EuroParcs brengt duurzame intenties ook al in de praktijk op de parken - Pretwerk

2022-05-21 19:13:32 By : Mr. William zhou

12 mei 2022 by Frits van Wolveren Reageer

Begin deze week publiceerden we op Pretwerk.nl een artikel over de showcase van ‘Het nieuwe re-recreëren’ door EuroParcs op De Floriade. Ook op de diverse EuroParcs parken gebeurt al veel op het gebied van duurzaamheid en een natuurlijke inbedding.

Zie ook: EuroParcs presenteert ‘het nieuwe re-creëren’ op de Floriade

Onze redacteur Frits van Wolveren bracht o.a. een bezoek aan Glamingresort De Hoge Kempen in België en keek ook naar de ontwikkelingen op andere EuroParcs parken.

In Nederland en België worden diverse EuroParcs vakantieparken vernieuwd of gemoderniseerd zodat zij voldoen aan de eisen van deze tijd. Ook het park “Resort Hoge Kempen” in Zutendaal ondergaat een ingrijpende transformatie. Parkmanager Elwin Nieuwenhuis is december 2021 aan deze klus begonnen. “We zijn in ontwikkeling, maar de verhuur gaat door”. Hij lacht bij deze wat ironische opmerking. “Ik houd van nieuwe uitdagingen. Een bestaand park omvormen naar een nieuw generatie vakantiepark, is geen sinecure. Het is niet iets wat je even gauw doet. Het is mensenwerk en vergt tijd. Je dient rekening te houden met de emoties van de bezitters van gedateerde mobile homes en vakantiehuisjes. Zij hebben vaste staanplaatsen en komen al vele jaren op deze locatie. We moeten nog ‘een hobbel’ nemen van zo’n 97 van deze plekken. Het gaat om circa 20% van het totaal. We nemen er de tijd voor, maar het zal duidelijk zijn dat er langzaam een einde aan moet komen”. 

De nieuwe generatie chalets en glamping tenten geven “Glamping Resort Hoge Kempen”, een extra kwaliteitsimpuls. Dit seizoen nog verwacht Elwin Nieuwenhuis 58 nieuwe accommodaties klaar te hebben. Hout is verreweg het meest in het oog springende materiaal. Het zijn modulair gebouwde vakantieaccommodaties met veranda. Daarnaast vallen de muurtjes van keien op waarop de chalets lijken de rusten. De basis echter van het leeuwendeel van deze prefab-woningen, geproduceerd door Adria in Slovenië, is een stalen constructie die bestaat uit stalen balken die rusten op ijzeren pinnen die anderhalve meter de grond ingaan. Tijdens de afbouw van de chalets wordt ook de infrastructuur aangepakt. Recent is nieuw asfalt gelegd zodat de toegangswegen up-to-date zijn.  Elwin Nieuwenhuis voegt eraan toe dat binnenkort ook het restaurant uitgebreid gaat worden met een kleine supermarkt.

De locatie van het Glamping Resort Hoge Kempen heeft alles in zich om uit te groeien tot een toeristische hotspot. Informatiepanelen op het terrein geven met foto’s aan welke focuspunten het waard zijn te bezoeken. Elwin Nieuwenhuis: “De directe omgeving en de Hoge Kempen hebben zeker veel potentie. Bij het park ligt een meer, ontstaan door grindafgraving, en op nog geen 100 meter bevindt zich een groot openlucht zwembad. Verder heeft dit deel van de Kempen een uitstekend fietsknooppuntennetwerk in een aantrekkelijk natuurgebied. Onlangs is een driehonderd meter lange fietsbrug geopend die het mogelijk maakt over de heide te fietsen. Vlakbij het park ligt het ‘Katteven’ hier kunnen mountainbikers meerdere parcours afleggen. Overigens kan op het meer gesurft worden. Daarnaast zijn cultuursteden als Maastricht, Hasselt en Genk goed bereikbaar. Kortom, voor meerdere doelgroepen is Glamping Resort Hoge Kempen een aantrekkelijke bestemming.

Op de Floriade in Almere presenteert EuroParcs o.a. de modelwoning ‘Just Nature’. In dit concept worden state of the art- duurzame toepassingen verwerkt zowel bij het interieur als de  technische installaties van de vakantiewoning. Meerdere EuroParcs parken ondergaan momenteel een update waarbij ‘Just Nature’ de leidraad vormt.

Het  Just Nature-concept is volledig gasloos en valt onder meer te zien in EuroParcs Kaatsheuvel en De Wije Wereld in Otterlo. De inrichting van ‘Just Nature’ bestaat uit gerecyclede en ecologisch verantwoorde materialen, onder andere tapijt, lampenkappen en tafels. Eveneens opmerkelijk is het touchscreen smart-tablet aan de wand waarmee uiteenlopende zaken centraal digitaal geregeld kunnen worden zoals het instellen van de verwarming maar ook het doen van bestellingen (eten). Innovatief is ook de infrarood verwarming die in het plafond is aangebracht. Die richt zich door de lange golf infraroodstraling op de persoon wanneer die gebruikt maakt van de ruimte. Op meerdere vakantieparken in België en Nederland is inmiddels het concept ‘Just Nature’ ingevoerd. Het zijn CO2-neutrale vakantiewoningen die voorzien zijn met nieuwe technologieën.

Meer informatie: www.europarcs.nl

Categorie: Insight, Verblijfsrecreatie Tags: belgië, duurzaamheid, europarcs, vakantieparken

Copyright © 2022 · Pretwerk · Site door: buro KREAS