Een vervelend strakke wind, een diamanten tiara en "Amazing Grace": prinses Maria Laura is getrouwd met William Isvy | VRT NWS: nieuws

2022-10-08 21:35:59 By : Mr. Carl SPO

Na hun burgerlijke huwelijk vanochtend in het stadhuis van Brussel hebben prinses Maria Laura en de Brits-Franse William Isvy hun jawoord gegeven in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Bij de binnenkomst daar maakte een strakke wind het vooral de vrouwen niet gemakkelijk: prinses Elisabeth en Claire moesten hun hoed stevig vasthouden, de bruid en haar gevolg worstelden met haar 4 meter lange sleep. 

Vandaag trouwde de oudste dochter van prinses Astrid en prins Lorenz, de 34-jarige Laura die in Londen woont en werkt. Voor de religieuze bruiloft waren 500 gasten uitgenodigd, waaronder de voltallige Belgische koninklijke familie. Het was vooral uitkijken naar de bruidsjurk en Laura ging voluit met een creatie van Vivienne Westwood, een 4 meter lange sleep en de tiara van het Huis Savoye-Aosta (geleend van moeder Astrid). Enkel het weer zat niet 100 procent mee. De dresscode aan de kathedraal schreef voor de vrouwelijke gasten hoeden voor en de grotere exemplaren - onder meer die van prinses Elisabeth en Claire - kregen het met een strakke wind nogal te verduren. 

Ook de bruid zelf moest het met haar lange sleep op de trappen langzaamaan doen, haar gevolg - met zus prinses Luisa en schoonzus Lili - worstelde duidelijk ook met de weersomstandigheden: de sleep werd namelijk eventjes door de wind opgetild. 

BEKIJK - opperste concentratie en rustig aan op de trappen van de kathedraal:

De tiara die Laura droeg, is geen onbekend sieraad. Prinses Astrid kreeg het juweel van Margherita van Savoye-Aosta, de moeder van prins Lorenz, bij hun huwelijk in 1984.  Margherita overleed in januari nog op 91-jarige leeftijd. De kanten sluier die aan de tiara vastzat, komt volgens modeblogster Jelka Van Duyse van grootmoeder koningin Paola. 

De plechtigheid in de met bloemen versierde gotische kathedraal begon met de bekende hymne "Amazing Grace". Heel wat familie en vrienden haalden hun smartphone boven om het koppel aan het altaar te filmen. 

Enkele foto's van de gasten aan de kathedraal (met prins Gabriël met korte legercoupe):

Na de viering moesten de (groene) regenparaplu's massaal worden bovengehaald. Het kon mevrouw en meneer Ivsy niet deren. Ze werden uitgewuifd en vertrokken in een Porsche 356B Roadster uit 1961. De politie escorteerde hen speciaal op twee motoren van Harley-Davidson. Vanavond volgt er een feest, maar daarover wordt niet gecommuniceerd. 

BEKIJK - Een woud van paraplu's begeleidt het kersverse paar:

Op de intieme burgerlijke plechtigheid om 10 uur waren slechts 35 gasten uitgenodigd, de families van de bruid en bruidegom. Een fiere prins Lorenz hielp zijn oudste dochter Laura uit de auto. De bruid met opgestoken kapsel koos voor een stijlvolle korte Gucci-jurk die zo weggeplukt leek uit de sixties.   In volgorde van aankomst passeerden op de rode loper: prinses Delphine en echtgenoot Jim O'Hare, William Isvy met zijn ouders, zus, broer en grootmoeder, prins Laurent met prinses Claire en hun kinderen prinses Louise en prinsen Nicolas en Aymeric, prinses Astrid met haar gezin en haar Italiaanse schoondochter Lili, koning Albert samen met koningin Paola, koning Filip en koningin Mathilde.

BEKIJK - de aankomst van de families op het stadhuis van Brussel:

Koning Albert had moeite om de trappen van het stadhuis op te gaan. Hij gebruikte - zoals altijd - een wandelstok, koningin Paola hing aan de arm van burgemeester Phillippe Close. Als laatste kwam bruid Laura aan die begeleid werd door vader Lorenz. De prinses is een modeliefhebber en koos voor de burgerlijke viering een stijlvolle korte jurk van Gucci. In de kathedraal verraste ze dus met een andere outfit. Bruidegom William kwam speciaal het stadhuis uit om Laura te begroeten en te poseren voor foto's.  

BEKIJK - de bruid wordt verwelkomd door de bruidegom:

Deze foto's geven een kijkje in het stadhuis:

Na een 20-tal minuten vertrokken de eerste gasten al. Het kersverse echtpaar kwam even naar buiten om te zwaaien naar het nieuwsgierige publiek dat verzameld had aan het stadhuis. Laura en William kregen een spontaan applaus waarop iemand uit het publiek luidkeels "kiss, kiss" riep. Laura had er oren naar en gaf haar man een zoen op de wang, even later kreeg ze er eentje terug van William. 

BEKIJK - de kersvers gehuwden maken even tijd voor de aanwezige fans:

Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven

Volg ons op sociale media

Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?

Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.

Beschikbaar voor iOS en Android.