Balta wil af van tapijttegels - Interieurjournaal.com

2021-11-22 14:17:53 By : Ms. Bella wu

De Tijd meldt vandaag dat volgens meerdere bronnen enkele weken geleden de deal tussen Balta en de Amerikaanse vloerengigant Mohawk dichtbij was. Juridische belemmeringen hebben op het laatste moment roet in het eten gegooid. Het is niet bekend of de gesprekken nog gaande zijn. Balta wil het nieuws niet ontkennen of bevestigen. In de Benelux is Mohawk eigenaar van Unilin, Moduleo, Quick Step en groothandel Peitsman. Dit bedrijf wilde niet reageren op het nieuws.

Balta is al geruime tijd op zoek naar een manier om zijn hoge schuldenlast te verminderen. Dit weegt al jaren op het bedrijf, nadat het in 2017 naar de beurs ging voor een kapitaalinjectie. Daarnaast zoekt de hoofdaandeelhouder, het Texaanse investeringsfonds Lone Star, een exit uit het bedrijf, dat vooral last heeft van de structurele terugval in de verkoop van kamerbreed tapijt.

Balta heeft drie divisies: tapijten (Rugs), die in de schappen liggen van grote Amerikaanse doe-het-zelfketens in onder meer de VS en Ikea, kamerbreed tapijt voor woningen (Residentieel) en tapijttegels voor de opdracht markt (Commercieel), zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen. Die laatste divisie kent drie grote merken: Bentley Mills, de bloeiende Amerikaanse fabrikant van tapijttegels die in maart 2017 werd overgenomen, ARC Edition en daarmee Modulyss. Dit laatste label, met een fabriek in Zele (foto 3), verkoopt tapijttegels voor de Europese contractmarkt. Het is de nummer drie in Europa en het equivalent van de Amerikaanse Bentley in de groep. Beide merken verkopen elkaars producten ook in hun eigen thuismarkt.

Omdat de cijfers van Modulyss verweven zijn met de divisie Commercial, is het moeilijk om de omzet en EBITDA (bruto bedrijfswinst) te volgen. In 2020 was de hele divisie goed voor € 190 miljoen van de € 561 miljoen omzet en bijna de helft van de EBITDA (€ 68 miljoen). Balta heeft herhaaldelijk aangegeven dat de Europese markt voor tapijttegels (Modulyss) het moeilijker heeft dan de Amerikaanse markt (Bentley). De Tijd vindt het dan ook moeilijk om tot een waardering van dit onderdeel te komen.

www.baltagroup.com www.modulyss.com www.mohawkflooring.com www.unilin.be

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, huis, residentieel, project, vloer, vloerbedekking, tapijt, kamerbreed, pvc, lvt, vinyl, strips, strip, klik, klik, plank, parket, tegel, stoffering, leggen, tapijttegel, #arcedition , #baltagroup, #bentleymills, #captiqs, #itccarpets, #modulyss, #mohawk

Ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws in je mailbox!

Vul je e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van jouw voorkeuren.