Klimaatneutraal pand met groene gevel » Bouwwereld.nl

2022-05-21 19:08:20 By : Mr. xcellent corp

Met onder andere een nieuwe groene gevel, een luchtwarmtepomp en een wtw-ventilatie is de materiaaldienst van bouwer en ontwikkelaar VORM verduurzaamd tot klimaatneutrale werkomgeving. Het pand is met de verbouwing ook meteen aangepast aan de wensen van haar medewerkers.

Het pand aan de Ketelweg te Papendrecht is gesloopt tot de begane grondvloer waarop het nieuwe circulaire kantoor is gesitueerd. De huidige loods is voorzien van een nieuwe gevelbekleding en door Van Waning Bouw uitgebreid met een werkplaats en telstraat voor bouwplaatsmaterialen. De bestaande metselwerkgevels aan de werfzijde zijn antraciet gekeimd. Tussen het bestaande en het nieuwe deel bevindt zich een overdekte doorgang voor vrachtverkeer. De werfzijde heeft nu ook 2 monsterwanden voor het tentoonstellen en beproeven van experimentele bouwmaterialen. De nieuwe materieeldienst is bekleed met demontabele stalen puntprofielen en heeft een unieke entreegevel.

De entreegevel is voorzien van een circulair Modulogreen groengevel systeem, waarin een met hout omkaderd raam de kantoorfunctie zichtbaar maakt. De groene gevel wordt gekarakteriseerd door een speelse inplanting van ronde gevelopeningen. Diverse duurzaamheidsmaatregelen zijn in de materieeldienst toegepast, waaronder LED-verlichting, bewegingsmelders, een luchtwarmtepomp en WTW-unit. De gasgestookte heaters zijn vervangen door elektrische heaters. De PV panelen op het dak wekken voldoende energie op om de materieeldienst tot een energieneutraal en nu gasloos gebouw te maken.

Het nieuwe kantoor is uitgevoerd in een flexibele houtconstructie, opgebouwd uit houten kolommen, massief houten CLT wanden en gelamineerde liggers met Lignatur vloer- en dakelementen. Een duurzaam en ecologisch constructiesysteem van hernieuwbaar bouwmateriaal. De houtconstructie is in het zicht gelaten en is daarmee in belangrijke mate bepalend voor de uitstraling van het interieur. Perforaties in de houten plafonds zorgen voor een goede akoestiek zonder toegevoegde afwerkingen. De zwarte elektra buizen creëren een grafisch lijnenspel op wanden en plafonds.

Het interieur is bestaat uit circulaire producten. De schoonloopmat van Econyl vezel is een 100% gerecycled garen, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De duurzame vloerafwerking van marmoleum is voor 100% gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen en de tapijttegels zijn gemaakt van afgedankte visnetten. Doordat deze netten opgekocht worden hebben de vissers een extra inkomstenbron en wordt het koraal beter beschermd. De vergadertafelbladen zijn vervaardigd uit de houten traptreden uit het gesloopte kantoor. De stoelen zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. En in de krukken van Design X Ambacht zijn lokale producten toegepast. De krukken zijn ontwikkeld met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De bestaande materiaaldienst is bewust niet gesloopt, maar zo veel mogelijk behouden. De nieuwe schil creëert een tweede leven en de registratie van het bestaande en nieuwe deel in Madaster schept voorwaarden voor een derde leven in de toekomst.

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Breng me op de hoogte van nieuwe reacties via e-mail

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onbeperkt toegang tot  Premium   artikelen en Bouwwereld digitaal lezen?

Dat kan al vanaf  € 7,29 per maand.