Oud-topfunctionaris Roel in 't Veld: 'Overheidscrisis veel groter dan Den Haag denkt'

2021-11-17 09:06:46 By : Mr. pete Wang

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in.

Terwijl #Shell kan wegrennen Kan nergens heen #aardbeving Terwijl het kabinet Shell wil steunen #dividendbelasting Laat ze in de steek #Groningen Nog hogere #gaswinning overwegen Het toffe land van #Rutte Maar mijn rijstrook breekt #wijzijngroninger

Bezwaren tegen invoering 2G-beleid: onterecht, onvoldoende en onveilig

Als grote jongens aan belastingen ontsnappen, waarom heffen ze dan niet de fiscus op?

Christenen willen 1G-samenleving: testdwang voor iedereen

Overheid wordt steeds meer belast door de bevolking

De formatie vordert, wat doen Sigrid en Wopke?

Het is fundamenteel mis met de relatie tussen burger en overheid. Niet de overheid wordt overbelast, maar de burger. “De overheid vraagt ​​te veel. En vooral van mensen aan de onderkant. Ze zijn weerloos”, zegt voormalig topfunctionaris Roel in 't Veld in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Volgens In 't Veld bevindt de Nederlandse democratie zich 'in het oog van de orkaan': we denken dat het stil is, maar we bevinden ons in extreme turbulentie. De kinderbijslagaffaire laat zien hoe diep de crisis al is: “Er worden zulke tegenstrijdige eisen in wetten gesteld dat ze niet meer afdwingbaar zijn. Dit leidt tot uitbarstingen zoals de kinderbijslagaffaire. De schok komt heel langzaam, omdat er geen mensen meer bij betrokken zijn. De directeur-generaal van de voordelen verstuurt ongeveer honderd miljoen brieven per jaar - in die orde van grootte - en geen van hen heeft ze gelezen. Die letters worden ook niet in samenhang bekeken. In de kinderbijslagaffaire is afgezien van een clausule waarin mensen in uitzonderlijke omstandigheden kunnen worden opgevangen. Dit gebeurde omdat de wetgever fraude wilde bestrijden. En het beleid wordt uitgevoerd door computers. Dit veroorzaakte onnoemelijk veel leed.”

In 't Veld was geschokt door de uitzetting van kinderen in de kinderbijslagaffaire. Maar hij begrijpt waarom bestuursrechters en jeugdrechters 'heel gemakkelijk met de overheid en met de rechtbanken zijn meegegaan'. “Zo werkt het, want anders zijn je carrièrekansen heel klein.” Burgers kunnen dit alleen tegengaan met een zeer goede advocaat, zegt In 't Veld. “Maar dat kunnen de slachtoffers in de kinderbijslagaffaire niet betalen.”

In 't Veld was directeur-generaal bij het ministerie van Onderwijs. Ook was hij jarenlang hoogleraar en richtte hij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur op. Hij waarschuwt: “Aan het einde van Paars II [het tweede kabinet Kok dat tot 2002 regeerde] overheerste het idee dat Nederland min of meer klaar was. Rekeningen werden niet eens meer overwogen. Een teken van extreem verval. Daaronder was iets heel anders aan de hand dan rondlopen in de Haagse kring. En ik vrees dat we daar nu een herhaling van zien.”

Nu precies twintig jaar geleden ontstond Pim Fortuyn. Volgens In 't Veld voelde hij precies wat veel mensen onderhuids meemaakten. “Programmatisch was wat Pim zei niet veel. Maar hij wist wat er aan de hand was. En wat we nu – in 2021 – aan het afslijten zijn voor een bestuurlijke crisis, is echt fundamenteel. Luister maar eens naar wat Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau hierover te zeggen heeft.”

Om de slagkracht van de Tweede Kamer te vergroten, moeten fracties en Kamerleden gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring van ambtenaren op ministeries en planbureaus, stelt In 't Veld. Daartoe zouden fracties 'vouchers' moeten krijgen: 'koopkracht' om staatssteun in te kopen.

In de Verenigde Staten kunnen wetgevers voor onderzoek de hulp inroepen van het Congressional Budget Office. Dat is een goed systeem, zegt In 't Veld. Maar het kan makkelijker. “Al twintig jaar is de vraag: hoe groot moet de onderzoeksafdeling van het parlement worden? Antwoord: het is nooit groot genoeg. Maar dat komt door die rare fixatie dat parlementariërs hun eigen wetenschappers zouden moeten hebben. Dit is eigenlijk in strijd met de traditie van onze officiële organisatie. Hij zegt: ambtenaren opereren belangeloos. Hun capaciteit zou dus eigenlijk ook direct beschikbaar moeten zijn voor het parlement.”

Ook In 't Veld vindt dat de oppositie meer keuze moet krijgen. “De oppositie zou het recht moeten hebben op een eigen parlementaire enquête. Dat dit alleen gebeurt als een meerderheid dat wil, is krankzinnig. Dat is geen democratie!”

Op ministeries werken veel ambtenaren in eigen kring met hun eigen cultuur. Inzichten van buitenaf zijn niet welkom. “Over Justitie kan ik drie, vier, vijf voorbeelden noemen van mensen die vanuit de wetenschap of de praktijk zijn benaderd omdat ze briljant waren. Die bleken niet direct te passen in de cultuur van de Haagse afdeling. Daar kregen ze ook geen hulp bij. En ze werden gewoon gepest.”

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.