Autozine - Nieuws: Volvo presenteert Concept Recharge

2021-11-22 14:19:47 By : Ms. Lisa Liu

Volvo zet grote stappen om de CO2-voetafdruk van de auto te verkleinen. Bijvoorbeeld met verbeterde aerodynamica, door gebruik te maken van duurzame materialen en de auto uit te rusten met banden van gerecycled en duurzaam materiaal. Door deze stappen te combineren met het gebruik van schone energie en een koolstofarme toeleveringsketen, het fabricageproces en de gebruiksfase van de auto, gelooft Volvo dat de CO2-impact van de levenscyclus van een auto met 80 procent kan worden verminderd in vergelijking met een Volvo XC60 uit 2018, zonder in te boeten aan kwaliteit. Dit betekent dat de Concept Recharge een CO2-impact heeft van minder dan 10 ton gedurende zijn hele levenscyclus wanneer hij is opgeladen met 100 procent hernieuwbare energie.

"Reikwijdte is een belangrijke overweging in dit nieuwe tijdperk van de elektrische auto", zegt Owen Ready, Head of Strategic and Brand Design bij Volvo Cars. “De makkelijke manier is om meer batterijen toe te voegen, maar het is minder eenvoudig dan het toevoegen van een grotere brandstoftank. Batterijen voegen ook gewicht toe en vergroten de ecologische voetafdruk, dus in plaats daarvan moeten we de algehele efficiëntie verbeteren. Met deConcept Recharge onderzoeken we de spanning tussen enerzijds de behoefte aan efficiëntie en anderzijds dezelfde binnenruimte, hetzelfde gemak en dezelfde rijervaring als in de hedendaagse SUV's."

Volvo is actief in het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen. De Concept Recharge maakt het commitment aan deze ambitie nog duidelijker. Duurzame, zowel natuurlijke als gerecyclede materialen staan ​​centraal in het interieurontwerp. Denk aan verantwoorde Zweedse wol, milieuvriendelijke stoffen en lichtgewicht composietmaterialen van natuurlijke oorsprong.

De Zweedse wol wordt verwerkt tot een ademende stof die vrij is van toevoegingen. Dit warme en zachte materiaal wordt gebruikt voor de rugleuningen van de stoelen en de bovenkant van het dashboard. De vloer en onderkant van de deuren zijn bedekt met een hoogwaardig tapijt van 100 procent wol.

De zittingen van de stoelen en het oppervlak van de deuren zijn gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal bestaande uit cellulose Tencel-vezels. Deze stof is sterk, gaat lang mee en voelt zacht aan op de huid. De Tencel-vezels worden geproduceerd volgens een proces waarbij efficiënt met water en energie wordt omgegaan. Deze vezels maken het de ontwerpers mogelijk om minder plastic te gebruiken.

De rugleuningen en delen van het stuur zijn gemaakt van een nieuw door Volvo ontwikkeld materiaal, Nordico genaamd. Dit is een zacht materiaal gemaakt van biologische, gerecyclede ingrediënten uit duurzame bossen in Zweden en Finland. Dit resulteert in een CO2-voetafdruk die 74 procent kleiner is dan die van leer.

Op andere plekken in het interieur, zoals opbergvakken, de achterkant van de hoofdsteunen en de voetensteun, is in de Concept Recharge een vlascomposiet toegepast. Ook dit composiet is door Volvo ontwikkeld in samenwerking met leveranciers. Het bestaat uit lijnzaadvezels, die samen met andere composieten zorgen voor een sterk en lichtgewicht materiaal dat er mooi en natuurlijk uitziet. Het vlascomposiet wordt ook gebruikt in het exterieur, zoals de voor- en achterbumpers en de zijpanelen. Mede dankzij het gebruik van vlascomposiet is er aanzienlijk minder plastic nodig.

"Met de Concept Recharge hebben we een comfortabele en functionele gezinsruimte gecreëerd", zegt Lisa Reeves, Head of Interior Design. "Het interieur bestaat uit natuurlijke materialen en een harmonie van texturen en tinten. Het toont de tijdloze elegantie van eersteklas Scandinavisch design."

Nu de verbrandingsmotor plaats maakt voor volledig elektrische aandrijving, spelen banden een nog belangrijkere rol. Ze zijn niet alleen cruciaal voor de veiligheid, maar dragen ook aanzienlijk bij aan de actieradius van de auto. Dit betekent dat de banden voor elektrische auto's altijd technologisch geavanceerd moeten zijn.

Daarom is de Concept Recharge uitgerust met speciale banden van Pirelli, die volledig vrij zijn van minerale oliën en voor 94 procent uit fossielvrije materialen bestaan. Hieronder vallen ook gerecyclede en duurzame materialen, zoals natuurrubber, biosilicium, rayon en biohars. Dit toont ook de gedeelde circulaire aanpak van Pirelli en Volvo aan, met een focus op het gebruik van zo min mogelijk grondstoffen en het minimaliseren van de impact op het milieu.

De Concept Recharge heeft niet alleen duurzame materialen, elektrische aandrijving en speciale banden, maar maakt het SUV-concept ook duurzamer door efficiëntie en aerodynamica. Met de Concept Recharge toont Volvo de toekomst van aerodynamica met innovatieve kenmerken zoals exterieurdetails die de luchtstroom verbeteren. Bijvoorbeeld de vormgeving van de wielen, het onderdak en de opstaande achterzijde. Zo combineert de Concept Recharge de klassieke SUV-vorm met een verbeterde luchtweerstand die de actieradius vergroot. Tegelijkertijd blijft het interieur ruim doordat de elektrische aandrijving een lage vloer mogelijk maakt.

"We zijn toegewijd aan het produceren van auto's die enerzijds voldoen aan de vraag naar de voordelen van SUV's, maar die ook alle veiligheid en comfort bieden en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen", aldus OwenReady.

De Autozine app, de mobiele app die het allemaal kan:

Gratis download voor Android en iOS