Amber Heard opnieuw aan het woord in proces tegen ex Johnny Depp | Het Nieuwsblad Mobile

2022-07-30 12:06:27 By : Ms. Anna Xu

Nadat Johnny Depp en zijn getuigen haar drie weken lang zwartmaakten, is het nu aan Amber Heard op het smaadproces tussen de twee ex-geliefden. De actrice nam woensdag voor het eerst plaats in de getuigenbank om te vertellen over het misbruik waarvan zij Depp beschuldigt, vandaag krijgt zij opnieuw het woord.

Donderdag is de tweede dag dat Heard plaatsneemt in de getuigenbank. Woensdag werd ze zo’n drie uur lang ondervraagd door haar juridisch team. Die ondervraging wordt donderdag verdergezet. De rechter laat aan het begin van de procesdag ook weten dat er volgende week geen zitting zal zijn. Na vandaag zal het proces hernomen worden op 16 mei.

LEES OOK. Amber Heard slaat terug: de opvallendste momenten uit haar getuigenis

Heard begint haar verklaring donderdag door te vertellen over haar dagelijkse leven met Johnny Depp. “Ik had al meer dan een jaar een relatie met Johnny. Ik merkte een verandering in zijn gedrag dat mijn leven ingewikkelder, moeilijker, vredevoller of net geweldig maakte afhankelijk van wat hij gebruikte”, vertelde ze. Daarom ging ze “op zoek ging naar aanwijzingen” over zijn drank- en drugsgebruik. “Hij viel flauw, werd ziek, en verloor de controle over zichzelf. En mensen vonden hem, lapten hem op...”, zei ze. “Hij herinnerde het zich niet of ontkende het. Dan beschuldigde hij mij van zaken. En er was niemand om mij te steunen. Er waren enkel de mensen die hem hielpen. Dus nam ik foto’s om het te documenteren.” Ze zegt dat ze door haar kennis over verslaving begreep dat je “tot de bodem moest gaan” om het te herstellen.

Heard gaat verder door te vertellen over de promotiecampagne van de film Lone Ranger in Tokio, waar Depp in meespeelt. Niet lang daarvoor ontmoette Heard de kinderen van Depp, vertelt ze. “Hij probeerde het drinken te verbergen voor zijn kinderen. De kinderen merkten het op, maar wisten niet goed wat er van te maken”, zegt Heard. “Ik kon niet winnen. Als ik niks over het drinken zei, werd het erger. Als ik er toch iets over zei, dan was ik aan het zagen. Het maakte hem boos.” Volgens Heard hadden de twee ruzie in hun hotelkamer daarna. Na hun ruzie verloor Depp het bewustzijn, zei ze.

LEES OOK. Amber Heard voor het eerst zelf aan het woord tijdens proces tegen ex Johnny Depp: “Toen sloeg hij me opnieuw. Hard”

De volgende vraag die Heard kreeg, ging over haar werk en de discussies die het voormalig koppel daarover zou gehad hebben. “Ik ben altijd onafhankelijk geweest. Ik heb altijd gewerkt. Ik had me nooit ingebeeld dat ik mijn job moest verantwoorden. Ik moest elke keer als ik een script kreeg onderhandelen met hem. Het klinkt lief als hij zegt dat ik niet moest werken en hij me zou onderhouden, maar elke keer werd het een gevecht”, zei Heard. Ze vertelde dat ze films met seksscènes zou weigeren, dat ze bepaalde personages niet zou spelen en het aantal kusscènes verminderde. Zelfs haar kleding in films zorgde voor discussie, zei Heard.

(Lees verder onder de foto)

“De gelukkigste vrouw ter wereld”

Heard vertelde over het huwelijksaanzoek dat Depp deed tijdens een promotiecampagne in Londen. “Hij beloofde me dat hij me elke dag zou doen lachen. Dat was zijn doel. Ik keek in zijn ogen en ik zag mijn toekomst. Ik zag hoop. Ik was zo verliefd. Ik kan het geluk niet verwoorden. Hij had geen ring, dus ik bleef vragen of het echt was. Ik weende, natuurlijk. Ik voelde me de gelukkigste vrouw ter wereld.” Heard kreeg het zichtbaar moeilijk en moest de tranen verbijten tijdens haar getuigenis.

