Nat gras en gevallen bladeren: het is herfst! - Leven op de boerderij

2021-11-22 14:23:48 By : Mr. TONY MO

De vroege zomer werd snel verdreven door de broodnodige regen. De uitgedroogde bladeren zijn al in september gevallen, wat vrij vroeg is. Op zich is dit niet slecht voor het paard, want de regen zorgde voor een laatste golf van grasgroei. Inmiddels is oktober aangebroken en is de herfst inderdaad begonnen. Het grasland bereidt zich voor op de winter. Het is tijd om zorg te dragen voor de veranderde leefomgeving van onze paarden.

Een 'paard aan huis' staat natuurlijk los van professionele paardenhouderijen of fokkerijen, die veel grasland nodig hebben voor de opfok van veulens en jonge paarden. 'Paard aan huis' staat voor de liefhebber die minder dan een hectare weide dichtbij huis of naast de stal heeft. Een plek bedoeld voor bijvoorbeeld een paardeneigenaar die een veulen fokt met zijn merrie of die maximaal twee paarden thuis heeft om de natuur in te trekken.

Dit is heel gewoon geworden op het platteland van Vlaanderen en de kleine paardenhouders zijn nu een onlosmakelijk onderdeel van het landschap. Ook zonder de vele hectaren die zogenaamd nodig waren voor het houden van paarden. Bij gebrek aan veel grond leert men met vallen en opstaan ​​paardvriendelijk management. Als je graag de handen uit de mouwen steekt, van een paard aan de achterdeur geniet en het allemaal betaalbaar en beheersbaar houdt, dan zijn de grote weilanden absoluut geen noodzaak. Maar lees vooral verder...

In het voorjaar, als het gras in bloei staat, is het niet aan te raden om paarden volop te laten grazen, een gedoseerde aanpak is beter. Een kleinere weide laat deze dosering beter toe en is makkelijker onkruid- en kunstmestvrij te houden. Onkruid betekent immers minder gras en mest op de weide is de rode loper voor worminfecties.

Begin september kondigen de herfstmaanden zich aan. Het gras groeit niet zo snel en vooral... het blijft soms tot rond het middaguur nat. Zodra oktober begint, blijft het schrale gras de hele dag nat. Nat gras is niet echt wat een paard nodig heeft, al kunnen de hoeven er wel baat bij hebben na een droge zomer. Met blijvend nat gras, vaak bedekt met afgevallen bladeren, zit je in een alarmfase!

Paarden die in de polder grazen hebben totaal geen last van vallende populieren-, essen-, beuken- of eikenbladeren. De meeste kleine paardenhouders in Vlaanderen hebben niet het geluk om ruime weilanden te hebben. Ze moeten vaak genoegen nemen met wat ze krijgen of kunnen kopen of huren. Vaak gaat het om kleine percelen, gelegen in bossen of natuurgebieden, die niet meer geschikt zijn voor landbouw. Het landelijke zomerlandschap, idyllisch gelegen onder het gebladerte van hoge bomen, verandert in oktober al snel in een tapijt van herfstbladeren. Mooi om te zien, maar giftig voor de paarden.

Het instinct van een paard in vrijheid is totaal anders dan het instinct van de paarden die we op beperkt terrein houden. We hebben allemaal wel eens horen zeggen 'een paard weet wat het kan eten en wat niet'. Onze gedomesticeerde manier van paarden houden laat dit eigenlijk niet meer toe. In het wild vertrouwt een paard op geur en smaak om te beslissen of het wel of niet eet wat goed voor hem is. Het veulen leert ook veel van de merrie, mits het maar lang genoeg bij de merrie mag blijven. Paarden zwerven tegenwoordig niet meer over uitgestrekte grasvelden. Op misschien enkele kuddes na, her en der verspreid in de natuurgebieden.

Maar ook deze paarden brengen de koude, natte maanden daar niet door. De paarden die wij als hobby thuis houden, moeten het meestal met beperkte ruimte stellen. Wat als de bladeren vallen en die ruimte nog meer krimpt? Denk vooral nooit dat uw paard het niet-giftige groene blad zal oprapen dat van een bonttapijt is gevallen. We hoeven onze paarden alleen maar te beschermen tegen giftige bomen, planten en struiken en tegen nat gras!

Welke paardeneigenaar kent dit script niet? Op een kale weide worden paarden met hooi gevoerd. De nobele viervoeter smult echter van gevallen bladeren en laat het extra hooi voor wat het is. Elk fladderend blad is spek voor zijn mond, en hij draaft er zelfs naartoe om het op te eten. Van sommige bomen is bekend dat ze giftige bladeren, takken of vruchten hebben, andere niet. Alles, van bijvoorbeeld de eik, staat bekend als vergif voor paarden, van blad tot eikel.

