Biblebelt-broers vechten elkaar uit de tapijtentent

2021-12-07 00:40:15 By : Ms. Helen Fan

De vuile was hangt buiten in de Ondernemingskamer van Amsterdam. Johan van Lente probeert zich als directeur van het familiebedrijf Betap niet te laten misleiden door vader Albert en broer Arend. 'Ik heb dat liegen en draaien van Johan niet meer nodig. Ik kies Adelaar.'

Ze hebben elkaar drie jaar niet gesproken. De afgelopen twee jaar verloopt het contact via hun toga's die uren schrijven. De voormalige Quote 500-broers Johan (45) en Arend (50) van Lente liggen op zijn zachtst gezegd op gespannen voet met elkaar. De eerste: CEO van tapijt- en kunstgrasproducent Betap uit Genemuiden (omzet € 134 miljoen in 2019). De andere: commercieel directeur en vanwege de broederstrijd sinds eind 2018 niet meer rond de koffieautomaat verschenen.

Bij de Ondernemingskamer in Amsterdam werd donderdagmiddag pijnlijk duidelijk dat hun ruzie niet alleen het internationaal actieve bedrijf met 230 medewerkers in twee kampen verdeelt. Het conflict laat diepe sporen na binnen de Overijsselse bible belt-familie.

Op het spel staat het aanstaande ontslag van Johan, de jongste van het paar, als statutair directeur van de holding. Dit staat op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 30 maart. Broeder Arend en pater Albert (74) beschuldigen hem ervan een zonnekoning te zijn. Hij is ook mentaal en fysiek niet meer in staat om Betap te leiden, zeggen ze. Johan zou zijn omgeving meerdere keren in vertrouwen hebben genomen de handdoek in de ring te willen gooien, hij stond op het punt van een burn-out. Dit zorgt voor onrust in de tent en een instabiele bedrijfsvoering. Daarnaast zou de CEO allerlei leugens verspreiden, zowel binnen het bedrijf als binnen de familie. Hij wordt beschuldigd van het omkopen van werknemers met salarisverhogingen zodat zij de kant van hem kiezen.

Reden genoeg om Johan te ontslaan en een interim-CEO aan te stellen, betoogde vader-en-zoonadvocaat Leonard Quist. Iemand die het familiebedrijf, opererend in een sterk concurrerende markt, weer aan de leiding weet te geven. Terwijl er nog steeds winst wordt gemaakt, jagen concurrenten op Betap. Maar volgens vader Albert hebben 'veel mensen niets te doen' binnen het bedrijf. Dat is de schuld van de CEO, zijn zoon.

Johan probeert zijn ontslag te voorkomen met een procedure bij de Ondernemingskamer. Hij neemt de rekening van de tegenstander roerloos aan. Gekleed in een zwart pak, handen gevouwen in zijn schoot. Een slank montuur op zijn kale hoofd. Hij heeft dezelfde gedrongen bouw als zijn vader. Op zijn beurt beschuldigt Johan zijn broer en senior van samenspanning tegen hem en het frustreren van belangrijke zakelijke beslissingen. Zo hielden de twee de aankoop van een tuftmachine van €1 miljoen even tegen, net als de verkoop van een bedrijfspand. Dat is niet zakelijk, zegt hij, maar persoonlijk. Bovendien was het Arend en niet hij die uit de maandenlange bemiddeling kwam, bedoeld om de plooien tussen de vechtende broers glad te strijken. Volgens hem is de door zijn broer en vader beoogde interim-interim volledig ongeschikt.

Met de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in aantocht vreest Johan van Lente dat het voorbij is voor hem. De broers mogen hetzelfde aantal certificaten houden, de aandelen worden geplaatst in de moeder Stak. En het wordt voorgezeten door papa, met beide broers als directeur. Gezien de verstoorde verhoudingen heeft Johan geen enkele twijfel over de uitslag zodra de drie stembiljetten uit de hoge hoed komen.

'Ik heb nooit onderscheid willen maken tussen mijn twee jongens'

Hij is 'wanhopig' naar de aanstaande Congé, moppert de kale, gedrongen senior, gekleed in een al even zwart pak, met bijpassende sokken en schoenen. Hij had nooit onderscheid willen maken tussen zijn twee jongens. 'Maar het werd steeds duidelijker dat Johan alleen wilde varen. Dat zijn kinderen in de toekomst niet verder willen met de kinderen van Arend.' En dat binnen het bedrijf waar de 74-jarige tot voor kort keihard voor werkte. Dat laat hij niet gebeuren. Hij noemt het 'een trieste situatie' dat ze zover zijn gekomen dat ze de vuile was in het gerechtsgebouw ophangen.

Een conflict dat diepe sporen nalaat buiten de zakenwereld. Zo ziet senior de kinderen van Johan niet meer, een van zijn twee dochters mijdt zijn voordeur en wordt er volop gepraat in het kerkdorp. Medewerkers durven alleen 's avonds langs te komen, als niemand ze kan zien. Uit angst voor een reprimande van Johan en zijn trawanten. 'Ik heb al dat gelogen en gedraai van Johan niet nodig', zegt hij met stemverheffing. "Dan kies ik Eagle."

Uit de Ondernemingskamer blijkt dat het conflict al eerder voor de rechter is gebracht. Dat had te maken met de Stak en de vraag of het bestuur rechtsgeldig is. Het bestuur bestaat uit Johan, Arend en pater Albert als voorzitter. Johan betwist die rechtmatigheid. Ook vindt hij dat het bestuur moet worden herbenoemd. Zo probeert hij zijn vader te ontslaan en een vertrouwenspersoon op die post te krijgen. Maar de rechtbank in Zwolle oordeelt eind 2020 dat het bestuur goed is zoals het is, en dus rechtsgeldig. Een uitspraak waartegen Johan in beroep is gegaan, maar waarvoor hij ook bij de Ondernemingskamer aanklopt. Zijn hoofd ligt immers op het hakblok op de komende aandeelhoudersvergadering.

Broeder Arend van Lente: 'Hij ging naar boven, ik ging naar beneden.'

Een van de drie rechters vraagt ​​waarom de broers er niet in slagen om samen het bedrijf te leiden. Het probleem ligt op managementniveau, meent senior. En het ging mis nadat de adviseurs van Bunt Groep in 2013 allerlei vakjes gingen afvinken. Er kwam een ​​directieteam. Johan werd CEO, Arend commercieel directeur. In de woorden van de laatste: "Hij ging naar boven, ik ging naar beneden." En zo ontstonden de eerste kieren, terwijl de broers jarenlang prima door een deur gingen.

Volgens senior kan het conflict binnen een half uur worden opgelost. 'Ja, ik ben de ideale scheidsrechter', zegt hij. 'Ik neem mijn beslissingen zonder rekening te houden met personen. Want ik heb maar één interesse, en dat is Betap.'

De Ondernemingskamer neemt voor 30 maart een beslissing.

Meer van dit soort verhalen? Dat is een geluk: de nieuwe Quote is uit! Lees alles over de valstrik waarin rapper Lil' Kleine zijn Street Academy-studenten lokt, hoe een Schotse Lord nat werd op Rotterdams glasvezel, de vermiste miljoenen rond factuurfabriek ECP en de verdwijnende act van Hans Klok. Hoeden!