Zo voerde Caroline van der Plas vier jaar geleden campagne voor het CDA - Joop - BNNVARA

2022-07-23 01:15:00 By : Ms. STRONG H

Oliesector boekte afgelopen 50 jaar per dag 2,75 miljard euro pure winst en kocht daarmee de politiek

Caroline van der Plas van de politieke tak van de agro-industrie mag graag een beetje tegen het CDA aanschoppen. Ze wijst er bijvoorbeeld fijntjes op dat boeren volgens de peilingen massaal weglopen bij de partij.

Nog niet eens zo heel lang geleden, vier jaar om precies te zijn, was Van der Plas zelf nog kandidaat namens het CDA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stond ze op plaats 7 op de CDA-lijst in Deventer.

In een campagnevideo vertelt Van der Plas dat ze “heel erg trots” is om inwoner te zijn van Deventer. “Mijn motto is ‘samen sterk’. Stem daarom op mij, stem daarom op CDA Deventer.” Van der Plas haalde uiteindelijk 120 stemmen.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Net als boer Koekoek en Wien van den Brink zal over een tijdje Caroline ook verdwenen zijn. Een populist die het nu goed doet, maar de boeren zullen snel genoeg gaan inzien dat zij vooral de belangen van het agrarische grootkapitaal dient, maar niet dat van de boeren.

Links-rechts denken is iets van vroeger, Caroline van der Plas, ze spreekt mensen aan omdat ze nog iets menselijks heeft, een kwaliteit die de meeste politici niet meer hebben, zelfs mensen die niet op haar stemmen, zelf stem ik op de partij voor de dieren, vinden haar een verademing tussen al die volksvertegenwoordigerdie nooit eens echt spreken maar overal omheen laveren om nergens antwoord op te hoeven geven.

Op zichzelf zijn afsplitsingen schering en inslag. Dit is gevalletje nr zoveel. Niets bijzonders lijkt me. Maar ze heeft in de peilingen natuurlijk te veek zetels, dus we moeten iets. Dat snap ik wel.

Caroline vdP heeft politieke antennes; oftewel in het Nederlands: ze voelt het volluk aan, en dat trekt stemmen. Niks mis mee. 1x in de 4 jaar je mening bijstellen is stukken beter dan wat Kaag en consorten doen door dat elk trimester te doen en er dan op terugkomen en dan wat anders doen en dan door partijgenoten iets anders doen en een bijeenkomst organiseren waar weer wat anders gezegd wordt en uiteindelijk een stoet slachtoffers in de slipstream achterlatend. Zo. Mooi gezegd.

Wat je inhoudelijk vindt van haar laat ik even in het midden, maar haar taalgebruik is helder en ook na anderhalf jaar zonder concessie aan de Haagse inner circle.

Uiteindelijk is ook zij een door de wol gevervde politica, maar anders kom je er gewoon niet. Ik mag haar wel en vind haar stemwaardig. Net als Renske trouwens. Omdat ik nu permanent buiten Nederland woon, speelt het niet meer zo, al mag ik nog steeds landelijk stemmen. Ik zie het wel over 4 jaar.

Wat is dat toch, die emotieve zucht van rabiaat rechts naar het prematuur openbaren van fictieve peilcijfers, ruim voor nog uit te schrijven verkiezingen? Moet het de rationeel denkende democraat overtuigen van een nakende zege voor de nationaal-populistische beweging? Vanavond zal het wel weer in een of andere goedkope tv-talkshow op frenetieke wijze worden uitgeduid door een zelfverklaarde volksmenner of menster in wording.

Het is pas erg als je als CDAer blijft zitten. Jouw partij gooit Omtzig, de eigen achterban en uiteindelijk zichzelf onder de bus. Logisch dat mensen mee vertrekken met die achterban.

Een simpele opvatting. Het ligt altijd aan de gevestigde orde. U werkte klaarblijkelijk binnen het CDA? U weet hoe Omtzigt en van der Plas in die partijen waren? Ik zeg niet dat u ongelijk hebt per definitie. Het is alleen een theorie die u als een waarheid verkondigt. Daar hebben veel meer "rechtse" mensen last van. Het zou ook kunnen zijn dat Omtzigt solistisch was en zich nergens wat van aantrok. Leuk als je een zijlijn roeper bent. Minder leuk als je mee moet samenwerken elke dag. Caroline van der Plas gelooft wel heel erg in Caroline van der Plas. En is elke talkshow om overal haar mening te geven. Bang als ze is dat ze een avondje niet op TV is. Je zult hier ongetwijfeld mee scoren, maar dat Omtzigt een schat is en dat het CDA alleen maar boosdoener is. Nou nee. Mensen die tegen een burnout aan zitten zijn lang niet altijd te genieten. https://twitter.com/frederiekeh/status/1374343495549353986 Alle symptomen benoemd in dit stuk zijn inderdaad symptomen die passen bij overspannenheid en een burn-out. Wat u doet is dat bij voorbaat in al uw "ruimdenkendheid" terzijde te schuiven. Omtzigt is geen makkelijke. Omtzigt is eigenzinnig. Het is mooi voor de mensen van buitenaf, maar ik weet niet hoe ik op hem zou reageren als ik er elke dag mee moet werken. Sinds hij uit het CDA is vind ik het bovendien klagerig geworden bij Omtzigt. In plaats van het rationele wat hij eerder had. Jammer

