Onderzoek naar teelttechnieken en rassenkeuze - Landbouwleven

2021-11-17 09:06:11 By : Mr. Peter Sun

In een vorig artikel keken we naar onkruidbestrijding bij maïs die op de proefboerderij in Bottelare werd gevoerd, nu kijken we naar andere gewassen.

De proefveldbezoeken in Bottelare vinden doorgaans plaats onder een stralende zon, maar helaas was dit dit jaar niet het geval. Met het oog op de Covid-19 pandemie hebben de organisatoren verschillende inspanningen geleverd om een ​​bezoek te laten doorgaan.

Veronique Troch en Hanne Aerts lichtten de tests toe die plaatsvonden in vezelhennep. Mogelijk is dit een gewas dat iets kan betekenen voor de Belgische boer.

Daarom loopt er een opschalingsproef waarbij met een nieuw type oogstmachine de stelen op een lengte van 1 meter worden afgesneden en parallel aan elkaar op het perceel worden geplaatst. Dit maakt het veel makkelijker om de klassieke mechanisatie uit de vlassector te volgen.

Daarnaast loopt een multifactoriële proef waarin onderzoek wordt gedaan naar stikstofbemesting en zaaidichtheid. Deze parameters hebben invloed op de vezelopbrengst en kwaliteit. Een derde proef is een rassenproef. Vanwege het natte voorjaar zijn de zaden later dit jaar gezaaid. Het is erg belangrijk om de bloeitijd te volgen, omdat je het beste kunt oogsten als het gewas bloeit. Dit moment zorgt voor de hoogste kwaliteit vezels.

Elias Van de Vijver lichtte een vruchtwisselingsproef toe die loopt sinds 2006 en loopt tot 2027. Nieuw is dat nu ook de input van compost wordt geëvalueerd. Nog nieuw is de toevoeging van snijrogge in plaats van Italiaans raaigras.

Niet alleen de gewasopbrengst, maar ook de impact op het bodemleven wordt gemonitord. Een eerste duidelijk feit dat kan worden aangetoond is dat grasklaver minder stikstof nodig heeft in de vruchtwisseling en toch organische stof opbouwt, zelfs bij een lager bemestingsregime. Deze bevinding kan zeer relevant zijn voor de toekomst.

Bij wintergerst lichtte Renik Van de Eynde experimenteel veldwerk toe over de invloed van de zaaidatum en het tijdstip van de insecticidebehandeling op de bladluispopulatie en de besmetting met het gerstvergelingsvirus.

Het zaaien van tolerante of resistente rassen helpt al. Bij wintertarwe zouden deze eigenschappen veel moeilijker te kruisen zijn dan bij wintergerst. De zaadhuizen zijn hiermee bezig.

Door uw wintergerst later te zaaien, kunt u het probleem van de virusoverbrengende luizen verlichten. De timing van de insecticidetoepassing is ook belangrijk. Renik Van de Eynde gaf al een duidelijk advies om niet eerder een tolerant ras te zaaien. “Dan kan tolerantie soms doorbroken worden door een te hoge bladluisdruk.”

Vezelhennep kan iets betekenen voor de Belgische boer, is interessant in vruchtwisseling en kan worden verwerkt met een licht aangepaste vlasmechanisatie. - Foto: TD

Voor triticale lichtte Veerle Derycke de rassenproef toe. Hij is afgelopen najaar onder goede omstandigheden gezaaid. Derycke noemt afgelopen winter 'afwisselend' met natte en droge perioden die elkaar afwisselen, net als warme en koude temperaturen. In de rassenproef is geen vorstschade opgetreden. Daarna volgde een relatief koud en nat voorjaar en werd enige tijd groeivertraging geconstateerd.

Wat de ziektedruk betreft, erkent Veerle Derycke dat het op deze proeflocatie nog niet zo erg was. Er is enige druk van whitewash, gele roest werd pas laat in het seizoen gezien en bruine roest werd slechts bij één variëteit gezien. Het is afwachten wat de rassen op de weegbrug gaan opleveren bij de oogst. Momenteel worden de rassen Lumaco, Ramdam, Rivolt en RGT Rutenac bij de onbehandelde proefpersonen als zeer gezond beschouwd.

Triticale wordt niet alleen onderworpen aan een rassenproef, maar er wordt ook voor dit gewas veredeld. In tegenstelling tot voorheen wordt triticale vatbaarder voor ziekten en begint vaak een fungicidebehandeling nodig te zijn. De focus in de selectie ligt dan ook op ziektegevoeligheid en opbrengst. Er wordt ook rekening gehouden met militaire gevoeligheid.

Ook hier was er een rassenproef in wintertarwe met een lage ziektedruk: weinig witziekte, vooral septoria en late gele roest. Het testplatform was ook besmet met een fusariumoplossing. Dat kan niet elk jaar door droge, warme bronnen, maar nu waren er al rasverschillen. Veel symptomen van fusarium waren al merkbaar bij Chevignon, KWS Dag, KWS Ecstasy en SU ​​Hyking.

LG Spotlight, LG Skyscraper, LG Cambria en KWS Sverre vertoonden weinig tot geen symptomen. "Nu zien we geen symptomen, maar dat betekent niet dat er geen fusarium wordt ontwikkeld", constateerde De Rycke.

Wat betreft bladziekten beoordeelt ze de volgende gewassen als zeer gezond in het onbehandelde proefgebied: KWS Keitum, KWS Smart, WPB Monfort. Deze worden gevolgd door een gezonde groep met SY Insinitor, Gedser, Johnson en KWS Sverre.

De wintertarwe werd ook onderworpen aan een rassenproef om rassen te vinden die geschikt zijn voor het maken van lokaal brood. Frank Van Boxstael legt uit dat de selectie niet alleen gebaseerd is op ziekteresistentie, maar dat de belangrijkste focus ligt op het eiwit- en zelenygehalte en de verhouding tussen deze 2. Dat zijn de eerste parameters waar de molenaar naar kijkt.

Sofie Landschoot nam ons mee naar het proefveld waar gemengde gewassen van wintererwt en wintergerst werden geplant of de combinatie wintererwt/wintertriticale, winterveldboon/wintertarwe of winterveldboon/wintertriticale. Achtergrond hierbij is het zoeken naar teeltmogelijkheden voor eiwitrijke gewassen op Belgische bodem om onze afhankelijkheid van eiwitimport te verminderen.

“Het voordeel van mengteelt is dat je altijd opbrengst hebt. De combinatie van 2 eiwitten heb je door een peulvrucht te combineren met een ontbijtgranen. Een nadeel is dat je van tevoren niet precies weet welk gewas wat gaat opleveren", zegt Sofie Landschoot.

In de proefopstelling worden rassen gescreend, maar ook verschillende zaaidichtheden en combinaties van gewassen. Wintererwten en wintergerst of wintertriticale kunnen in één werkgang worden gezaaid, omdat de zaaidiepte gelijk is. Veldbonen en triticale of tarwe moeten dan in 2 gangen gezaaid worden. Tijdens het proefveldbezoek werd duidelijk welke objecten militair gevoelig waren.

Landbouwleven The Rural Publishers Koningsstraat 100 1000 Brussel

Telefoon. abonnement. : 02/730.33.09 Tel. Pub administratie : 02/730.33.15 Tel. Advertenties : 02/730.33.17 Tel. Juridische Dienst : 02/730.33.17

© Rossel & Cie - 2021 — Algemene verkoopvoorwaarden — Copyright — Privacy