Bloementapijt op Grote Markt van Brussel keert na bijna vier jaar onderbreking in volle glorie terug | VRT NWS: nieuws

2022-10-08 21:43:44 By : Ms. Sephcare Wang

Na bijna vier jaar afwezigheid ligt er deze zomer opnieuw een groot Bloementapijt op de kasseien van de Brusselse Grote Markt. Om dat te vieren zorgen de makers voor een herinterpretatie van het patroon van het allereerste bloementapijt in Brussel uit 1971.

De  laatste keer dat er op de Grote Markt van Brussel een echt bloementapijt lag, is al van 2018 geleden. In 2019 kozen de organisatoren voor een bloemententoonstelling in het stadhuis. De editie van 2020 werd door de coronapandemie noodgedwongen afgelast. En in 2021 werd in het centrum van Brussel een bloemenparcours georganiseerd zodat de liefhebbers van bloemsierkunst toch aan hun trekken kwamen. Maar voor een echte terugkeer van het bloementapijt was het dus wachten tot dit jaar. Van 12 tot en met 15 augustus is het dan zover.

Voor het ontstaan van het Brusselse bloementapijt moeten we terug naar 1970. Toen bezochten 2 schepenen van de stad Brussel, mevrouw Van Den Heuvel en meneer De Rons het bloementapijt in Oudenaarde. Zij vonden dat Brussel ook zo een evenement moest krijgen en een jaar later was het eerste bloementapijt op de Grote Markt al een feit, naar een ontwerp van Etienne Stautemas. Een uitzonderlijke gebeurtenis toen, want de Grote Markt was toen nog gewoon een... parking!

Als eerbetoon aan Etienne Stautemas reconstrueert het Bloementapijt van Brussel 2022 het eerste ontwerp van zijn hand. Alle elementen van dit eerste ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw. Naast de traditionele begonia's, zullen er ook andere bloemen worden gebruikt. 

Het ontwerp van de editie 2022 is ontstaan uit de samenwerking tussen Roo Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares, en Koen Vondenbusch, leerling van Etienne Stautemas en van zijn opvolger Marc Schautteet, die al 28 jaar meewerkt aan het Bloementapijt van Brussel. Samen hebben ze meer dan 280 uur doorgebracht met het reconstrueren van het patroon van het tapijt uit 1971, op basis van plannen die Stautemas zelf had getekend. Typerend voor die plannen is het gebruik van arabesken, sierlijke krullen langs de rand. 

Tickets voor het bloementapijt kunnen hier besteld worden vanaf vrijdag 3 juni.  

Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven

Volg ons op sociale media

Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?

Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.

Beschikbaar voor iOS en Android.