Binnenkijken bij Nienke in de Wolvenpleingevangenis: ‘Dit is echt mijn happy place’ - indebuurt Utrecht

2022-05-28 03:09:03 By : Ms. Liango Liang

Illustrator Nienke Vletter (40) heeft sinds tweeënhalf jaar een kantoor in de voormalige Wolvenpleingevangenis. Eerst in een cel en sinds september 2021 is ze geüpgraded naar een grotere ruimte. Benieuwd hoe dat eruitziet? Lees snel verder.

De eerste anderhalf jaar werkte Nienke als illustrator gewoon thuis, totdat ze toch behoefte kreeg aan wat anders. “Ik merkte dat ik toen slechts van het bureau naar de keuken liep en dat was dan mijn lichaamsbeweging. Niet veel later zag ik op Facebook dat er in de gevangenis nog plekken vrij waren.” De Utrechtse hoefde niet lang na te denken over de plek. “Dat is natuurlijk supertof in zo’n historische pand. Ik heb direct gemaild en toen hadden ze inderdaad nog kantoortjes vrij in de oude cellen. Een week later kon ik al tekenen. Een cel klinkt altijd heel donker en dodgy, maar het was een superleuke en lichte plek. ” 

De keus om buitenshuis te gaan werken is iets waar Nienke nog altijd erg blij mee is. “Je gaat even de deur uit en nu zijn werk en privé gewoon gescheiden. Ook is het erg leuk dat je andere ondernemers op de gang tegenkomt. We noemen elkaar ook collega’s”. Inmiddels zijn er ook vriendschappen ontstaan tussen de kantoorhuurders. “Je gaat gezellig even met iemand wandelen buiten of samen lunchen. Elke dag ben ik weer heel blij dat ik hier heen mag. Dit is echt mijn happy place.”  

Lees verder onder de foto’s >

Voorheen was de gevangenis in het beheer van de Rijksoverheid en werd het ook veel gebruikt voor tv-opnames, events en escape rooms. In de zomer van 2021 werd de voormalige gevangenis verkocht. “Toen leek het erop dat we er allemaal uit moesten, maar het beheer is overgenomen door De Stadstuin en we konden gelukkig blijven zitten.” Voor Nienke was dit het moment om ook in een groter kantoor te huisvesten. “Ik had ondertussen best wat materialen verzameld en de cel was tien vierkante meter. Deze ruimte kwam toen vrij. Ik zag drie ramen die open konden, uitzicht op de singel en toen was ik verkocht.” Via een loting werd de illustrator de gelukkige nieuwe ‘eigenaar’ van de mooie lichte ruimte van dubbele grootte. 

Lees verder onder de foto >

Nienke heeft nu een erg licht kantoor, wat voor een kunstenaar erg fijn is. Maar hoe deed ze dat de jaren hiervoor? “De cellen hadden gelukkig ook een heel groot raam. Dat raam kon helaas niet open. Mijn celletje was destijds wit en lichtgrijs geverfd en daarnaast was alles wat aan een gevangeniscel deed denken eruit gehaald, behalve het toilet. Het was dus eigenlijk een hele lichte werkplek. In het vorige kantoor zat een ingebouwde kast en had Nienke plek voor haar L-vormige bureau. “Het was groter dan je zou denken. Maar nu heb ik meer plek voor al mijn materialen én een lekker bankje.”

Het nieuwe kantoor bevindt zich in het deel van het pand wat voorheen de directeurs-woningen waren. Later werden deze ruimtes omgebouwd tot kantoren. “Ik heb daardoor niets hoeven verbouwen of verven. Er lag hier wel nog tapijt, maar de vorige eigenaar heeft er spaanplaten overheen gespijkerd en ik vind ze eigenlijk wel handig. Als ik verf knoei, is dat prima.” Het is hier volgens Nienke wel wat gehoriger, vergeleken met haar oude kantoor in een cel. “Je hoort hier wel auto’s voorbijrijden of als iemand op de gang aan het bellen is. De cellen vond ik stiller. Je hebt daar natuurlijk hele dikke deuren. Als er beneden een filmopname was, hoorde je daar maar weinig van.” 

