Turkse tapijten kopen: hoe wordt u niet opgelicht?

2021-12-07 00:06:27 By : Ms. Landy Lan

Ik was net in Kusadasi, Turkije, een toeristische stad aan de Egeïsche Zee die bekend staat om de rijke verscheidenheid aan goederen in zijn verschillende bazaars. Shoppers worden vaak verleid door Turkse verkopers die thee, glimlachen en vriendelijkheid aanbieden; ze wekken allemaal de indruk dat er geweldige koopjes te doen zijn, vooral voor tapijten.

Afdingen over de beste prijs is onderdeel van het spel, maar laat je niet misleiden: de verkopers weten precies wat ze doen, vooral bij duurdere artikelen waarvan de kwaliteit breed is. Ze weten wat ze als de laagste prijs zullen accepteren en hebben bijna altijd superieure kennis over kritieke kwesties die de echte waarde bepalen voor wat u betaalt. En vergeet niet dat de onwetenden vaker wel dan niet goederen kopen die namaak of "echte vervalsingen" zijn en van inferieure kwaliteit, zoals ik in 2012 beschreef in een artikel over echte neppe dure horloge-exemplaren.

Turkije wordt over de hele wereld erkend voor hun prachtige handgeweven tapijten. Het probleem is dat tapijten net kunst zijn: tenzij je echt weet waar je naar op zoek bent, is het gemakkelijk om voor de gek gehouden of opgelicht te worden om iets te kopen dat niet van echte kwaliteit is en een slechte investering blijkt te zijn.

Vaak komen Turkse tapijten niet uit Turkije, maar uit Iran, Afghanistan, Pakistan, Armenië en de Kaukasus, Oezbekistan en Turkmenistan. De consument moet de regio kennen waar het tapijt is geproduceerd als een maatstaf voor waarde. Hoewel je misschien iets in Turkije koopt, is dat geen garantie voor kwaliteit of authenticiteit, of dat het zelfs maar een 'Turks tapijt' is.

Prijzen voor tapijten kunnen variëren van een paar honderd tot honderdduizenden dollars en zijn afhankelijk van vele factoren. De moeilijkheid is dat veel kopers, en vooral toeristen, echt geen partij zijn voor een onethische tapijthandelaar. Ze kunnen en zullen vaak misbruik maken van uw gebrek aan expertise, hoge prijzen vragen en een goed verhaal vertellen om te profiteren van naïviteit of onwetendheid. Onthoud dat het de taak van de gewetenloze handelaar is om zoveel mogelijk geld van je te krijgen voor de minst waardevolle goederen. Het is duidelijk dat er ethische en goed geïnformeerde handelaren zijn die goede deals aanbieden, maar de moeilijkheid is om ze te onderscheiden van de vele die dat niet zijn.

Ik ontmoette twee zeer gerespecteerde rugexperts; een in Kusadasi en een in Pittsburgh, Pennsylvania om te bespreken hoe potentiële kopers kunnen worden misleid om oosterse tapijten te kopen die niet zijn wat wordt weergegeven. Ik heb geleerd dat het een zeer complexe business is, vol mijnenvelden voor de niet-expert.

Bekijk mijn interview met Remzi Sari. Hij heeft winkels in heel Turkije en hij en zijn familie zijn in het bedrijf sinds 1949. Hij heeft veel klanten in de VS en Europa en een ongelooflijke voorraad tapijten uit Turkije, Pakistan, Iran en Afghanistan. De meeste worden met de hand geweven in kleine dorpjes, waarbij vaak meer dan een jaar nodig is om een ​​enkel tapijt te produceren.

Of u nu een tapijt wilt kopen in Turkije of ergens anders, er zijn primaire zaken waar u op moet letten en rekening mee moet houden. Er is een enorm verschil in kosten, materialen, vakmanschap, kleur, kleurstoffen, weefsel en vele andere kwaliteitsindicatoren. Tapijten zijn een vorm van beeldende kunst en hun uiterlijk is slechts een deel van het verhaal. Onthoud dat goede tapijten heel lang meegaan en een belangrijke aanvulling kunnen zijn op uw huis- of kantooromgeving en inrichting, en ook een goede investering kunnen zijn.

Richard Shehady is gevestigd in Pittsburgh; zijn familie verkoopt al sinds 1908 tapijten en heeft dealers in de hele Verenigde Staten. Zijn diepgaande kennis van dit bedrijf is meteen duidelijk. Bekijk mijn interview met Richard, dat direct en openhartig is over collega-tapijtenhandelaren.

Hier zijn de suggesties van Remzi Sari en Richard Shehady waar je op moet letten als je op zoek bent naar een Turks tapijt:

Hoe hoger het aantal knopen per vierkante inch, hoe strakker het weefsel en dus de levensduur en het uiterlijk. Een minimumaantal van 120 knopen per vierkante inch of meer is een indicatie van fijner vakmanschap, maar het aantal is veel hoger bij de duurdere tapijten;

De patronen komen veel voor in oudere tapijten die met de hand zijn gemaakt. Ze zijn vaak gemaakt door de werknemer om iets over zijn persoonlijke leven over te brengen. Moderne tapijtmolens hebben meestal niet zulke nuances, dus vraag de handelaar naar verschillende patronen en wat ze vertegenwoordigen;

Belangrijke vraag die u moet stellen voordat u een tapijt koopt:

Als u van plan bent een kwaliteitstapijt te kopen, stel dan veel vragen, onderzoek het vakmanschap, de kleur, de patronen, het gewicht en het ontwerp van het stuk, en nog belangrijker, neem contact op met een gerenommeerde handelaar. Veel inferieure producten zien er geweldig uit, maar houden het niet vol en behouden hun glans ook niet als je eenmaal thuis bent. Mijn beste advies: koop tapijten waar je woont, niet als je een toerist bent. Tenzij u koopt bij een gerenommeerde dealer in Turkije of elders, heeft u weinig of geen verhaal.