Geluid in je huis isoleren; dat kan dus ook met planten | Thuis & Tuin | Telegraaf.nl

2022-07-02 01:31:27 By : Ms. Schnee Zhang

Vooral hoge planten zoals de ficus zijn goed voor de akoestiek.

Je kunt je huis natuurlijk op geluid isoleren door de nodige aanpassingen in de wanden. Dat kan een redelijk grote ingreep zijn waar niet iedereen op zit te wachten. Weleens aan planten gedacht?

Vooral hoge planten zoals de ficus zijn goed voor de akoestiek.

Er zijn legio manieren om je huis te isoleren. Bijvoorbeeld met de populaire akoestische houten panelen. Een enkel strategisch geplaatst paneel kan al voor een betere akoestiek of geluidsdemping zorgen. Daarnaast is textiel een materiaal dat geluid vangt, goed om te weten bij de aanschaf van een nieuwe bank. Uiteraard zijn ook (grote) vloerkleden een goede oplossing of, bij een echt gehorig huis, tapijt op de vloer.

Er zijn echter meer mogelijkheden die niet al te veel inspanning vergen. Een die niet al te zeer voor de hand ligt: planten! Hoe hoger de plant, des te meer geluid hij kan vangen. Het oppervlak is immers groter, niet voor niets staan er in veel (hippe) kantoren vaak hoge exemplaren, denk aan de ficus.

Daarnaast is de soort van belang. De erwtenplant is weliswaar klein, maar kan volgens onderzoekers tot wel 90 procent van het geluid absorberen. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat hangplanten, want dat is de erwtenplant, helemaal trendy zijn.

Ook het erwtenplantje werkt goed.

De lepelplant heeft een dubbele functie: niet alleen zuivert hij de lucht en fijnstof, hij dempt ook nog eens. Bovendien is hij makkelijk in leven te houden, ook niet onbelangrijk. Dat geldt eveneens voor de ficus met zijn rubberachtige en verschillende kleuren bladeren die de nodige tonen tegenhouden. Van alle geluidsabsorberende planten is dit volgens kenners de topper.

De lepelplant zuivert niet alleen de lucht, maar dempt ook het geluid.

De krulvaren, ook een plant voor op het geluidwerende lijstje, is daarentegen weer een tip voor mensen met groene vingers: die vraagt om de juiste verzorging. De begonia doet het esthetisch ook goed, met zijn groene en paarse kleuren.

Mocht je grover geschut willen inzetten, dan is een complete moswand, een van de huidige woontrends, een idee. Wees niet bang dat je de muur elke dag water moet geven; vaak is de condens van bijvoorbeeld koken voldoende om het groen te houden.

Met geluidwerend groen in huis doe je niet alleen je oren een plezier. De planten zelf ondervinden ook voordelen van geluid, zo onderzocht een Amerikaanse plantenwetenschapper. Het stimuleert de groei en bevordert de ontkieming van zaden, zorgt voor een afweerreactie tegen ziekteverwekkers en stresstolerantie en het verbetert de fotosynthese.

Overigens zouden planten zelf geluid maken wanneer erin wordt gesneden of als ze te weinig water krijgen, zo werd eerder onderzocht. De toon is echter te hoog voor mensen om te horen. Sommige dieren en insecten zouden hem wel kunnen horen.

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Als de minister van Justitie en Veiligheid wordt geïnterrumpeerd door FvD-kamerlid Van Meijeren, kan ze haar frustratie niet bedwingen.

Tijdens het debat over de boerenprotesten clashen minister-president Rutte en PVV-fractieleider Geert Wilders.

De NAVO-landen donderdag opnieuw over de toetreding van Finland en Zweden. Ondertussen waarschuwde Vladimir Poetin voor spanningen met de twee Scandinavische landen als zij daadwerkelijk NAVO-lid worden. Diplomatiedeskundige Robert van de Roer over de situatie waar de Russische president in zit.

Een nieuw avontuur voor Snelle. De hitzanger presenteert vanaf vrijdagavond zijn eerste eigen programma op SBS6: I Want Your Song. Hierin maken talentvolle singer-songwriters er kans op dat hun favoriete artiest zijn of haar lied uitbrengt. Verslaggever Jordi Versteegden zocht de kersverse presentat...

Elke week behandelen we in VRIJ tuinvragen van lezers. Vandaag: Een paar jaar geleden heb ik een druif geplant. Ik had geen volle trossen verwacht, maar het miezerige resultaat valt me elke keer erg tegen. Wat doe ik fout?

Elke week behandelen we in VRIJ tuinvragen van lezers. Vandaag: Ik wil graag bloemen uit eigen tuin plukken. Welke soorten zijn daar geschikt voor?

Elke week behandelen we in VRIJ tuinvragen van lezers. Vandaag: Nu is een goed moment om de haag te snoeien, las ik laatst op deze pagina. Maar hoe doe ik dat?

Een van de duurzaamste wijken van het land, Rijswijk Buiten, wordt geteisterd door de taxuskever, die in een razend tempo de hagen langs de straten kaal vreet. Bewoners, die een onderhoudsplicht hebben, vrezen dat door de plaag het groene aangezicht van de in 2017 aangelegde wijk zal verdwijnen. ,,A...

Elke week behandelen we in VRIJ tuinvragen van lezers. Vandaag: Ze zeggen dat hagen na 21 juni een groeispurt krijgen. Kan ik dan niet beter wachten met snoeien?

Voor een wekelijkse rubriek zijn we op zoek naar mooie tuinen, dakterrassen en balkons!