Britten willen Balta tapijt weer vleugels geven - De Standaard

2021-11-22 14:10:53 By : Mr. Marc Liang

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

Vandaag om 14:43 door Pascal Dendooven

De Britse vloerengroep Victoria Plc bevestigt dat het streeft naar een overname van een deel van Balta. Victoria wil de kamerbrede tapijtafdeling nieuw leven inblazen.

Ook Balta bevestigt in een persbericht dat het in gesprek is met Victoria over de verkoop van bepaalde activiteiten. Volgens onze informatie richt Victoria zich op de kamerbrede divisie. Dat tapijt is gemaakt in Sint-Baafs-Vijve. Die fabriek, onderdeel van het oude Balta Industries nv, werkt voornamelijk voor de Britse markt. Het levert tapijt aan verkopers zoals Carpetright.

Voor Victoria, zelf een Britse speler, is het logisch om die divisie te kopen. Victoria kan het in haar eigen logistieke apparaat passen. Dit zou Victoria in staat stellen zich meer op service te concentreren en misschien een deel van de prijsdruk die tapijten momenteel ervaren, wegnemen. Dat valt natuurlijk nog te bezien.

In tegenstelling tot ons eerdere bericht blijkt de fabriek in Tielt vanmorgen niet mee te verhuizen. Balta sprak in dat verband over 'feitelijke onjuistheden' zonder enige interpretatie of commentaar te willen geven. Sint-Baafs-Vijve is het oude hart van de Balta-groep, die werd uitgebreid door de familie Balcaen. Het scheiden van de tapijtactiviteit met zijn vele medewerkers van de rest van Balta zal een uitdagende taak zijn.

De algemeen directeur van Victoria, Philippe Hamers, leidde tot 2016 zelf die divisie bij Balta. Hij was de meest waarschijnlijke opvolger van Hendrik Deruyck, maar de financiële aandeelhouder van Balta koos een buitenstaander. Hamers vertrok en werd kort daarna CEO van Victoria. Deze groep zet een indrukwekkend overnametraject in de sector in.

Balta verloor de laatste jaren regelmatig goede medewerkers. Specialisten zien een potentiële win-winsituatie in de overname van de kamerbreed tapijtdivisie door Victoria. Balta is verlost van een lastige branche die worstelt met vrij lage marges. De deal is echter nog niet rond. Het persbericht waarschuwt dat de uitkomst nog onzeker is. De onbeantwoorde vraag blijft wat er met de andere activiteiten van Balta gaat gebeuren. Eerder dit jaar was Unilin (Mohawk) dicht bij de overname van tapijttegelfabrikant Modulyss uit Balta. Hij maakt tapijttegels in Zele. Het is ook afwachten of de voormalige Balta-eigenaar een poging doet om de tapijtafdeling over te nemen. Vooralsnog is dat laatste slechts een oefening op papier.

U wilt onze betaalde artikelen lezen maar u nog niet abonneren? Meld u aan en probeer 5 plus-items gratis uit.

Jarenlang heeft de clan van voormalig president Joseph Kabila Congo leeggezogen. Sinds 2013 verdwenen...

Ondanks een fenomenaal filmaanbod hebben de Belgische bioscopen het zwaar. Mensen lijken...

Hongerige vluchtelingen zwerven door de onherbergzame Poolse bossen aan de Wit-Russische grens met hun…

De inclusieve spelling zorgt voor kwaad bloed bij onze zuiderburen, inmiddels woordenboek Le Petit Robert als ge...