@Sonic Ik snap niet wat 'rechts' of 'gevestigde orde' er mee te maken? Jouw woorden, niet de mijne... Omtzigt is slachtoffer geworden van achterbaks lekken. Natuurlijk zit van der Plas vaak op tv: zichtbaarheid is haar primaire taak als lijsttrekker.

@ Sonic2 Grappig: U vraagt (retorisch) aan wittecisnoot of hij weet hoe Omtzicht en van der Plas waren in die partij. Maar aan het eind van uw stukje beweert u dat Omtzicht niet gemakkelijk, zelfs eigenzinnig is en dat u niet niet met hem wil werken. En dat van derPlas erg in van der Plas gelooft (waarom niet trouwens?). Waarom mag u wel een oordeel hebben en wittecisnoot niet?

@ wittecisnoot Wie zegt jou dat Omtzigt ook niet gelekt heeft? Wie zegt dat hij vrij is van politieke spelletjes en theater? Hoe weet u dat? En wie zegt dat het achterbaks lekken is? Lekken is vrij gebruikelijk in Den Haag en in elke politieke hoofdstad. Daar mag je van vinden wat je vindt, maar om nu te doen alsof er nog nooit gelekt is. Wie zegt dat Omtzigt per definitie het slachtoffer is? Misschien is hij ook wel dader? Je beweert wel erg veel voor iemand die geen insider is @ Rob Mathijssen Wittecisnoot heeft elke plank zo beetje wel mis geslagen bij elke "verlosser". Ik zat altijd goed. Ik zeg het zelf maar, want velen hier zijn te onfatsoenlijk omdat toe te geven. Wittecisnoot schreef een buitengewoon eenzijdig betoog en daar wil ik wat in corrigeren. Hoe kun je nu zonder dat je alles weet een kant kiezen? Ik kies geen kant in het CDA/ Omtzigt verhaal. Op Omtzigt is genoeg af te dingen. Omtzigt stemde in met het toeslagen stelsel. Hij stond achter de fraude maatregelen in 2013. De grote heldin in de toeslagen affaire is overigens Leijten, maar dan moet "rechts" hier erkennen dat "communist" Leijten gelijk had en dat de SP volledig ten onrechte gedemoniseerd wordt. Ik vraag wittecisnoot eens die claims van hem te onderbouwen .Hij komt met iets van lekken. Ik vind dat niet zo bijzonder. Omtzigt wordt hysterisch gehypet. Vooral door mensen met een totaal gebrek aan mensen kennis. En maar mopperen op de politiek

@ Rob Waar zeg ik trouwens dat wittecisnoot geen mening mag hebben? Waar zeg ik dat? Ik hecht er 0,0 waarde aan. Net als aan 75% van de reageerders hier. Die blijven hangen in jaren 70 termen als de PvdA voor de arbeiders. Het CDA voor de boeren. Beide is volledig onjuist. Wittecisnoot werkt klaarblijkelijk bij het CDA en kan alles van binnenuit duiden. En hij kent ook Omtzigt persoonlijk. Het zijn geen feiten. Het zijn aannames. En omdat hij voor u de goede mening heeft deugt het kennelijk.

@Sonic Je slaat ongecontroleerd, als een wilde, om je heen. Mijn dag is weer goed!

Sonic heeft helemaal gelijk. Binnen het CDA zijn ze heel erg ver gegaan om te proberen Omtzigt bij de partij te houden, maar hij was niet te handhaven. Zijn houding is 'my way or the highway'. Een uitstekend parlementariër, maar niet iemand die in een team kan opereren.

Het klinkt alsof van der Plas zelf het initiatief nam om BBB op te richten. Ze is kind over de vloer bij de Agro industrie. Het CDA en de VVD hadden aangegeven af te willen van hun als kamerlid verklede lobbyisten. Dus werd van der Plas gecharterd als lijsttrekker van BBB. Nu ruikt ze haar kansen en geeft migranten en vluchtelingen de schuld van de stikstof crisis. Wat haar 6 virtuele zetels oplevert van PVV en FvD stemmers. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, racisten vinden altijd een uitweg voor hun afwijking. Dus scoort BBB 18 virtuele zetels, allemaal geënt op emotie en het inspelen op de 'schande' die we onze hardwerkende boeren aandoen. Niet op feiten want die laten een heel ander beeld zien.

Ze doet me denken -als symbool- aan Boer Koekoek indertijd.

Ik begrijp t 'waarom' van dit artikel wel... Maar om de klepel wat in het midden te brengen: Misschien ook een leuk verhaal over Tjeerd de Groot in zijn vorige functies, en hoe hij NL als veeteelt land aanprees? Of al die woordvoeders van partijen die tot een jaar geleden nog pleiten voor bezuinigen op Defensie, maar nu.. enfin. Maar Caroline komt te dichtbij...

Het heeft er alle schijn van dat vd Plas een crony is, dat is zorgwekkend. Wat Koerhuis voor projectontwikkelaars is is vd Plas voor de veevoer sector.

Kijk ook ff bij Tjeerd de Groot...

Niet alleen veevoer. Caoline vd Plas heeft een ruime kennissenkring in de agro-sector. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-samenzwering-van-de-boeren

Niet alleen veevoer. Caoline vd Plas heeft een ruime kennissenkring in de agro-sector. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-samenzwering-van-de-boeren

Heel slim van Caroline dat ze bij CDA is weggegaan en BBB heeft opgestart. Omtzigt is ook bij CDA weggegaan maar bij hem is dit blijkbaar geen probleem bij linkse kiezers.

Het moet allemaal nog maar blijken of het van Caroline van der Plas verstandig was. En ook van Omtzigt. Van der Plas moet alles nog bewijzen. Ze moet de kikkers in de kruiwagen houden. Ze moet een goede organisatie op poten zetten. Ze moet samenwerken met andere partijen. Dat moet allemaal nog maar blijken. Of Omtzigt slaagt is ook nog maar de vraag. Het is precies hoe "rechts"( en u dus ook) in elkaar zit. Enorm schreeuwen over links. Elke populist schandalig ophemelen. Daarna brullen dat je grote held gedemoniseerd wordt. Daarna blijkt de vermeende heldin of held dezelfde kluns als allerlei eerdere rechtse charlatans. En daarna wordt het zwijgen en niet erkennen dat "extreemlinks" en de media het weer bij het rechte eind had. Dat "heel slim" is nergens op gebaseerd nog. En dat weet u ook wel.

@Piet Helmons Zou de rede waarom ze zijn weggegaan misschien iets te maken hebben met hoe mensen over ze denken?

@Sonic: in de peilingen is BBB nu de 2e partij. Het CDA is geminimaliseerd. Dus blijkbaar heeft van der Plas goed gezien dat de belangen van het platteland bij het CDA niet goed gediend waren en was het slim om een eigen beweging op te zetten. Hoe dit uit gaat pakken bij de echte verkiezingen is natuurlijk nog maar de vraag maar een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking heeft begrip voor de onvrede bij de boeren: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/meerderheid-heeft-begrip-voor-boerenprotesten-maar-wil-toch-minder-stikstofuitstoot/ Volgens jou heeft links het altijd bij het rechte eind. Ik ken echter voorbeelden waarbij links grote fouten heeft gemaakt: . Biomassa is schone energie (GL). . Participatie wet van Asscher (steun van PvdA). . Studielening ipv studiebeurs (steun van GL). . Inschatting kosten energietransitie (GL). Gelukkig heb jij geen obsessie van rechts.

@ Piet Helmons Ik heb wat tegen ULTRA rechts. We hebben in Nederland geen rechts. Stop met dingen in mijn mond te leggen die ik niet zeg en niet stel en stop met verdraaien. We hebben neoliberaal rechts. En we hebben hatelijk rechts, waarvan ik niet begrijp dat er nog mensen zijn die het voor opnemen. Voor de rest gaat u maar door over het CDA. Het is al een verzinsel dat de achterban van het CDA alleen uit boeren bestaat. Dat is nooit zo geweest. U hecht teveel waarde aan peilingen en alsof veel zetels meteen zegt dat je iets goed doet. Hitler had ook veel stemmen. En dat was een massa dwaling. Baudet had ook veel stemmen. Ook een massa dwaling. Als je mij eens zou volgen en me niet zo respectloos me zou schofferen als andere "rechtse" reageerders dan had u geweten dat ik zeer kritisch op links ben. De nederlaag van 2017 van de PvdA was verdiend. In 2012 van GL ook. Ik zeg nergens dat links alles goed doet. Links is het beste wat we hebben. En aan de onderkant van de ladder komt fout rechts. En ik snap serieus niet waarom we daar nog een discussie over moeten voeren. Ook over die 18 virtuele zetels van BBB. Het is een luchtkasteel Piet. Het is een zeepbel. Het is Forum 2.0. Ik voorspel het u en geeft het u op een briefje. U mag me hier over 2 a 3 jaar op pakken. Als we premier van der Plas hebben. Neoliberaal rechts stemmen is egoistisch. Ultra rechts stemmen is zeer fout. Links stemmen is ondanks hun missers ratio en gezond verstand.

@Sonic: Ik heb ook wat tegen Ultra rechts maar jouw en mijn definitie van Ultra rechts verschillen van elkaar. FVD is m.i. extreem rechts; PVV heeft extreem rechtse standpunten over de islam. 99% van de moslims zijn uitstekende mensen. Maar dat zie je bij de christenen en niet gelovigen ook. De achterban van CDA waren niet alleen de boeren maar de achterban kwam grotendeels wel van het platteland. Net zoals GL en D66 voornamelijk in de grote steden goed scoren. De 18 zetels van BBB zijn inderdaad alleen nog maar peilingen en ik stel dan ook dat het maar de vraag is hoe dit tijdens verkiezingen uit gaat pakken. Volgend jaar bij de PS verkiezingen weten we meer. Jij stelt dat Links het beste is wat we hebben. Dat is denk ik sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wanneer je gaat stemmen kijk je toch ook hoe meningen van partijen uitpakken voor jou.

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Oud nieuws. Zij is niet de enige die bij het CDA weg is gegaan. Vorige week hoorde ik een radiointervieuw dat een limburgse CDA-er is opgestapt vanwege het beleid van het CDA. Elke partij kent mensen die niet eens zijn met het partij beleid en dan opstappen.

Caroline is dom rechts en Klaver slim links. Toch heeft Caroline meer virtuele kamerzetels dan Klaver. Hoe kan dat?

Misschien om dat de kiezer het heeft gehad met slim links die ver van de dagelijkse realiteit dus ook de dagelijkse realiteit van de gemiddelde kiezer staat.

Volgens mij is de gemiddelde kiezer erg behoudzuchtig, conservatief, bang om verworvenheden te verliezen, bang voor ontwikkelingen, bang voor de vooruitgang, gefixeerd op wat was. Je kunt dat dom-rechts noemen. Ik noem het liever gewoon dom. De ontwikkelingen gaan toch wel door. Die laten zich niet tegenhouden door demonstraties, hoe grootschalig en intimiderend die ook mogen zijn. Caroline van der Plas is een populiste. Zij gebruikt deze instelling om kiezers te winnen. Met succes, vooral bij de agro-industrie. (die natuurlijk ook– door eigen dom kortzichtig, egoïstisch en hebzuchtig beleid– veel te verliezen heeft.) Dom rechts is verleden-gericht, heeft geen visie. Slim links doet een appel op het openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, de bereidheid het eigen leven daarop aan te passen, op sociaal denken. Slim links is toekomstgericht. Slim links is sociaal. Slim links is progressief, heeft een visie. Niet veel kiezers zijn daartoe in staat. Klaver is geen populist. Hij probeert de toekomst vorm te geven: een goede toekomst, een eerlijke verdeling van de welvaart te creëren voor iedereen. Niet veel kiezers beseffen dit. Niet veel kiezers hebben genoeg visie om dit te begrijpen. Dus modderen we maar door tot de wal het schip keert. Maar dan is het te laat.

Misschien omdat Klaver gewoon vervelend-links is onder invloed van de Randstad bubble en actie groepen, die een dram-agenda hebben? Denk het zo maar...

@Beiser Och dat slimme links toch.... gewoon gedram vanuit actie-lobby groepen, vaak ook nog met een verborgen agenda.

Dat komt omdat voornamelijk de "rechtse" kiezer echt achterlijk stemt. De "rechtse" kiezer ziet leiderschap bij Rutte. Stemt "rechts" omdat hij of zij denkt dat SP en GL van dit land een soort Noord Korea maakt. De "rechtse" kiezer ziet in Wilders/ Baudet en van der Plas zeer competente leiders. Terwijl de eerste 2 al ontmaskert zijn voor wat ze zijn. En het bij van der Plas ook niet lang meer gaat duren. Liever die 12 echte zetels van Groenlinks als die zeepbel zetels van van der Plas. Kom op nou. Je moet haast blind zijn om niet te zien dat BBB te hard groeit en dat dit uit elkaar ploft. Is er hier dan niemand die patronen kan herkennen? Echt helemaal niemand?