LEES OOK. Drie weken lang werd ze zwart gemaakt, nu is het aan Amber Heard zelf: kan ze het tij van de rechtszaak keren tegen ex Johnny Depp (+)

Ze ging verder door te vertellen dat een van haar co-sterren haar na haar verloving vroeg om naar een concert te gaan om het ijs tussen de acteurs in haar nieuwe film wat te breken. “Ik wist al dat ik niet gefotografeerd mocht worden. Dat had ik eerder al geleerd. Dus ik vroeg hem (Johnny Depp, red.) toestemming om naar het concert te gaan”, zei ze. Heard ging verder door te zeggen dat Depp haar vertelde dat de verloving verbroken zou worden als ze naar het concert zou gaan. “Ik was naïef, volgens hem, dat mensen mij op een platonische manier zouden uitnodigen. Hoe kon ik zo dom zijn? Waarom zouden ze met mij willen omgaan? Het was duidelijk dat ze meer van me wilden en ik waarschijnlijk ook van hen.”

Er wordt gesprongen naar eind 2014 toen Depp de film Mortdecai aan het filmen was. Heard zei dat Depp in die periode “een paar dagen werk” miste en in bed bleef liggen nadat hij de hele nacht had gedronken. “In ons werk mis je geen werk. Het gaat om miljoenen dollars elke dag dat je aan het filmen bent. Ik had nog nooit iemand ontmoet die de set zo onder controle kon houden.” Ze zei dat Depp op een dag “niet thuis kwam” en zei dat dit kwam omdat hij had gedronken en drugs had gebruikt in een hotelkamer met Bettany. Toen hij eindelijk thuis kwam, moest hij fysiek in huis worden gebracht, zei ze. Ze vertelde de rechtbank: “Een van de veiligheidsagenten droeg Johnny naar binnen als een baby”, zei ze . “Ik had het gevoel dat hij eindelijk het dieptepunt had bereikt.”

LEES OOK. En dan is het nu aan Amber Heard op proces Depp-Heard: “Hij greep een fles van op de bar en penetreerde haar ermee”

De advocate van Heard vraagt haar naar de discussies over het huwelijkscontract die de twee hadden en eerder tijdens het proces ook al aan bod zijn gekomen. “Ik weet dat hij duidelijk meer verdiende dan ik. Ik wou twijfel in zijn hoofd wegnemen en bracht een huwelijkscontract ter sprake. Johnny zei dat hij het zou verscheuren. De enige manier hieruit was de dood. Het contract interesseerde me niet, maar ik had het gevoel dat het twijfel zou wegnemen”, zei ze. Volgens Heard vroeg Depp haar of ze al een manier aan het zoeken was om eruit (de relatie, red.) te stappen.

Daarna vertelde Heard over een ruzie die het voormalige koppel had na het jaarlijkse Met Ball. Volgens de actrice zou Depp haar tijdens het event beschuldigd hebben van “flirten.” Ze zei dat toen ze thuiskwamen, ze ruzie hadden, waarbij Depp haar duwde en haar vastpakte aan “de bovenkant van mijn sleutelbeen, de onderkant van mijn nek”, klonk het. “Ik denk dat ik hem terugduwde, ik kan het me niet herinneren,” zei ze. “Hij gooide een fles naar me - die miste mij, maar raakte en brak de kroonluchter. Johnny en ik waren in een worsteling op de zetel... Hij was veel zwaarder dan ik... Toen sloeg hij me gewoon in het gezicht... Ik vermoedde dat ik een gebroken neus had... Ik herinner me dat mijn neus gezwollen was, verkleurd, rood.” Heard zegt dat ze een foto nam om de vermeende verwonding te documenteren.

Een van de incidenten van vermeend geweld tegen Heard zou hebben plaatsgevonden tijdens een privévlucht tussen Boston en LA, in mei 2014. Heard was van New York naar Boston gevlogen om Depp te ontmoeten, en het stel zou samen naar LA vliegen. In die periode was Heard de film The Adderall Diaries aan het filmen met acteur James Franco. Haar werkrelatie met Franco zou Depp van streek gemaakt hebben. Depp zou haar op het vliegtuig verschillende vragen gesteld hebben. Hij zou haar gevraagd hebben of ze het “lekker” vond met Franco. “Hij was echt expliciet over mijn lichaam, zei echt walgelijke dingen over hoe lekker ik het vond. Hij zei ‘Ik weet dat je het lekker vond’.”

