Verloren gewaande tekening van Cornelis Troost te zien op kunstbeurs PAN - NRC

2021-11-17 09:02:35 By : Ms. Tina Tian

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers vanuit huis.

NB In deze printversie kunnen elementen ontbreken.

Kunstmarkt De Amsterdamse kunsthandel Tertius Gallery heeft een lang verloren gewaande tekening van Cornelis Troost gevonden. De voorstelling, van een Sinterklaasfamilie, wordt zaterdag gepresenteerd op kunstbeurs PAN.

Een vroeg Sinterklaascadeau. Zo kan de vondst van Galerie Tertius worden beschreven. De Amsterdamse kunsthandelaren presenteren zaterdag bij de opening van de kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam een ​​lang verloren gewaande pastel- en gouachetekening, gemaakt omstreeks 1740 door Cornelis Troost, van een Amsterdams Sinterklaasfeest.

De afbeelding van deze tekening is bekend, omdat de graveur Jacob Houbraken er in 1761 in opdracht van de eigenaar een afdruk van heeft gemaakt. Deze populaire gravure en ets hing destijds in veel kinderkamers, is in vele boeken gereproduceerd en is onder meer opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum.

De originele tekening maakte deel uit van de kunstcollectie van de in 1772 overleden Amsterdamse verzamelaar Dionis Muilman. Daarna was er geen spoor meer, totdat kunsthandelaar Tertius van Oosthuyzen de tekening in een privécollectie ontdekte. De galerie is nu de eigenaar en biedt het werk te koop aan op PAN.

Op de tekening is te zien hoe een welgestelde Amsterdamse familie rond 1740 het kinderfeestje vierde. Sinterklaas was toen nog een mythische figuur die zelf niet verscheen, evenmin als zijn helpers, die pas een eeuw later werden geïntroduceerd.

In de tekening zien we een stichtelijk tafereel, de kern van de Sinterklaasavond in die periode. Het was een familiefeest met een belangrijke boodschap om kinderen ijver en gehoorzaamheid te leren. Vader, in een brokaten gewaad, pantoffels en hoed, leest een brief voor van Sinterklaas.

Het afgebeelde interieur is typisch Nederlands. Op tafel staat een tapkan met zoete mokkakoffie. Op de vloer een Perzisch tapijt met daarop een beschermende morsdoek. Moeder met zijden jurk en kettinghorloge wordt omringd door haar blije kinderen en speelgoed. Alleen de oudste zoon, blijkbaar het onderwerp van de brief van Sinterklaas, staat huilend bij de deur met het dienstmeisje. Een staaf steekt uit zijn gespschoen, in de hand van de meid. Maar op sinterklaasavond komt alles goed: op het tapijt ligt een bord vol lekkernijen.

Wat moet je deze week zien, horen of luisteren? Onze redactie review en tip

Heb je een tip over dit onderwerp, zie je een spelfout of feitelijke onjuistheid? We zouden het op prijs stellen als u ons hierover bericht. U kunt ons ook anoniem een ​​tip geven.