Bladeren van esdoorn-, walnoot-, paardenkastanje-, beuken-, kersen- en pruimenbomen zijn giftig. Het is belangrijk om ze vrij te maken in de paddock waar het paard de herfst/winter doorbrengt, of ervoor te zorgen dat het paard er niet bij kan.

Populier, berk of wilg zijn niet giftig, maar ze kunnen ernstige koliek veroorzaken omdat ze geen deel uitmaken van het gewone voedsel van paarden. Een paard zien kauwen op een opgeblazen populierentakje is een reden tot actie. De lignine in de takken is schadelijk voor het ingewikkelde en gevoelige spijsverteringsstelsel van een paard. De klassieke walnotenboom, geliefd bij velen omdat hij vliegen afstoot, is ook giftig. Vooral de zwarte walnoot (Juglans nigra). De gewone walnoot (Juglans regia) is minder schadelijk.

Afgezien van alles wat giftig is, heeft geen enkel paard baat bij een maaltijd van gevallen bladeren. Vroeg of laat ontstaan ​​er klontjes (lees koliek)!

Paarden snuffelen en eten het liefst groene, recent gevallen bladeren. Een intelligent warmbloed zal niet gemakkelijk rottende bladeren aanvallen. Oktober en november zijn dan ook cruciale maanden om het management bij te sturen.

Ideaal is om het paard een kleinere ruimte (weide) te geven waar de bladeren geruimd kunnen worden. Als u geen tijd heeft om uw dagelijkse bladeren op te ruimen, kan een afgesloten aanbouw de klus klaren. Een paard heeft minder kans op krampen door een beetje rond te rennen dan door bladeren te eten. Het dak, dat is afgesloten met een elektrisch lint, is een welkome afwisseling voor een verblijf in de stal. De paardeneigenaar kan zijn paard daar een halve dag veilig parkeren met hooi en water.

Vanaf eind september is het een goede zaak om het paard regelmatig een dag op stal te houden, bijvoorbeeld een dag in het midden van de week en een dag in het weekend. Zo zal het dier bij slecht weer makkelijker een dag op stal accepteren en bouwt zijn stofwisseling automatisch dagen met minder beweging op. Zorg er altijd voor dat het paard hooi/voordroogkuil en water in de stal heeft.

In ieder geval is het beter om de beweiding in het najaar geleidelijk af te bouwen. Blijft het gras nat en heb je een weiland dat niet drassig is, laat het paard dan een paar dagen per week een uurtje van het weiland genieten. Als het groene gras eenmaal 'roest en bruin' is overgroeid, kan de weide wachten op het volgende voorjaar. En het paard ook!

Mest moet ook zoveel mogelijk worden verwijderd uit paddocks en buitenren tijdens het natte seizoen, net zoals het zou moeten zijn bij deskundig graslandonderhoud in de zomer. Afvloeiing van mestplekken zorgt voor vuile modderpoelen en vervuilde bodems, waar onkruid in het voorjaar gedijt. Zorg ervoor dat de ren een schone en droge plek heeft waar het paard ruwvoer eet. Investeren in een buitenrek heeft alleen zin als deze droog en ruim te houden is.

Heeft het paard een overdekte afdak/schuilplaats? Dan is het voeren van ruwvoer op het droge geen probleem. Een paard moet altijd een schuilplaats hebben waar het kan vluchten voor regen en zon en waar het veilig kan eten en drinken. Laat paarden niet drinken uit buitenbaden en zorg voor drinkwater.

In de stal profiteert elk paard van krachtvoer aangepast aan zijn activiteit (senior, fokmerrie, jong paard, recreatiepaard, enz.). Grasmixen voorkomen dat u schrikt in de voerbak. Dergelijke grasmengsels zijn ook bijzonder geschikt voor oudere paarden met gebitsproblemen. Zo worden vitamine- en mineralentekorten vermeden en genieten de paarden in alle rust van dit kanaal in de stal. Herfst, de korte dagen... het is allemaal even wennen voor mens en dier. Een thuisblijvend paard went echter snel aan dit nieuwe ritme en zal alleen maar dankbaar zijn dat hij zijn 'voeten op het droge' heeft.

Landbouwleven The Rural Publishers Koningsstraat 100 1000 Brussel

Telefoon. abonnement. : 02/730.33.09 Tel. Publieksadministratie : 02/730.33.15 Tel. Advertenties : 02/730.33.17 Tel. Juridische Dienst : 02/730.33.17

© Rossel & Cie - 2021 — Algemene verkoopvoorwaarden — Copyright — Privacy