Verenigingsbezoek op het knalroze tapijt van RSG: ‘Er gaat een wereld voor me open’ - Erasmus Magazine

2022-10-08 21:35:28 By : Ms. Selina Bie

De eerste avond van de Eurekaweek betekent ook kennismaken met de vele verenigingen die Rotterdam rijk is. Kijken aankomend studenten de kat uit de boom, of duiken ze recht het studentenleven in?

Zodra het officiële programma voorbij is, trekken deelnemers van de Eurekaweek massaal richting de vele afterparty’s bij de Rotterdamse verenigingen. Op de dansvloer en het knalroze tapijt van RSG zit de sfeer erin en komen veel deelnemers erachter dat het studentenleven diverser is dan ze verwachtten.

Na een snikheet feest in de Maassilo bewonderen twee aankomend studenten het uitzicht vanaf het balkon bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG). “Huh, maar dat is dan toch wél de Maas, maar niet de Erasmusbrug?” Een langslopend RSG-lid moet lachen, en helpt de jongens met een snelcursus Rotterdamse topografie. Verderop praat een groepje na over het openingsfeest: “Ik ben ook wel eens bij de Rotterdamse Rave geweest, maar met alleen bier is een Maassilo-feest toch wat minder.”

Zelfs voor aankomende studenten die al hun hele leven in Rotterdam wonen, blijkt de studentenvereniging in het historisch pand aan de Achterharingvliet een ontdekking. In de feestelijk verlichte achtertuin vertellen schoolvriendinnen Jiya (18, Bedrijfskunde) en Pelin (18, Sociologie) dat ze nog nooit van RSG gehoord hadden. “Ik kende alleen het corps”, bekent Pelin, “maar hier gaat een wereld voor me open.” Jiya: “Iedereen is heel aardig en spontaan, en dat ze wél leuke feesten maar géén ontgroening hebben bevalt me wel.” Of ze lid willen worden weten ze nog niet. “Misschien wel, want het is hier enorm gezellig.” Eén ding tegelijk, voor nu gaan ze richting de dansvloer.

Niet veel later galmt een sirene door de tuin: iemand heeft zich ingeschreven. Ella (19, EUC) legt uit wat haar over de streep trok: “De sfeer, de mensen, ik ben dronken en een beetje in een YOLO-bui!” Eigenlijk was ze van plan om ver uit de buurt van verenigingen te blijven. “Ik kom uit Amsterdam, de recente schandalen bij A.S.C./A.V.S.V. schetsten een beeld dat ik graag vermijd. Maar hier lopen allerlei types door elkaar en komt het oprecht gezellig over. Mijn grootste gemis is mijn stamkroeg, maar ik geloof dat ik hier iets vergelijkbaars heb gevonden.” Haar ouders weten nog niet dat ze zich heeft ingeschreven, maar dat komt later wel, het is immers van haar eigen geld.

Het RSG staat bekend als de meest vrijblijvende studentenvereniging, maar dat betekent niet dat er geen verplichtingen zijn. Er is geen ontgroening, maar wel een verplicht kennismakingskamp. Volgens vierdejaars lid Laurens (25, Communication and Multimedia design) ligt net als elders studievertraging op de loer en val je zonder dispuut sneller buiten de boot. “Omdat je zoveel kan doen en altijd langs kan komen, is de kans hier groter dat je het ‘studentenvirus’ vat dan bij  een sport- of studievereniging.” Toch had hij het voor geen goud willen missen: “Ik heb enorm veel geleerd en vrienden gemaakt.” Zijn advies? “Ga overal kijken en kom erachter waar je je prettig voelt.”

Gidsen Nikita en Rita zijn een jaar samen. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de Eurekaweek…

Nieuwe leden van Laurentius, RSC/RVSV en Skadi kregen tijdens de kennismakingstijd…

In de huidige cao stijgen de lonen met 4 procent, maar sindsdien is de inflatie omhoog…

De Erasmus Universiteit bestaat volgend jaar 50 jaar. Maar kun je dat vieren, tien jaar…

Steeds meer studentenverenigingen ondernemen actie tegen grensoverschrijdend gedrag.…