Vrijwilligers patatkraam houden reünie: 'We willen die kant weer op' - Genemuiden Actueel | Genemuiden Actueel

2022-10-08 21:46:30 By : Ms. Sunny Wei

De vele vrijwilligers die tussen maart en augustus in de welbekende patatkraam aan de Oekraïense grens stonden, kwamen vanmiddag samen in de loods van Brouwer Verpakkingen. Daar werd namelijk een reünie gehouden. Toch betekent dat niet het einde van de hulpactie vanuit Genemuiden: “Hoe het eruit gaat zien weten we nog niet, maar we gaan weer wat opstarten”, zegt Bennie Brouwer. Hij is de bedenker van de grootschalige actie die afgelopen voorjaar op gang kwam.

De loods ligt zaterdagmiddag vol geel en blauw tapijt: de kleuren van de Oekraïense vlag. Meer dan 150 patatbakkers komen bij elkaar om bij te praten over de belevenissen van afgelopen maanden. Sommigen van hen zijn zelfs twee keer naar het grensgebied geweest om maaltijden te bereiden.

Bennie Brouwer legt uit dat hij begin maart op zaterdagmiddag naar het radionieuws luisterde. Hij wilde wat doen en besloot direct over te gaan tot actie. Maandag zat hij in de vrachtwagen en had hij een ploeg bij elkaar gekregen die hem wilde assisteren. “We hebben enorm veel hulp gekregen en sponsors stelden belangeloos producten beschikbaar, dat is super. We wilden in eerste instantie 10 dagen gaan helpen, maar dankzij de vele vrijwilligers hebben we er bijna een half jaar kunnen helpen”, zegt Brouwer.

In augustus werd een tijdelijke punt achter de actie gezet vanwege gebrek aan geld en vrijwilligers. Toch is de ploeg vastberaden weer acties op te gaan zetten. Het afgelopen half jaar ging er per dag 225 kilo aan patat en snacks doorheen, zijn er meer dan 100.000 maaltijden klaargemaakt en hebben meer dan 1600 mensen een ruime donatie gedaan.