Geluidsoverlast? Met deze 6 interieurtips demp je het geluid in huis | RTL Nieuws

2021-12-07 00:07:25 By : Mr. Will Wang

Heb je een rumoerig huis of zijn je buren een beetje luidruchtig? Dat kan heel vervelend zijn! Het is natuurlijk altijd slim om contact te houden met je buren en hen dit te vertellen, maar er zijn ook dingen die je in huis kunt aanpassen om geluid te dempen.

Heb je een grote woonkamer? Dan is het slim om hem op te delen in kleinere kamers, omdat hij minder lawaai maakt. Een muur in het midden van de woonkamer hoef je niet meteen te plaatsen, maar roomdividers werken ook heel goed! Plaats bijvoorbeeld een boekenkast tegen de muur of plaats een schuifdeur. 

Ook veel textiel in je interieur zorgt voor geluidsisolatie. Kijk dus goed van welk materiaal je meubels koopt. Ook is het belangrijk om met een 'groot' tapijt te werken, of als het echt veel lawaai maakt, zou je ook voor tapijt kunnen kiezen.

Deze tip is misschien minder makkelijk in gebruik als je in een huurhuis woont, maar als het mogelijk is, zorg dan voor een goede isolatie in je huis. U kunt bijvoorbeeld plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken of keerwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook op kleine schaal aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid galmt veel minder!

Dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar planten dempen ook geluid. Ze zijn niet alleen luchtzuiverend, maar kunnen ook heel goed het geluid van je buren dempen. Houd daarom voldoende kamerplanten in huis!

Dit is ook erg belangrijk als het gaat om geluidsoverlast. Sluit de gaten en kieren in de kozijnen af, zodat er zo min mogelijk geluid van buiten naar binnen komt. Heeft u een oud huis en zit er alleen nog glas in? Dan is het slim om te kijken naar de mogelijkheid van dubbel glas!

Nog steeds last van het geluid na het toepassen van deze tips? Misschien is het slim om echt met je buren te praten. Ze zullen het waarschijnlijk niet met opzet doen!

Wandkleden aan de muur kunnen er niet alleen heel stijlvol uitzien, ze hebben ook nog een heel groot voordeel: het zorgt voor een betere akoestiek in huis. Dat is niet alleen heel fijn bij luidruchtige buren, maar ook als het in huis weergalmt. 

Altijd weten wat er aan de hand is? Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.