Ik heb heel veel met het gedachtegoed van GL en helemaal niets met BBB. Maar Klaver vind ik een waardeloos iemand. Die morele verhevenheid van hem, dat geloof in goed en kwaad. Hij doet me denken aan een dominee.

De frames dom versus slim en rechts versus links helpen m.i. niet of nauwelijks. Ik zie veel meer in het spectrum emotie --- ratio. Zijn de argumenten vooral gebaseerd en gericht op emotie of op ratio? Mijn stelling is dat emoties meer geschikt zijn als boodschappers die melden dat er (misschien) een probleem is. Ratio is vervolgens heel geschikt om tot goede oplossingen te komen. Dit is van toepassing op de individuele én de collectieve (politieke) werkelijkheid.

@Beisser, bij uw lijstje over wat slim links, bent u nog 1 belangrijk ding vergeten. Slim links is een sprookje.

So what? BBB wordt te groot. Alle ballen op Caroline. Volgend jaar verkiezingen. Een aardverschuiving is niet ondenkbaar.

Die "aardverschuiving" (nogal overdreven) zal voornamelijk binnen het (extreem-)rechts stemmende volksdeel gaan plaatsvinden. Met Baudet hebben we gezien hoe gemakkelijk rechtse bla-bla tijdelijk tot grote proporties kan worden opgeblazen, om vervolgens weer als een plumpudding in te zakken.

@Olav, we wachten het af. Bij de vorige verkiezingen voor de provincie was Baudet absurd groot, die stemmers moeten ergens naar toe (waarschijnlijk niet terug naar het 'midden'). Tel daar bij op alle ontevreden VVD en CDA stemmers in de provincie mbt het stikstof dossier, en het gaan interessante verkiezingen worden.

Olav Meier: Gelukkig zijn PvdA en GL op hun oude sterkte gebleven.

Vorige provinciale statenverkiezingen was het Baudet die de grootste was. Dat geeft wel aan hoeveel ontevreden rechts er potentieel kan gaan stemmen. Let wel, vvd was partij 2 en cda partij 3.

Olav, als je de peilingen een beetje analyseert zie je dat de kiezers van D66 vertrekken naar GL/PvdA en Volt. De BBB krijgt vooral kiezers van CDA en VVD en een klein beetje van de PVV. Helaas zal er ongetwijfeld gedoe ontstaan bij de BBB, want dat gebeurt altijd bij snel groeiende nieuwe partijen. Ooit in de vorige eeuw had zelfs D66 er ook last van.

@ Olav Meijer Niet zeggen Olav. Niet de realiteit en de waarheid vertellen, want dan wordt iedereen boos. Niet zeggen dat de opmars van Forum vooral een decimering van de PVV betrof. Ook niet zeggen dat JA21 en PVV verliezen aan BBB. En ook niet zeggen dat Forum zetels aan BBB verliest. Allemaal niet zeggen. Want het moet lijken op een enorme linkse "arbeider trek" van woke links naar arbeider achtig en nationalistische links.

@sonic, er wordt hier niemand boos, behalve de kiezer. Het midden wordt gewoon weer een beetje kleiner. BBB zal zoals het er nu uitziet gewoon plattelanders wegtrekken bij het CDA en VVD, maar wellicht ook iets van de SP en de PvdA. En ja er verschuift ook van alles op de flanken, da's niet zo erg, dat het midden steeds kleiner wordt is wel een probleem.

@Olav : Het is een kwestie van terminologie, zeker. De enorme winst van Forum voor Democratie in 2019 kun je een aardverschuiving noemen. Of wat anders. Wat er momenteel lijkt te gebeuren : ontevreden VVD- en CDA-kiezers (en ook kiezers uit PVV, JA21 en FVD) gaan naar BBB. Ter linkerzijde stijgt GL weer ten koste van D66. Het betekent dat er zo ongeveer drie blokken ontstaan die min of meer even groot zijn : links, midden en (extreem)rechts. Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op.

@ Little bit of sunshine Forum stemmers vonden zichzelf een aantal jaar ook fatsoenlijk. Ze vonden zichzelf fatsoenlijke rechtse mensen die op een fatsoenlijke centrum rechtse partij stemde. Dat is het voordeel van BBB. Caroline van der Plas heeft mijn inziens niet veel ruimte om echt door te radicaliseren. Het is ondermeer de reden waarom hier zo hatelijk op mij wordt gereageerd. Ik prik illusies door. Alles wat "rechts" is heeft altijd totaal verkeerde verwachtingen. BBB is niet het nieuwe CDA. Caroline van der Plas is niet een ster. Ze is een politieke beginneling. JA21 is niet heel anders als Forum. Baudet was niet de nieuwe Pim. Niet elke kiezer is boos. Het CDA is ook geen normale middenpartij. Dat het midden kleiner wordt komt vooral door "realistisch rechts" die voor zulke zonderlinge figuren en partijen kiest dat je al van te voren kunt zien aankomen dat het niet tot iets leidt wat bestuurbaar is. Daarna kunnen ze weer voorspelbaar mekkeren om uitsluiten. Van der Plas moet overigens regeren. Wilders en Baudet redden het bij hun stemvee nog met schreeuwen en weglopen. Van der Plas MOET regeren. Net als JA21. Die verliezen hun geloofwaardigheid als ze het niet doen. Zal wel loslopen dus

@sonic, er is blijkbaar heel veel ruimte blijkbaar voor 'realistisch' rechts, laten we hopen dat er in de puinhopen een fatsoenlijke partij ontstaat. Misschien kan het de BBB wel zijn, hoewel ik geen enkel idee heb wat de standpunten van die partij zijn over andere onderwerpen. Een nieuwe partij, meer voor het platteland, niet christelijk, zou misschien niet eens zo verkeerd zijn. Een opvolger voor de CDA zonder C. Prima. (en mensen reageren niet hatelijk omdat je illusies doorprikt, ik gok dat het meer komt door het drammen en overtuigd zijn van eigen gelijk, de toon van je teksten, en je neiging iedereen met een iets andere mening te proberen in je favoriete hokje te duwen... volgens deze D66 stemmer dan, met een hele andere mening over stikstof overigens, die in jouw hoofd wrs realistisch rechts stemt)

@ A Little Bit of Sunshine Dat is het beeld ja. Er klopt alleen geen hout van. Die toon komt door dat ik ik nogal eens wordt neergezet op een manier dat totaal niet strookt met de realiteit. Ik denk dat ik nog zeer beleefd reageer. In de jaren 90 had je Janmaat. En die werd gewoon door 95% van de bevolking gezien voor wat het was. Rechts radicale smurrie. Uit het riool. Nu moet elke rechts radicale clown op een voetstuk. Nu moet het stemvee van elke clown serieus worden genomen. U meent op D66 te stemmen. Waarschijnlijk had u toen een fles wijn op, want ik zie u het dagelijks opnemen voor onfatsoenlijk rechts. Ik heb overigens Korheiden hoog zitten hier, maar die typt hier over een aardverschuiving. De verkiezingen van maart volgend jaar gaan niet over de 2e kamer. Ze gaan over de provinciale staten leden die daarna de eerste kamer aanwijzen. Mocht Korheiden voorkennis hebben dan kan het zijn dat er dan 2e kamer verkiezingen zijn. Maar in elk ander geval blijft BBB op 1 zetel staan in de 2e kamer. Er verandert dus niet veel. Als er iemand is die niet kan omgaan met andere meningen bent u het. Hoe u op mij reageert. Omdat ik een mening heb die afwijkt . Lees het in 2027 nog eens terug zou ik zeggen. Doe maar niet trouwens in uw geval. Al die onzin teruglezen van u zelf lijkt me geen prettig vooruitzicht

Tja, voortschrijdend inzicht. Kijk eens wat D66-kamerlid Tjeerd de Groot zei over verhogen melkproductie (hij was vóór toen hij nog lobbyist was!): https://www.nmv.nu/edit/uploads/file/KB159.pdf Ik vermoed dat Van der Plas minder van mening is veranderd dat De Groot en tevens dat de invloed van De Groot op het (verkeerde) Nederlandse beleid groter was dan dat van Van der Plas. Dus als je toch wilt bashen....

@Markzelluh, wtf! Voorstander van verruiming van de melkproductie. De melkveehouderij is nu de grootste sector qua stikstofuitstoot. Is dit echt dezelfde man? stuur deze maar even door naar Caroline.

