburg 3 hun suikerklontjes in een vel papier met de opdruk: 'Binnenkort in Hoog Catharijne, in hartje Utrecht, de nieuwe- stijl ontmoetingsplaats: 12 vergaderzalen, 4 restaurants, bar, terrassen, coffeeshops, met lift naar parkeergarage. Geopend vanaf oktober aanstaande. Onthoud de naam voor later. Hoog Brabant, een project van Noord-Brabant.' De nieuwe locatie is op 24 september tegelijk met het winkelcentrum geopend, eerder dan aangekondigd. Naamgever Noord-Brabant aan de Vredenburg zou blijven bestaan ​​als café-restaurant, maar daar maakte de nieuwe eigenaar Bredero al snel een einde aan.

Hoog Brabant bestond uit vergader- en feestzalen, bars en diverse restaurants rondom een ​​grote binnenplaats. Toen trok het terras met palmbomen en oranje parasols de aandacht. Dit paste helemaal bij het ontwerp van Hoog Catharijne, waar de winkels verdeeld waren over twee niveaus en verschillende pleinen dienst deden als ontmoetingsplekken. Een van de architecten, KFG Spruit, zei tegen de HC krant: 'We zien Hoog Catharijne niet als een gebouw, maar als een onderdeel van de stad.' Kort voor de opening schreef ook deze krant: 'Hoog Brabant is trouwens een ander verhaal. Kenmerkend voor de activiteiten van dit bedrijf zijn de verschillende horecagelegenheden rondom het Radboudplein. Vanaf terrassen kun je daar alle bedrijvigheid volgen.'

Volgens een vacature was deze opzet nieuw en uniek voor Nederland. 'Een groot aantal horecabedrijven van allerlei aard onder één dak. Bedrijven die elk hun eigen leven leiden, een eigen gezicht en naam hebben, maar samen heten ze weer Hoog Brabant.' Beneden op de binnenplaats was de laagdrempelige 'coffeeshop' annex 'snackbar' De Brabander, boven waren de overige eet- en drinkgelegenheden. 'Connaisseurs' konden terecht in Restaurant Hoog Brabant, De Brabanderie was 'het geweldige restaurant voor iedereen' en de Amerikaanse Brabant Grill had 'gezellig met z'n allen aan de balie'. Ook populair was de Brabant Club, een cocktailbar met lounge die later Brabant Pub werd genoemd.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de menukaart van De Brabanderie stonden onder andere hoofdgerechten als Wienerschnitzel, Halve kip 'Bonne Femme', Hollandse biefstuk in Mexicaanse saus en Kalfslever van Albion. Ook de desserts waren klassiek: Chipolata pudding, Coupe Hoog Brabant en Pêche melba. Eens per jaar was er een 'Wiener Woche'. Elke zaterdagavond organiseerde Hoog Brabant een Diner Dansant met een speciaal viergangenmenu. Daar trad bijvoorbeeld Thérèse Steinmetz op of was er live 'balkanmuziek'.

Een jaar na opening meldde de Kiosk Hoog Brabant, de eigen krant, dat de verbouwing al was afgerond, zoals een buitenentree aan de Stationsstraat en een trap vanaf het Radboudplein naar de circulatie. En met een tweede verdieping had het congrescentrum er maar liefst tien kamers bij gekregen. Tot slot was Hoog Brabant nu ook op zondag open.

Tekst gaat verder onder de foto

Net als de rest van Hoog Catharijne vervaagde de allure van Hoog Brabant in de loop der jaren, al bleef het door de ligging een populair ontmoetingscentrum. Intermediair schreef in 2003: 'Een bezoek aan Hoog Brabant is een reis terug naar de jaren zeventig. Alles lijkt hetzelfde te zijn gebleven sinds de opening in 1973, van de bolle letters van het logo en de harde plastic tandenstokers die je anders alleen bij een Chinees restaurant krijgt, tot het tapijt tegen de muren en de taugé waarmee de gerechten zijn gegarneerd.'

Er was echter iets veranderd: de restaurants waren deels omgebouwd tot vergaderruimtes. Hoog Brabant had nu '27 vergaderzalen met airconditioning voor 2 tot 175 personen', waaronder een 'Boardroom'. Qua restauratie bleven alleen het lunchbuffet en het 'Atriumterras' over. Naast het ontmoeten van tijgers bleef Hoog Brabant populair bij winkelend ouderen, aldus een jongerenreisgids. 'Je kunt alleen binnen zitten als je gebruik maakt van het (dure) lunchbuffet. Gelukkig kun je genieten van een simpel broodje kaas op je campingstoel, met een glanzend tafelkleed. Hoog Brabant is wat genereuzer als het om drankjes gaat: je drinkt wijn uit een koebel in een glas.'

Na 40 jaar kwam er een einde aan Hoog Brabant. Vastgoedeigenaar Corio heeft de huurovereenkomst opgezegd vanwege de verbouwing van Hoog Catharijne. Op zelfgemaakte posters staat: 'Aan onze trouwe gasten. Per 1 juli 2013 moeten wij helaas sluiten. Oorzaak herontwikkeling HC Bedankt voor jullie bezoekjes en het allerbeste voor de toekomst! Het Hoog-Brabantse Team.' 22 medewerkers verloren hun baan en een bekende naam verdween.

Arjan den Boer is publicist over geschiedenis, design, monumenten en architectuur. Op DUIC.nl schrijft hij over vergeten panden en in de DUIC Krant dit jaar over het verdwijnen van de horeca in Utrecht.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

De nieuwe editie van de DUIC krant is uit en wordt verspreid door de hele stad. Lees het hier of haal het op in de stad.

Lees de laatste editie nog eens »