Heard zei dat ze zich toen van Depp verwijderde - “heel langzaam” om hem niet “boos te maken” of te “triggeren”. Ze zegt dat ze zich nog een paar keer van hem verwijderde en dat Depp “me beschimpte, lachte, schreeuwde”. Ze zei dat hij haar toen een klap gaf, en dat was in het volle zicht van een van zijn vrienden in het vliegtuig. “Het deed geen pijn, maar ik schaamde me dat hij zo iets zou doen waar mensen bij waren”, zei ze. “Hij schopte de draaistoel tegen mijn heup” en vroeg vervolgens “Wat ga je doen?” Ze zei dat ze “gewoon naar hem staarde” omdat “ik tot hem wilde doordringen”. Ze zegt dat toen ze wegliep, Depp haar zei “op te schieten”. Ze zei: “Ik sta met mijn rug naar hem toe, ik voel een laars in mijn rug. Hij schopte me gewoon in mijn rug. Ik viel op de grond en het voelde alsof ik een hele tijd naar de vloer van het vliegtuig keek.” Heard zei dat ze niet kon geloven wat er was gebeurd, maar er heerste stilte in het vliegtuig. “Je kon een speld horen vallen. Niemand deed iets. Ik was zo beschaamd.” Die avond zou Heard met vrienden hebben gespendeerd. Heard vertelde dat Depp “ziek werd na de vlucht”. Ze zou die avond met Depp’s dochter, Lily-Rose, op restaurant geweest zijn. “Ik zette m’n glimlach op en probeerde haar het gevoel te geven dat ze geliefd was op haar verjaardag”, zegt Heard. Nadien nam de actrice een vlucht richting New York zonder Depp. “Ik hoopte toen de kracht bijeen te kunnen rapen om bij hem weg te gaan.”

“Nadien hoorde ik van hem. Hij zei dat hij spijt had. Hij smeekte me om hem te vergeven en zei dat hij het me zou vergeven als ik zou besluiten om nooit meer te antwoorden. Ik heb daar niet op geantwoord. Hij wenste me veel geluk omdat hij dacht dat het voor mij gedaan was”, zegt Amber Heard. Depp zou Heard beloofd hebben “dat het monster nooit zou terugkeren”. “Ik dacht echt dat het anders was en dit het keerpunt was”, zei Heard donderdag.

Na het incident schreef Heard een mail naar Depp waarna hij naar New York zou gekomen zijn met de belofte dat alles anders zou zijn. “Ik dacht dat het anders zou zijn en heb hem teruggenomen. Er was een voorwaarde: dat hij hulp zou zoeken, zou afkicken en nooit terug zou keren”, zegt Heard. Depp kreeg vervolgens hulp van dokter Kipper waarna Depp’s gedrag veranderde. “Zijn gedrag, zijn hele persoonlijkheid veranderde plots drastisch”. Depp zou midden in een zin slaap vallen, hij zou sigaretten op zijn been hebben laten vallen toen hij in slaap viel. “Soms werd hij wakker in het midden van de nacht, soms huilde hij”, zegt Heard.

Volgens Heard zou de acteur dubbel zo veel medicatie nemen dan ‘normaal’. “Soms draaide ik hem om in het midden van de nacht zodat hij kon overgeven en checkte ik of er nog een polsslag was. Dan besefte ik dat hij gelogen had tegen zijn dokters en mij om high the worden voor hij echt moest afkicken”.

Heard vertelt verder over de woede uitbarstingen van Depp: “Hij werd soms zo kwaad dat hij me in het gezicht sloeg terwijl hij huilde. Hij zei dan dat geen enkele vrouw hem ooit zo had doen voelen. Ik had daar niet moeten zijn. Het was echt dom van me en ik weet niet waarom zijn artsen me dat niet gezegd hebben. Het was de hel”. Volgens Heard hallucineerde Depp soms en sprak hij met mensen die er niet waren.

“Wie is de man met wie je seks hebt?”

Na een pauze van een uur herneemt het Heard-Depp proces in Virginia. Er wordt meteen gesproken over een incident in januari 2015. Het koppel was in Tokio, er ontstond een argument waarna opnieuw sprake was van geweld: Depp zou haar tegen de grond geduwd hebben, haar bij haar haren hebben vastgepakt en haar tegen de grond hebben gehouden met zijn knie. “Hij schreeuwde dat hij me haatte en dat het gedaan was, hij niet met me zou trouwen. Ik herinner me dat ik op de grond aan het wenen was. Ik was er kapot van.”