Met zo’n grote lichte ruimte als kantoor zou je denken dat het lastig is om een favoriete plek aan te kunnen wijzen, maar de creatieve influencer hoeft er niet lang over na te denken. “Eigenlijk twee dingen. Een is mijn bankje. Die stond al zo lang op mijn wishlist. Vanaf hier kan ik de hele studio overzien en lekker naar buiten kijken.” De andere favoriete plek is het bureau bij het raam. “Ik heb twee bureaus. Een voor mijn computerwerk en de ander is echt om te tekenen en online workshops te geven. Vanaf hier kan ik ook heerlijk over de singel kijken.”

Lees verder onder de foto’s >

Daarnaast heeft Nienke haar kantoor eigen gemaakt met dierbare spullen. Zo staat er een opvallende blauwe typmachine die ze van haar broer heeft gekregen, vaasjes van haar oma en ook vallen de twee karretjes van IKEA gevuld met teken- en schilderspullen op. “Die wilde ik al toen ik begon met tekenen”. Daarnaast staan er verschillende dierbare familiestukken in de ruimte, zoals een tekening van haar opa en de platenspeler van haar vader. 

Lees verder onder de foto’s >

Als we Nienke vragen naar anekdotes over het gevangenisgebouw weet ze er wel een paar. “Door rondleidingen die hier gedaan worden, pik je wel eens wat op”, vertelt ze. “Het schijnt dat Herman Brood hier in de gevangenis heeft gezeten en dat er wel verschillende ontsnappingen zijn geweest. Mensen die aan de singel woonden, zagen dan iemand over de muur heen klimmen.” Ondanks dat het pand een lange geschiedenis heeft, met niet zo’n gezellig tintje, is Nienke nooit bang geweest als zij ‘s avonds alleen in de gevangenis liep. “Er wonen hier ook studenten, dus er is gelukkig altijd wel iemand in het pand.” 

Het ‘zitten’ in de gevangenis roept natuurlijk genoeg woordgrappen op, zo gaan Nienke en haar collega’s, zoals ze de andere kantoorhuurders noemt, samen ‘even luchten’ en vraagt bezoek dat langskomt of ze er ‘straks nog wel uit mogen’. “Mijn schoonvader vind het ook grappig om aan vrienden te vertellen dat zijn schoondochter in de gevangenis zit.” 

Lees verder onder de foto’s >

Ondanks dat Nienke en de andere freelancers al geruime tijd de kantoren kunnen huren, lijkt het er toch op dat de huurders er eind 2023 alsnog uit moeten. Er staat namelijk een grote verbouwing gepland voor de voormalige penitentiaire inrichting. “We hopen dat het aanvragen van de vergunningen wat langer duurt, zodat we toch iets langer kunnen blijven”, lacht ze. “Het blijft zo tof om in zo’n iconisch pand te zitten en tegelijkertijd een eigen plek te hebben die je niet hoeft te delen. Je loopt vanaf hier ook zo even de stad in om een koffietje te halen. Deze locatie is gewoon perfect.”

Meer zien van Nienkes werkplek of haar illustraties? Check dan haar Instagram of website.

Woon jij op ook een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of ben je gewoon heel blij met je woning? Of weet jij iemand die geschikt zou zijn voor deze rubriek? Laat het ons weten via [email protected] , we komen graag bij je binnenkijken.

Wij zijn altijd ontzettend nieuwsgierig naar hoe Utrechters wonen en elke week mogen wij binnenkijken in de mooiste, leukste en…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.

500 euro shoptegoed winnen mét een personal shopper: hier kan het

Dit wil je: een huurwoning met 3 (!) binnentuinen én dichtbij de binnenstad

Aangeboden door Verhuurteam Rijnvliet Oost

Aangeboden door Kasteelloop De Halve van De Haar

Aangeboden door Livera Hoog Catharijne

Hallo weekend! 5 x deze leuke dingen kun je in Utrecht doen

Blijf op de hoogte van alles uit Utrecht

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden