Balta profiteert van grondstoffen en meer omzet - De Standaard

2021-11-17 09:05:02 By : Ms. Betty Li

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

In de eerste jaarhelft profiteerde de grootste West-Europese tapijtgroep Balta van de goedkoop ingekochte voorraden vorig jaar en van een sterk herstel van het volume.

De West-Vlaamse tapijtgroep Balta is een van de sterkste stijgers op de Brusselse beurs met een koerswinst van zo'n 8 procent. Dat is te danken aan de stevige cijfers die Balta vanmorgen publiceerde.

Balta was in staat om de omzet sterk te verhogen, wat resulteerde in een herstel van de marges, waardoor het nettoverlies aanzienlijk werd beperkt. Het nettoverlies in de eerste helft van vorig jaar daalde van 16,8 miljoen naar 3,3 miljoen euro. En zonder de kosten van het doorrollen van de obligatieschuld, zou Balta normaal gesproken een nettowinst hebben gemaakt. De omzet bedroeg 318,3 miljoen (plus 21,7 procent).

Cyrille Ragoucy, zowel CEO als voorzitter van de raad van bestuur van Balta, was tevreden met de resultaten. "Het is het resultaat van het harde werk van het Balta-team", zei hij. Ragoucy gaf ook aan dat de tweede helft van het jaar moeilijker zal worden.

Terwijl bedrijven al maanden klagen over hoge kosteninflatie, mede door de gestegen grondstofprijzen, wisten veel bedrijven daar aanvankelijk van te profiteren. Zo kocht Balta in de tweede helft van vorig jaar grondstoffen aan tegen een veel lagere prijs dan nu. Die oude voorraad was meer geld waard door de prijsstijgingen. Maar dat effect is grotendeels uitgespeeld. Dit zal wegen op het resultaat in de tweede helft van het jaar. Balta moet nu zelf duurdere grondstoffen inkopen. En niet alleen grondstoffen. 'Alles wat we aanraken wordt duurder,' zei Ragoucy veelzeggend. 'Elektriciteit, gas, logistieke kosten...'

Naast het commodities-effect was er ook een belangrijk volume-effect. Zeker in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar toen de lockdown in volle gang was. Balta realiseerde in de eerste helft van dit jaar een omzetgroei van meer dan een vijfde. De operationele marge verdubbelde tot 13,9 procent. De sterkste groei deed zich voor bij karpetten, maar kamerbreed tapijt verbeterde ook. Er werd zoveel mogelijk gestreefd naar producten met een wat hogere marge.

"We hebben ook geprofiteerd van de heropening van de winkels", zegt Ragoucy. Een minpuntje: de commerciële tapijtafdeling, zeg maar kantoortapijt zoals tegels, deed het minder goed. De omzet daalde licht. Volgens Ragoucy is het orderboek sterk, maar nemen bedrijven nog steeds een afwachtende houding aan ten aanzien van leveringen. Dit zou te maken hebben met de oprukkende deltavariant.

Ragoucy ontving geen vragen over de annulering van de verkoop van Modulyss, de tapijttegelproducent in Zele. Unilin (Quickstep) stond op het punt om die divisie te kopen, maar in het laatste rechte stuk sprong een akkoord weg. Balta's schuldgraad verbeterde, maar in absolute termen blijft de schuld hoog en is de investeringsruimte te beperkt. En daar ligt de echte uitdaging voor de tapijtgroep.

Gerelateerde artikelen23/08/2021 De grote markt | Wie zal Balta een roemloos einde besparen?

De grote markt | Wie zal Balta een roemloos einde besparen?

U wilt onze betaalde artikelen lezen maar u nog niet abonneren? Meld u aan en probeer 5 plus artikelen gratis.

Pascal Dendooven is economieredacteur bij De Standaard.

Na anderhalf jaar vertrekt Zelfa Madhloum als woordvoerster van Open VLD. Ze bedankt voor de dagelijkse...

Na ophef over een Hitler-grap in Cambridge Union annuleerde komiek John Cleese zijn optreden daar. 'Oh...

De Russen schoten een oude Sovjet-satelliet aan flarden en 'vervuilden' de omgeving van ...

Een jaar na de komst van de coronavaccins worden de eerste medicijnen tegen Covid-19 geïntroduceerd. Worden...