Er wordt ook verwezen naar een latere telefoonconversatie met Johnny Depp. “Ik zat in een hotelkamer in Londen terwijl hij in Los Angeles zat. Plots hoorde ik niets meer, ik dacht dat er een probleem was met het bereik. Het duurde niet eens een minuut nadat we elkaar weer hoorden. En plots vroeg hij - toen ik hem weer aan de lijn had - ‘wie is de man in New York met wie je seks hebt’. Het was zo’n nare conversatie. Hij was incoherent, zo kwaad en zo zeker dat we hier een conversatie over hadden gehad, maar dat was niet zo”, zegt Heard. Een maand later, in februari trouwde het koppel.

Na de trouw vertrok Depp snel naar Australië om Pirates of the Caribbean 5 te filmen. Amber Heard ging na de opnames van The Danish Girl in Londen ook naar Australië, waar er opnieuw een ruzie ontstond. Depp zou een zak met MDMA naar boven hebben gehaald, Heard zou toen weggewandeld zijn waarna Depp haar tegen de koelkast duwde en haar bij de keel greep. “Hij duwde me tegen de koelkast, ik herinner me dat ik hem in het gezicht sloeg. Uiteindelijk raakte ik vrij en liep ik naar de slaapkamer”. Heard zou de deur gebarricadeerd hebben.

Amber Heard gaat verder met het uitleggen van wat er in Australië gebeurde. Tijdens een incident zou het koppel geworsteld hebben op een pingpongtafel na een discussie over zijn alcoholgebruik. Depp zou een fles meermaals in haar richting hebben vastgehouden waarna ze de fles vastgreep en deze op de grond smeet. “Dat maakte hem echt razend”, zegt ze. Daarna zou Depp haar tegen de grond hebben geduwd, waarna ze opnieuw rechtstond en hij haar bedreigde met een kapotte fles. “Ik herinner me flashes. Ik hield me vast aan de bar en voelde glas kapotgaan achter mij. Op een bepaald moment had hij mijn borst vast, hij trok mijn nachtjapon en ik was naakt.”

Wat volgt is een expliciete, lange en emotionele getuigenis van Heard over wat er die avond gebeurd is. Depp zou Heard namelijk misbruikt hebben met een fles. ”Ik dacht dat hij me sloeg maar ik voelde dan een druk op mijn schaambeen. Ik zat heel stil en wilde niet bewegen”. Heard vertelt vervolgens hoe de muren beklad waren met bloed, er woorden geschreven waren met bloed en hoe het tapijt besmeurd was met bloed.

Na een korte pauze beschrijft Heard hoe ze zich voelde na de vermeende aanval in Australië. “Ik voelde me geruïneerd. Mijn hart was gebroken. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik dacht dat hij zou sterven of zelfmoord zou plegen, mocht ik hem achterlaten in Australië.” Toch pakte ze haar spullen. Op de luchthaven kocht ze nog een boek over relaties. Dat las ze op de vlucht naar huis. “Onze relatie was zo vreselijk en toxisch. En toch betekende ze zoveel voor mij. Ik hield zo veel van hem dat ik wel miljoenen boeken zou lezen.”

Enkele weken later ontdekte Heard naar eigen zeggen dat Johnny Depp met een vrouw aan het sms’en was met wie hij al langer een relatie had. “Ik ging door het lint”, zegt ze. “Ik confronteerde hem met de berichtjes. Het kon me niet schelen of hij me zou doden of niet, wat waarschijnlijk was in dat stadium van onze relatie.” Ze schreeuwde dat Depp het huis moest verlaten. “We duwden elkaar. Ik was zo kwaad dat hij mij bedrogen had, vlak na mijn huwelijk. Het voelde alsof alles weer instortte. Ik was zo gekwetst.”

Verder in het proces beschrijft Heard een gevecht dat in Los Angeles plaatsvond, in december 2015. Tijdens dat gevecht zou Depp haar tegen de grond gewerkt hebben. “Hij balde zijn vuisten, leunde achterover en gaf me een kopstoot, recht op mijn neus. Ik voelde een stekende pijn. Het is één van de weinige momenten in onze relatie dat ik fysieke pijn voelde.” Depp zou haar daarna bij de haren hebben gesleept tussen verschillende kamers. “Hij sloeg me met zijn vuist op mijn achterhoofd. Hij zei dat hij mij haatte. Hij klonk als een dier. Alsof hij pijn leed. In een hoge toon en luid. Ik dacht: dit is hoe ik zal sterven. Nu gaat hij me vermoorden zonder het goed en wel te beseffen.” De rechtbank krijgt foto’s te zien van Heard, met verwondingen aan haar lip, oog en neus die volgens haar het gevolg zijn van de aanval.

Om 17.30 uur plaatselijke tijd is de procesdag beëindigd. De debatten gaan verder op 16 mei.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.