De elektrische Fisker Ocean kost €33.000 en heeft een schuifdak

2021-11-22 14:12:18 By : Mr. Roger He

Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site is onderworpen aan de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren

Fisker, een startup die elektrische auto's ontwikkelt, heeft woensdag de productieversie van zijn eerste model onthuld. Maak kennis met de oceaan. 

Fisker toonde een vroege versie van de Ocean op de Consumer Electronics Show in Las Vegas in 2020. We wisten dus al een tijdje hoe de SUV eruit zou zien. Op de Los Angeles Auto Show van deze week toonde Fisker het laatste voertuig dat hij vanaf volgend jaar wil bouwen en verkopen.

Waar in 2020 alleen het uiterlijk van de auto te zien was, krijgen we nu ook het interieur en enkele unieke features te zien. En niet onbelangrijk de prijs waarvoor Fisker de Ocean wil verkopen: 33.000 euro. Daarnaast weten we inmiddels dat het basismodel maar één elektromotor en voorwielaandrijving heeft en 400 kilometer kan rijden op een volle accu. 

Opvallend is dat Fisker voor het basismodel kiest voor een LFP-accu. Onlangs maakte Tesla dezelfde keuze voor zijn basismodellen. Een LFP-batterij heeft een aantal voordelen ten opzichte van de veelgebruikte batterijtechnologie. Hierdoor laadt en ontlaadt hij sneller en is hij veel minder gevoelig voor brandgevaar. Aan de andere kant wordt gesteld dat het voorlopig minder energie per kilogram kan opslaan.

Naast het basismodel komen er ook nog twee andere varianten en een speciale, limited edition op de markt.

De Fisker Ocean Ultra is de tweede op de lijst, kost zo'n 44.000 euro en krijgt een groter accupakket waarmee de auto 550 kilometer kan afleggen. De bestuurder heeft 547 pk onder de rechtervoet en kan de Ocean Ultra daardoor in 3,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u rijden.

Het topmodel is de Fisker Ocean Extreme. Deze heeft een prijskaartje van net geen 59.000 euro en komt ruim 566 kilometer op een volle accu. Hoe ver weet Fisker niet precies. Ook heeft hij iets meer vermogen dan de Ultra: 580 pk. Dit betekent dat een sprint naar 100 km/u in 3,6 seconden is gedaan.

Het speciale, limited edition-model is in wezen hetzelfde als de Fisker Ocean Extreme, maar draagt ​​de naam 'Fisker Ocean One'. Alleen de eerste 5.000 auto's die van de band rollen, zullen deze naam dragen.

Beide topmodellen hebben twee elektromotoren en vierwielaandrijving, maar alleen de Ultra heeft een schuifdak. Volgens Fisker kan hij onder normale zonnige omstandigheden 2.414 kilometer per jaar opladen. Als het erg zonnig is, loopt het op tot 3.219 kilometer.

In vergelijking met de Nederlandse Lightyear One zijn dit zeer magere cijfers. Volgens Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, kan het dak van de One tot 70 kilometer per dag opladen. Omgerekend kom je in optimale omstandigheden op 25.550 kilometer per jaar.

Nog een leuke feature die je in het basismodel niet aantreft: een roterend 17,1 inch touchscreen op het dashboard. Wat goed is dat? Fisker vergelijkt het met hoe je je mobiel gebruikt. Meestal doe je dit in een verticale richting. Maar zodra je een film of iets dergelijks gaat kijken, kantel je je telefoon 90 graden. Fisker verwijst treffend naar de horizontale oriëntatie van het scherm als 'Hollywood-modus'.

Verder is het interieur voornamelijk gemaakt van gerecyclede producten. Het tapijt is gemaakt van gerecyclede plastic flessen, visnetten en T-shirts.

En omdat de Fisker Ocean eigenlijk een mobiel accupakket is, kan hij ook andere EV's opladen of een woning van stroom voorzien.

De Fisker Ocean wordt vanaf november volgend jaar gelanceerd in Europa en de VS. Zoals gezegd begint de productie bij het duurste model en komt het basismodel later op de markt. Fisker wil niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren en wanneer de auto's op Nederlandse bodem te koop zullen zijn. Verzending naar Nederland of een ander land in de EU lijkt geen groot probleem, want het Oostenrijkse bedrijf Magna zorgt voor de productie van de Ocean.

Bekijk hieronder de volledige presentatie van de Fisker Ocean op de LA Auto Show.

Zo ontdek je welke verzekering je nodig hebt

Wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering binnenkort verplicht?

Dit kost een zieke werknemer per dag 6 andere feiten over verzuim

De Nederlandse overheid wil in 2020 haar energiedoelstellingen halen. Als gevolg hiervan verandert de wetgeving voor ondernemers op het gebied van energiebesparing voortdurend. Wat je moet weten?

Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site is onderworpen aan de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren