Vaker thuis door de lockdown: met deze tips blijft je gezondheid optimaal - Margriet

2021-11-22 14:22:38 By : Ms. Jude Cheng

Kies nu voor een abonnement met korting

Door de nieuwe maatregelen werken de meeste mensen weer thuis, maar dat niet alleen. Ook vergader je 's avonds vaker thuis met familie of een vriend, omdat de horeca om acht uur sluit en je soms geen zin hebt om een ​​diner in een uur af te werken. Het is daarom belangrijk dat de luchtkwaliteit in uw woning goed is, anders kunt u vervelende klachten krijgen.

Een slechte luchtkwaliteit in huis kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan kortademigheid of een gebrek aan zuurstof, wat funest is als je je goed wilt concentreren tijdens het thuiswerken. Een droge mond of droge ogen zijn ook symptomen, maar het kan zelfs astma of hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast zorgt een slechte luchtkwaliteit ook voor een niet al te frisse geur in huis en dat wil je natuurlijk niet.

Lees ook: Nog schadelijker dan gedacht: luchtvervuiling tast direct je hersenen aan

Pas op voor schadelijke stoffen. Bouwen, verbouwen en klussen zijn niet bepaald de gezondste bezigheden. Zo is het inademen van verf erg ongezond, maar zelfs nadat je klus geklaard is, kunnen sommige chemicaliën in schoonmaakmiddelen, verf of geurende luchtverfrissers in de lucht blijven hangen. De lucht in uw huis kan ook vervuild zijn door koolmonoxide, fijnstof en allergenen zoals pollen of huidschilfers van huisdieren. Wist je dat er tegenwoordig zelfs sensoren zijn die de CO2-concentratie, de vochtigheid en vluchtige stoffen zoals verf en schoonmaakmiddelen in je huis detecteren? Conclusie: goed gelucht!

1. Ventileer je kamer goed. Voldoende zuurstof in de lucht is essentieel om goed te kunnen denken, sporten of kortom gezond te leven. Zorg voor een goede ventilatie, zoals een luchtreiniger en open luchtroosters, kiepramen of mechanische ventilatie. Ook kun je het beste aan het begin en aan het einde van de dag de ramen openzetten voor wat frisse lucht.

2. Regelmatige reiniging. Wat ook helpt, is regelmatig het stof in je huis verwijderen – dus maak het goed schoon. Dit geldt ook voor het vervangen van uw beddengoed en het laten reinigen van banken of vloerkleden. Sommige mensen zijn gevoelig voor mijten die zich voornamelijk verstoppen in matrassen, tapijten en lakens. Ook hier is het belangrijk om goed te ventileren, zodat het vocht dat je tijdens je slaap produceert niet in je beddengoed blijft zitten. Vocht kan nog meer mijten veroorzaken.

3. Gebruik zo min mogelijk chemicaliën. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers zonder chemicaliën en vergeet niet om af en toe het filter van je ventilatiesysteem schoon te maken.

Lees ook: We moeten weer thuis werken: zo doe je dat gezond

4. Planten in huis. Een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent is perfect. Als de lucht te droog is, plaats dan een luchtbevochtiger of een paar grote, groene planten. Planten verbeteren de luchtvochtigheid in huis en zuiveren de lucht door overdag CO2 om te zetten in zuurstof.

5. Gezonde huisverwarming. Een defecte cv-ketel of sanitair dat slecht is aangesloten of lekt, kan meer CO2 uitstoten dan gezond is. Het aantal doden door CO-vergiftiging is vorig jaar zelfs gestegen. Laat uw cv-ketel en cv-ketel daarom regelmatig nakijken door een erkend bedrijf.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Ouderen en kinderen kunnen snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, frequent hoesten en slijm in de neus en keelholte zijn enkele voorbeelden van gezondheidsproblemen. Verminder de luchtvochtigheid door mechanische ventilatie aan te zetten tijdens het koken of douchen. Hang de was zoveel mogelijk buiten of gebruik een droger in de winter en zet de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Bron | De Telegraaf Afbeelding | Getty Images

© 2021 DPG Media BV – alle rechten voorbehouden