Fleur woont in de oude onderwijstoren van de ENKA: 'Een paar jaar geleden keek ik nog uit over grasveld en bos' - indebuurt Ede

2021-12-07 00:33:43 By : Mr. Niko Wu

Fleur van Steenbergen is samen met haar vriend en kat Guusje al drie jaar de trotse bewoner van een van de muurhuizen op het Enka-terrein. Ze is een geboren en getogen Edenaar. Ze heeft met haar ouders op verschillende plekken in Ede gewoond en voelt zich nog steeds thuis in Ede. 

In alle jaren dat Fleur in Ede woont, zijn er nogal wat dingen veranderd of toegevoegd. “Ede had vroeger dat dorpse karakter, maar dat is in mijn ogen steeds minder geworden. Het was ook een stuk kleiner. Nu zie je dat er bijvoorbeeld heel Enka is bijgekomen, maar ook op andere plekken zijn er buurten bijgekomen. De kazerne was vroeger echt de kazerne. Het werd zelfs gebruikt als legerbasis toen ik een kind was, geloof ik.” Dat klopt, want het kazerneterrein is pas in 2010 opgeleverd aan de gemeente. Inmiddels is het getransformeerd tot een hippe woonplek. "Ik was laatst bij STALL met twee vrienden, ik vind dit een heel mooi stuk geworden, want het is een beetje alternatief en ze verkopen ook nog lokale producten."

“Wat ik leuk vind aan Enka is dat je het bos om de hoek hebt, maar ook heel dicht bij het station. Ik heb bewust geen auto, dus eigenlijk doe ik alles op de fiets of met het openbaar vervoer. Omdat ik vanuit mijn huis naar het station kan lopen, ben ik erg flexibel om naar vrienden in andere steden te gaan. Toen we hier voor het eerst kwamen wonen, zag Enka er heel anders uit. Het begin van de wijk was al in aanbouw; waar je nu de wijk binnenkomt. Pas toen we uit ons raam keken, was het eigenlijk gewoon een groot grasveld. Waar je vroeger uitkeek op de vrijstaande huizen en het bos, zie je nu de rijtjeshuizen.”

“Ik kan niet echt een stijl koppelen aan mijn interieur. Ik vind het vooral belangrijk om mijn interieur aan te passen aan de omgeving en de woning. Daarom vind je in deze woning wat industriële elementen terug.” Fleur houdt van producten en items met een verhaal, dit zie je ook terug in haar interieur. “De kaarsen op tafel zijn bijvoorbeeld van Home of Candle, Amsterdam. Dit bedrijf werkt samen met een sociale werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk kunnen vinden.” Ook is ze trots op het Perzische tapijt in de woonkamer. “Ik was een jaar of 18 toen ik het via Marktplaats kocht, met de gedachte dat ik in de toekomst wel een Perzisch tapijt in huis zou willen hebben. Het tapijt is al in verschillende huizen en kamers gelegd.”

“Het pand waar ons appartement in staat is monumentaal. Het is de oude lestoren, onderdeel van de muur van Enka. Van binnen is het helemaal opgeknapt, maar van buiten is het gewoon hetzelfde gebouw als toen het van de ENKA-fabriek was. Wat mij is verteld, is dat het de onderwijstoren wordt genoemd omdat ze hier de cursussen en lessen gaven om medewerkers op te leiden. Ze zijn momenteel bezig met de rest van de muurhuizen. Dit zijn de huizen die tegen de beroemde muur van Enka zijn gebouwd. Het is al een paar keer uitgesteld, maar nu hebben ze het echt druk en al behoorlijk ver.”

Kerstkaarten versturen naar De Hartenberg

Doe mee en stuur een (gratis) kerstkaart

De kerstkaartenactie is er weer: stuur een kerstgroet naar bewoners en zorgverleners van De Hartenberg

Kerst door en door met de kerstspullen uit deze Ede winkel

Aangeboden door Ryan De Bakker At Home

Geleverd door De Nederlandse Kluis

De kerstkaartenactie is er weer: stuur een kerstgroet naar bewoners en zorgverleners van De Hartenberg

Blijf op de hoogte van alles uit Ede

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden