Rijkswaterstaat gaat zieke bomen kappen langs de A12 en A27 bij Utrecht

2021-11-22 14:19:57 By : Mr. ZC Peng

Rijkswaterstaat kapt vanaf volgende week dode en zieke essen langs de A12 en A27 bij Utrecht. Deze bomen kunnen takken verliezen of volledig omvallen, waardoor ze een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen. Alle bomen op de kaplijst zijn aangetast door essentaksterfte, een schimmelziekte en een hardnekkig probleem in Utrecht.

In januari trok storm Christoph over de regio. Door de harde wind vielen verschillende bomen om en verloren andere takken. Sommige stukken kwamen op de snelweg terecht.

Rijkswaterstaat zegt dat het merendeel van deze bomen aangetast bleek te zijn door het afsterven van essentakken. Daarom is er op 1 februari naast de jaarlijkse bomeninspectie een extra inventarisatieronde langs de A12 en A27 uitgevoerd. “Tijdens de inventarisatie bleek dat de bomen, soms wel dertig meter hoog, flink aangetast waren door het afsterven van essen”, schrijft Rijkswaterstaat in een persbericht.

Ook de beheerder van het landgoed was betrokken bij de inventarisatie in Amelisweerd, evenals de voorzitter van Kerngroep Ring Utrecht (KRU), een organisatie die strijdt tegen de verbreding van de A27 en voor het behoud van groen in Amelisweerd.

Naast het onderzoek van Rijkswaterstaat heeft KRU een second opinion laten uitvoeren. Hieruit bleek ook dat bomen gesnoeid of gekapt moesten worden om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen.

Tot slot zegt Rijkswaterstaat dat er op korte termijn een laatste inventarisatieronde zal plaatsvinden aan de oostzijde van de A27. De ecoloog van Rijkswaterstaat, een deskundige van KRU en de boomverzorger van de aannemer zijn aanwezig.

Tijdens die laatste ronde worden ook bomen onderzocht die tot een stronk van ongeveer een meter kunnen worden teruggesnoeid. Hierdoor kan zo'n boom op een later tijdstip weer uitlopen.

De werkzaamheden vinden plaats van 15 februari tot en met 5 maart. Het is belangrijk dat de werkzaamheden voor het broedseizoen, dat op 15 maart begint, af zijn.

In onderstaande video legt Eric Diepstraten van Rijkswaterstaat de werkzaamheden nog eens uit.

De Kerngroep Ring Utrecht heeft samen met zeven andere organisaties beroep aangetekend tegen de verbreding van…

Dit jaar moeten essen in Utrecht weer gekapt of gesnoeid worden omdat ze…

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

De nieuwe editie van de DUIC krant is uit en wordt verspreid door de hele stad. Lees het hier of haal het op in de stad.

Lees de laatste editie nog eens »