Het is de bekende manier van elimineren, het op de persoon spelen en proberen te cancellen. Het CDA was 4 jaar geleden nog de partij voor de boeren, alleen nu met D'66 in het kabinet, zijn ze dat kwijt. Uiteraard is de BBB "extreem rechts", dat zijn alle partijen die zich rechts van het midden opstellen en alle partijen links van het midden zijn "extreem links". Het is de devaluatie van het gebruik van woorden als populisme, fascisme en racisme, ze verliezen hun zeggenschap omdat ze te vaak gebruikt worden om andersdenkenden de mond te snoeren. In plaats van het bieden van een visie, inhoud en onderbouwing is het makkelijker om de discussie dood te slaan, dan om een debat op te zetten over de fundamentele problemen. Dan zal blijken dat er een chronisch gebrek is aan visie en een stip op de horizon. Dan is het makkelijker om de discussie te ontwijken. Kopie gedrag uit de politiek en het werkt ook nog. Het lost echter helemaal niets op, waardoor alle fundamentele problemen naar de toekomst worden geschoven, en de stilstand overheerst in de politiek. Soms komt er een ballonnetje, wat in de kortste keren lek geschoten wordt. Zoals die constant aangepaste kaart, die de minister ook niet snapt. Daarom wordt de uitvoering naar de provincies overgeheveld, het als alle decentralisaties, waar de regering ook geen oplossing voor had. Dat blijkt nu in de jeugdzorg, bijstand en alles wat over de schutting is gegooid.

Jeetje Gimli, dat is een goede analyse. Het is inderdaad links/rechts tribalisme waar de frame belangrijker is dan de inhoud. Je kan je ook afvragen hoe van der Plas tot een zinvol beleidsstandpunt komt. Er zijn mbt de stikstokdiscussie namelijk genoeg ingangen.

@Jasdon Mw. vd Plas krijgt van mij het voordeel van de twijfel, ze wordt nu geframed en gecanceld als "extreem rechts" zonder dat daar ook maar enige onderbouwing voor wordt gegeven. Het uitschakelen is het doel en niet het middel, het is de normale gang van zaken aan het worden. In plaats van inhoud komen tegenstanders met beschuldigingen en name calling. Dat geldt voor beide zijden en op tal van onderwerpen en personen, daardoor verruwt het debat en worden de oneliners leidend. Je kunt als overheid de burger, met behulp van de media indoctrineren en sturen, maar dat geldt maar tot het punt komt dat het vertrouwen in de overheid te ver zakt. Dan gaat die burger los en als zelfs de huisartsen het zat zijn en acties voeren gedurende meerdere dagen en demonstreren op het Malieveld, dan is er iets fundamenteels fout met de verbinding overheid en burgers. Dat was al zo, maar werd onder het tapijt geveegd door de MSM, het werd wel gemeld, maar wel zo gemanipuleerd dat de overheid uit de wind werd gehouden. De goedpraterij op de NPO en het gebrek aan andersdenkenden bij de praatprogramma's is stuitend. De manier waarop suggestief de ON wordt benaderd is het voorbeeld van machtsmisbruik van de NPO. Het is geen links/rechts probleem meer, het is een destructief TINA systeem, dat geen alternatieven duldt en de burger geen perspectief meer biedt op verbetering. De overheid is een autocratie met een democratisch sausje, waarbij de kiezer mag stemmen, zonder verandering van beleid.

@Gimli1955. Ik kan me helemaal vinden in je analyses. Ik roep de andere reaguurders op om deze nog eens zorgvuldig te lezen.

''Zo voerde Caroline van der Plas vier jaar geleden campagne voor het CDA'' Dat kan er ook nog wel bij. GL Klaver noemde in de 2e kamer BBB van der Plas al gif, gebruikmakend van ''hondenfluitjes'' dus extreem rechts en nog een heuse GL complottheorie: BBB van der Plas zou werken voor de veevoederindustrie van de rijken. Waarom BBB Van der Plas afbranden/demoniseren als je zelf geen plannen hebt waarmee problemen beter opgelost worden?| Hou dan beter je mond en ga het rechtse Rutte4 niet (weer) gedogen.

@Kipzonderkop1 27 jun. 2022 - 10:24 Er zíj́n plannen. Het kabinet heeft een stikstofkaart gepresenteerd. De provincies zijn in de gelegenheid gesteld hun visie daarop te geven (moeilijk, want visie. Niet het sterkste punt van de huidige politiek).Daarna kunnen ze verder uitgewerkt worden Alleen bevalt het de boeren en andere profiteurs van kortzichtig milieubeleid niet, want ze moeten een stapje terug doen. Kortzichtig, asociaal vasthouden aan een regeling die aantoonbaar naar de ondergang leidt (ook voor BBB en die demonstrerende boeren en hun opvolgers zelf) inplaats van constructief meedenken, zonder te zaniken over alternatieve oplossingen want die zijn er niet.

