Design en interieur steeds belangrijker in hotelbranche

2021-11-22 14:09:09 By : Mr. Robin Huang

Hotelcake, hotelzilver, hotelkaas. Lange tijd stond het voorvoegsel hotel voor minderwaardigheid; goedkope varianten van het echte spul. Zeker geen reclame voor de horeca. Maar de tijden zijn veranderd. Hotels omarmen kwaliteit en design en dat zie je terug in het interieur. Er worden tegenwoordig grote investeringen gedaan in meubels, licht, wandbekleding, maar ook in de vloer. In onderstaand artikel gaan we in op die verdieping. Aan welke eisen moet een goede hotelvloer voldoen?

Akoestiek speelt voor veel hoteleigenaren een belangrijke rol bij de vloerkeuze omdat ze de geluidsoverdracht naar aangrenzende en onderliggende kamers willen beperken. Tapijt wordt dan ook veel gebruikt in hotels. Deze vloerbedekking heeft een hoge contactgeluidreductie. Een nadeel van tapijt is het onderhoud en de reiniging. In luxe, hoogpolig tapijt zet zich gemakkelijk vuil af, haal het er dus uit. Ook vocht in relatie tot tapijt kan voor problemen zorgen.

Een oplossing is de tussenvorm tussen een harde en zachte vloer. Een vloer die zacht aanvoelt, maar wel een waterdichte achterkant heeft, bijvoorbeeld van vinyl en nylongarens. Hierdoor krijg je de uitstraling van tapijt, maar kun je de vloer ook nat maken. Een voorbeeld van zo'n hybride vloer is Flotex. Dit is een hightech vloerbedekking die eruitziet als een tapijt en warm en comfortabel aanvoelt, maar zonder de (onhygiënische) nadelen van een zachte vloer.

Neem de prachtige collectie die visionair ontwerper Philippe Starck onlangs ontwierp voor Forbo Flooring. De vele kleurmogelijkheden en dessins maken Flotex by Starck tot een collectie die past bij vrijwel elke locatie en elk project. Dit komt mede door de high-definition digitale printtechniek en het dichte vezeloppervlak.

Maar denk ook eens aan een vinyl vloerbedekking zoals Allura: daar hoor je veel minder loopgeluid op dan bijvoorbeeld op hout. Ook qua uitstraling heb je bij vinyl een ruime keuze: hout, beton, kleur; bijna alles is mogelijk.

Snel en gemakkelijk schoonmaken is ook belangrijk. Het kamermeisje heeft vaak maar tien minuten om de kamer weer op orde te krijgen. Wil je een vloer die snel en makkelijk schoon te maken is, dan is het aan te raden om te kijken naar een vlakke vloer zoals Marmoleum of vinyl (beide ook verkrijgbaar in een 'akoestische' variant). Doordat het vloeroppervlak glad is, neemt het geen stof en vuil op, waardoor vervuiling eenvoudig kan worden verwijderd door middel van afstoffen of stofzuigen.

Soms is het goed om naast de reiniging ook de veiligheid mee te wegen bij de keuze van een vloer. Veel ongelukken worden veroorzaakt door uitglijden. Er wordt wel eens gemorst achter de hotelbar, net als in de keuken. Een slipvaste vloer kan problemen voorkomen. Een zogenaamde instrooiing met 'gladde' korrels in bijvoorbeeld Forbo's Step antislipvinyl maakt de vloer stugger en de kans op uitglijden wordt sterk verminderd. Antislipvloeren zijn ook ideaal voor de badkamer en andere sanitaire ruimtes.

Vergeet daarnaast niet om een ​​vloermat in je entree te leggen. Een goede entreemat zorgt ervoor dat veel vuil en vocht wordt opgenomen en dus niet in het gebouw terecht komt. Neem bijvoorbeeld de Coral Luxe mat van Forbo. Het voelt en ziet eruit als een luxe en chique vloerkleed, maar de entreemat houdt maar liefst 95 procent van het vuil en vocht tegen. Dit betekent een besparing op de schoonmaakkosten tot 65 procent. En ja, er zijn tegenwoordig ook karakteristieke entreematten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame bamboe profielmat zoals het Nuway systeem of een digitaal geprinte logomat.

Een trend kun je het niet meer noemen: duurzaamheid is eerder de norm. Vind je duurzaamheid belangrijk, kijk dan eens naar CO2-neutraal Marmoleum, de meest duurzame vlakke vloer ter wereld. Marmoleum is verkrijgbaar in meer dan 150 kleuren, zowel in stroken als tegels. Het product past daardoor in bijna elke stijl. Bovendien kan het materiaal in een ontwerp naar keuze gemaakt en gelegd worden.

Ga je liever voor vinyl vanwege andere voordelen? Kies in ieder geval voor een verantwoord geproduceerde vinylvloer. Als de vloer in Nederland wordt geproduceerd, kunt u er zeker van zijn dat deze voldoet aan de richtlijnen die zijn voorgeschreven door onze overheid en de Europese Unie.

Uiterlijk is misschien wel de belangrijkste van alle bovenstaande factoren. Hotels proberen hun eigen unieke ervaring te creëren. Zo laten veel eigenaren (ook kijkend naar trends) hun eigen stempel op het interieur drukken. Met een digitaal bedrukte vloer kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Een sprookjesland, champagne bubbels of een snelweg dwars door het hotel? Een vloer met een bijzondere print versterkt je identiteit. Zo'n vloer kan ook bijdragen aan de routing. Vrijwel alle Forbo vloeren kunnen worden 'bedrukt' of gelegd in een design naar keuze.

Forbo Vloeren www.forbo.com

Twee keer per week alle hotelupdates

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat moet gevierd worden en dat gaan we uitgebreid doen! Elke week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een achtergrondverhaal over het ontbijt uit 2014. Een verse cappuccino en een croissantje...

Er is in Nederland veel kritiek op de nieuwe coronamaatregelen vanuit de horeca. Naar aanleiding van de verplichte sluitingstijden van cafés en restaurants heeft Koninklijke Horeca Nederland afgelopen woensdag het kabinet een 'inloopmodel tot 20.00 uur' aangeboden. Verzorger mi...

De vraag naar hotels in de VS en het gemiddelde dagtarief (ADR) op nominale basis zullen tegen 2022 bijna volledig zijn hersteld, volgens de bijgewerkte prognose die vorige week werd vrijgegeven door STR en Tourism Economics op de 43e jaarlijkse NYU International Hospitality Industry Investment Conf. ...

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In dit nummer de nog vrij jonge Dalata Hotel Group uit Ierland. Dalata is volgens het bedrijf de grootste hoteluitbater van Ierland en de snelst groeiende in de Verenigde Staten.

Jeanine van den Kroonenberg is algemeen directeur van het Mr Jigs Hotel in Venlo. Het hotel opende zijn deuren in het najaar van 2020, midden in de coronacrisis. Nu - een jaar later - kijkt Van den Kroonenberg terug op een bewogen jaar vol uitdagingen. “We hebben onze prijzen geherstructureerd...

Uit de nieuwe horecaprognose van ING Research blijkt dat de coronapandemie de horeca niet alleen dit jaar, maar ook in 2022 zal blijven hinderen. Ondanks een verwachte volumegroei voor de horeca van 25% tot 30%, zal de sector niet volledig hersteld van de coronapandemie in 2022. Naas...

Twee keer per week alle hotelupdates

Twee keer per week alle hotelupdates