''Er zíj́n plannen.'' Ja Beis, de ''progressief'' rechtse plannen van Rutte4. En die worden gesteund door de oppositie GL/PvdA. En dat niet alleen, GL Klaver vindt het dus ook nodig om BBB Van der Plas persoonlijk in kwaad daglicht te zetten. Terwijl GL ook wel weet dat wij in Nederland geen natuurgebieden hebben maar enkel cultuurgebieden. Als afgeplagde veengebieden zo kunstmatig verarmd dat er een tijdlang alleen heide op wilde groeien. Op een postzegel zo groot als Nederland kun je niet zo een verscheidenheid aan nepnatuur (en de bijbehorende biodiversiteit) handhaven. In ieder geval niet zonder de samenleving op slot te zetten. Overal dus stikstof minnende bomen in en niet meer opstoken in vervuilende biomassacentrales. En de stikstof uitstoot e.d. geleidelijk minderen zoals al jaren aan de gang is. En terug naar Brussel om goed duidelijk te maken hoe we het gaan regelen. En anders Nexit. En dan krijgt Rutte maar geen EU/NAVO baantje. Nou en?

Het probleem met haar is dat als je naar iedere afzonderlijke zin van haar luistert ze eigenlijk best redelijk overkomt. Daar doet ze ook erg haar best voor. Bij mensen als Baudet, Wilders en Simons straalt de domheid en onredelijkheid er van af. Luister je naar het hele verhaal en waar dat toe leidt dan is Van der Plas net zo erg en zelfs gevaarlijker. Ze bagatelliseert ieder wetenschappelijk onderzoek. Klaver had dat goed door.

@ Juppé: [Luister je naar het hele verhaal en waar dat toe leidt dan is Van der Plas net zo erg en zelfs gevaarlijker. Ze bagatelliseert ieder wetenschappelijk onderzoek.] Dit is een heel algemene trend bij rechts-populistische manipulatoren. En die is inderdaad levensgevaarlijk. Deze personen begrijpen totaal niet wat wetenschappelijk onderzoek is en maatschappelijk betekent -een vriendelijke interpretatie-, en/of willen het ontbreken van (voldoende) inzicht in de materie bij grote groepen mensen inzetten voor hun eigen, duistere doeleinden. Met alle risico's van dien. Hoe gemoedelijk een persoon als Van der Plas ook kan overkomen.

Precies, ze komt nooit met het begin van een oplossing, ze spreekt nooit duidelijke taal, en uit zich alleen in vaagheden en verdachtmakingen. Dit soort mensen bewijst de boeren een hele slechte dienst en daardoor zitten ze nu in zo'n situatie, na bijna 40 jaar pappen en methoden.

Zowel van der Plas als de boeren (die soms wetenschappelijk zijn opgeleid) bagataliseren de wetenschap niet. Er is een grote groep intelectuelen en stedelingen die de hollistische benadering heilig en superieur verklaard hebben. En daarom de gangbare landbouw tot vijand verklaard hebben. En dat is even extreem/absurd als het vervangen van de reguliere geneeskunde door de hollistische natuurgeneeskunde.

Ken je een voorbeeld. Ik niet.

Toen een eigen beweging gestart

Toch geen nieuws? Staat al tijden op haar Wikipedia pagina. Ze had kritiek op de afnemende steun van het cda voor de agrarische sector en is toen ee

In de landelijke politiek doet ze het een stuk beter. Virtueel nu de tweede partij van Nederland en nog maar 3 zetels achter de VVD. Is natuurlijk een momentopname maar alsnog stuk beter dan de 120 stemmen in Deventer.

En? van wikipedia: "Ze was lid van het CDA, maar verliet de partij na de Provinciale Statenverkiezingen 2019, met als kritiek de verminderde steun voor de agrarische sector binnen het CDA.". "Naar aanleiding van de boerenprotesten van 2019 richtte Caroline van der Plas samen met Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer in november van dat jaar de vereniging BoerBurgerBeweging (BBB) op."

Eens, lijkt me redelijk consistent.

Hoezo "En"? In het artikel word een feitelijkheid geconstateerd, en m.i. geen waardeoordeel gegeven.

@olav Wat denk je dat het doel is van het brengen van deze 'feitelijkheid'? Tip: het is een opiniesite en geen wikipedia.

@jasdon Een volwassen opiniesite presenteert feiten (en logica) om tot een opinie te komen, dan wel om de lezers te faciliteren om zelf een opinie te vormen.

@ Jozias2: Tip: het is pure vooringenomen interpretatie, en daardoor uiterst zwak.